Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović ZALJUBLJENIK U VESPE 'Skupljam ih kao hrčak, svaka ima svoju priču'

ZALJUBLJENIK U VESPE 'Skupljam ih kao hrčak, svaka ima svoju priču'

'Vespe su za mene čudo. Njegujem ih kao da su živa bića'

Darko Zoković, diplomirani inženjer strojarstva, zaljubljenik je u Vespe. Trenutno ih ima pet koje preko noći 'spavaju' u jednoj splitskoj garaži, a po danu su najmanje tri na cesti. Svih pet Vespi su registrirane i mame poglede kad god negdje s njima ide. 

- Svaka od Vespi ima neku svoju priču. Sve skupa kroz moje ruke prošlo je 11 komada. Prvu Vespu smo moja supruga Volga i ja nabavili '89. godine - rekao nam je 59-godišnji Zoković koji inače radi kao profesor u Srednjoj tehničkoj prometnoj školi u Splitu. 

Vespe skuplja od 2010. godine, ne prodaje ih, a hobi ne misli pretvoriti u biznis. 

- Zaljubljen sam u Vespe, to mi je i hobi i struka. Najstarija mi je '80. godište, navodno je to prva koja je bila sa žmigavcima u Splitu, inače je kupljena u Ženevi na sajmu automobila. Druga je '87. godište, jedna je poklon, nju sam restaurirao. Najnovija je 2019. godište, nju sam kupio novu iz dućana. Uvijek su bar tri u pogonu, vozimo ih supruga, sin i ja - rekao nam je Zoković čiju obitelj osim pet Vespi čine supruga, sin, kći i pas. 

Vespe su, smatra, za guštanje, a ne za jurcanje. Uvijek ima nekog posla oko njih.

- Živim s tim Vespama, ujutro kad se probudim odmah mi je u glavi što ću raditi na njima i razmišljam koju ću taj dan voziti. Najnovija je najjača i najbrža. Imaju od 150 do 300 kubika, to je brzo kao metak. Stare Vespe mogu voziti oko 110 km na sat, a nova 130-140 - kazao nam je ovaj strastveni zaljubljenik u Vespe. 

Zoković nikad nije sjeo na ništa osim Thomosa, Zika, 'Koze' te Vespi. 

- Ženin brat me moli da provozam Suzukija i Kawasakija, ali nemam želju. Vespe su za mene čudo. Njegujem ih kao da su živa bića – kazao nam je Zoković. 

S Vespama uvijek bude tu zanimljivih priča gdje god se pojavi. 

- Dođem recimo na Rivu s jednom od Vespi, i vidim da se vrte neki penzioneri oko nje. Pitaju me o njoj i onda jedan od njih kaže da je imao drugu Vespu u gradu jer je prvu valjda imao Bernard Bajdo Vukas, legendarni Hajdukov igrač. Sutradan se pojave neka druga tri umirovljenika, i oni kažu da su imali drugu. Svi su imali drugu Vespu u Splitu - našalio se Zoković. 

Nije jedini koji ima više Vespi u gradu. Neki ih, kaže, samo skupljaju, drže u garažama, ne voze, nego restauriraju. 

- Osim što ih vozim i popravljam ih. Član sam i Vespa kluba Split, to su fantastični ljudi. Idemo na susrete Vespi. Neki putuju po Europi s njima. Ja idem najviše od Zadra do Makarske, nisam daleko. Ljeti sam po Braču, nigdje posebno. Neki čine europske ture - rekao nam je Zoković. 

Vespe su, drži, najbolje u originalnom stanju. 

- Nabavljam ih najčešće preko poznanstava, zapravo Vespe nađu mene. 'Čovik koji zna čovika' mi ponudi i onda se lako dogovorimo oko cijene - ispričao nam je.

Ono što je zanimljivo je, kaže, da u Splitu ima bar pet žena koje voze Vespe. Jedna od njih je i njegova supruga Volga. 

- Često odemo skupa negdje pa onda i našeg psića stavimo između nas. On isto ima svoje naočale, nismo mu kacigu našli. Budemo prava atrakcija - kazao je Zoković kojem je ipak od svega vezanog za ove motore najdraži zvuk starih Vespi. 

- Stare imaju dušu. Ma sve moje Vespe imaju dušu - zaključio je Zoković. 

Vaša reakcija na temu