Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Hristos Tolis Započele su kreativne radionice 6. Zadar Organ Festivala
Kultura Piše: Dalmatinski portal

Započele su kreativne radionice 6. Zadar Organ Festivala

Programi su besplatni za djecu i mlade

Glazbenu školu 'Blagoje Bersa' Zadar jučer je ispunilo nešto više od 40 polaznika kreativnih radionica za djecu i mlade. One su neizostavni dio Zadar Organ Festivala te ih poput festivala obilježava interdisciplinarni karakter koji popularizira orgulje, ruši stereotipe o tom instrumentu i spaja ga s različitim umjetničkim izričajima, približavajući ga pritom svim generacijama.

Radionice u svojem šestom izdanju objedinjuju glazbenu, likovnu i kazališnu umjetnost, a polaznici od 5 do 25 godina imaju priliku upoznati orgulje te saznati nešto više o povijesti i značajkama tog instrumenta velikih mogućnosti. Kraljica instrumenta - kako se orgulje često nazivaju - već je prvog dana programa zaista oduševila sve polaznike i inspirirala njihove daljnje kreativne izričaje. Nakon zajedničke prezentacije, svi su polaznici pobliže mogli upoznati instrument kroz nizozemski izum 'OrgelKids', poznat i kao 'Do' orgulje. Ovaj jedinstveni set sadrži sve dijelove potrebne za izgradnju pravih, funkcionalnih mehaničkih orgulja. Ovo je njegovo drugo pojavljivanje u Hrvatskoj, nakon lanjskog premijernog u sklopu programa ovog festivala. Polaznici su surađivali na raznim zadacima, od izrade okvira do sortiranja mijeha, zračnica, svirala i tipki, a potom i sviranja, sve pod mentorstvom orguljašica Tjaše Drovenik Adamec i Tee Kulaš - osnivačice i voditeljice svih programa Zadar Organ Festivala. Zajedno su istražili građu instrumenta, otkrili njegove složene dijelove koji ih oživljavaju te s veseljem i uzbuđenjem uronili u svijet stvaranja orgulja i orguljskog zvuka.

U nastavku programa koji završava u nedjelju, polaznici glazbenih radionica prisustvovat će individualnoj nastavi orgulja i komorne glazbe. S obzirom na to da u osnovnim glazbenim školama u Hrvatskoj još uvijek nema formalnog programa za učenje sviranja orgulja - a i u srednjima je rijetkost - ove radionice pružaju vrijednu priliku djeci i mladima da se upoznaju s ovim instrumentom kroz solistički i komorni izričaj, a onima koji već vladaju instrumentom da usavrše svoje vještine.

I ove godine polaznici izražavaju svoje vizualne utiske o orguljama kroz likovni izričaj pod vodstvom slikarice Mirte Boban, dok im uzbudljiv svijet kazališta i glume otkriva umjetnica Sanja Grgina, svim Zadranima poznata glumica, lutkarica i dragocjena članica ansambla Kazališta lutaka Zadra te Društva hrvatskih pripovjedača.

Rezultati ovogodišnjih radionica predstavit će se kroz koncert, izložbu i predstavu u nedjelju 25. kolovoza, u dvorani Glazbene škole 'Blagoje Bersa' Zadar.

Ovi vrijedni programi neprofitne Umjetničke organizacije Zara potpuno su besplatni za djecu i mlade, kako bi se sudjelovanje omogućilo svim zainteresiranima, bez obzira na financijske mogućnosti obitelji. Tako Zadar Organ Festival svoju misiju širenja umjetničkih horizonata i nesebičnog dijeljenja znanja vrši u samom korijenu, ciljajući na dugoročni rast grada. Više o festivalskom programu i ciljevima projekta možete saznati na službenim stranicama Zadar Organ Festivala.

Vaša reakcija na temu