Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Christos Tolis ZADAR ORGAN FESTIVAL Koncertni program nastavlja se s Ouranijom Gassiou, međunarodno priznatom glazbenicom

ZADAR ORGAN FESTIVAL Koncertni program nastavlja se s Ouranijom Gassiou, međunarodno priznatom glazbenicom

'Zatvorite oči i dopustite zvuku da vas povede na magično putovanje plavim nitima'

Četvrto izdanje Zadar Organ Festivala ove subote, 10. rujna, u 20 sati nastavlja s koncertnim programom. Drugi na redu, od ukupno šest koncerata koji će se održati ovog rujna, ugostit će grčku orguljašicu Ouraniju Gassiou. Riječ je o međunarodno priznatoj glazbenici s adresom u Londonu koja trenutačno obnaša dužnost glavne orguljašic e atenske koncertne dvorane Megaron, a glavna je orguljašica i Francuske protestantske crkve u Londonu. Ove je godine izabrana za suradnicu londonske Kraljevske glazbene akademije, što je zapravo pozlatilo njezinu dosadašnju biografiju prepunu osvojenih nagrada, priznanja i stipendija. 

Gassiou je, osim zbog koncerta, u Zadar stigla i kako bi održala majstorski tečaj za orguljaše u prostoru Glazbene škole Blagoje Bersa u Zadru, i to potpuno besplatno. Tu veliku priliku objeručke su prihvatili mladi zadarski glazbenici koji inače za slične izvannastavne seminare moraju izdvajati popriličnu svotu novaca. Zasluga je to prvenstveno projekta SONIC (Sustainable Organ Networking and Innovative Cooperation) koji od ove godine povezuje Zadar Organ Festival s grčkim međunarodnim orguljskim ANO festivalom sa Sirosa. Projekt je prepoznala i Europska unija sufinancirajući ga programom Erasmus+. 

Projekt SONIC u Zadar je, osim Gassiou, doveo i poznatog grčkog radiotelevizijskog voditelja, glazbenog kritičara i spisatelja Nikosa Kanellopoulosa koji je u petak, 9. rujna, u koncertnoj dvorani zadarske Glazbene škole održao predavanje na temu osam grčkih skladatelja. Gassiou i Kanellopoulos kolege su čije poznanstvo svake godine jača suradnjom na ANO festivalu, o kojem je u razgovoru s mag. musicol. Dorom Dunatov više rekla sama orguljašica.


'ANO festival je u posljednjih nekoliko godina doživio izniman uspjeh. Cijelo vrijeme tijesno surađujem s organizatorima festivala, a redovito i nastupam. Znam da već sad postoji cijeli niz uzbudljivih planova za budućnost, pa se nadam da će se i ova naša suradnja nastaviti razvijati i rasti', kazala je. 

Inače, kao država pretežno pravoslavne vjeroispovijesti koja ne podržava orgulje u svojoj liturgiji, Grčka prilično rijetko iznjedri orguljaša. Stoga je djelovanje Ouranije Gassiou još impresivnije. Otkrila je kako je uopće došla do orgulja i tko je potaknuo da ih odabere za svoju životnu karijeru.

'Svirala sam klavir niz godina prije no što sam se odlučila prihvatiti priliku i prijaviti se za stipendiju kako bih mogla učiti orgulje kod Nicolasa Kynastona u Atenskoj koncertnoj dvorani. U tom trenutku nisam puno znala o orguljama, uzimajući u obzir to da orgulje kao instrument uopće nisu poznate u Grčkoj. No, raskoš i raznovrsnost njezinih boja, kombinirana s činjenicom da je moj profesor bio iznimno inspirativan čovjek, pogurnula me prema ideji da postanem orguljašica', navela je.

Osim što je iz Grčke, države u kojoj su orgulje iznimno rijedak instrument, Ourania je i žena, što u svijetu orguljaša donedavno nije bilo baš uobičajeno. Progovorila je o svom iskustvu ženske orguljašice.

'Smatram da je dobar glazbenik - dobar glazbenik, neovisno o spolu, a vještina je u konačnici to što prevagne. Na ovom će svijetu uvijek biti ljudi koji će ga napraviti izazovnijim za žene, ali vjerujem da su u manjini. Dosad na svojoj koži nisam osjetila diskriminaciju ni na koji način, a ako išta, činjenica da sam žena i grčka orguljašica dovoljno je egzotično da u pravilu privuče odličnu publiku', naglasila je.

U subotu će nastupiti u zadarskoj crkvi sv. Krševana, i to na prijenosnim digitalnim orguljama nizozemske radionice Mixtuur, od prošle godine partnera Zadar Organ Festivala. Program koncerta iznimno je šarolik i zanimljiv, uključujući niz suvremenih grčkih, francuskih i britanskih skladatelja.

'Što se tiče programa, uvijek nastojim imati pregršt stilova, kako bih predstavila orgulje u najboljem svjetlu, tako da publika mog koncerta u Zadru ove subote može očekivati kupanje u cijeloj paleti boja čarobnog instrumenta', poručila je.

I konačno, Gassiou je udijelila savjet svojoj publici.

'Savjet je koji dajem za slušanje mojoj dragoj publici da zatvore svoje oči i dopuste zvuku da ih povede na magično putovanje plavim nitima…', istaknula je. 

Ulaz na subotnji koncert Ouranije Gassiou besplatan je, a organiziran je u suradnji s Koncertnim uredom Zadar i ANO festivalom (projekt SONIC). Više o programu 4. Zadar Organ Festivala nalazi se na službenim stranicama festivala.

Vaša reakcija na temu