Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Započinju Segetske kulturne večeri: Vikend u znaku klasične glazbe
Kultura Piše: Dalmatinski portal

Započinju Segetske kulturne večeri: Vikend u znaku klasične glazbe

Ulaz je slobodan

Večeras započinju Segetske kulturne večeri koje će s čak četiri tematska koncerta klasične glazbe na najljepši mogući način obilježit period ususret blagdanu Gospe od Ružarija i Dana općine Seget te 460. rođendanu Segeta.

Večeras (28. rujna) u Crkvi Gospe od Ružarija u Segetu Donjem s početkom u 19.00 sati održat će se koncert 'Večer gitare' na kojem će nastupiti Silvio Bilić, renomirani mladi hrvatski gitarist koji je diplomirao na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu u klasi prof. Maroja Brčića, a osnovnu i srednju glazbenu školu završio je u klasi prof. Nene Munitića.

Tijekom školovanja, kao solist i član komornih sastava, osvojio je preko trideset prvih nagrada na međunarodnim natjecanjima na festivalima poput Enrico Mercatali natjecanja u Goriziji, Tremolo Guitar Festivala u Skopju, Poreč Fest i drugih.

Godine 2020. odabran je među najboljih sedamnaest mladih gitarista u Europi u programu EuroStrings pod pokroviteljstvom kreativnog programa EU, te je nagrađen koncertnim turnejama u Nizozemskoj, Italiji, Španjolskoj, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Pohađao je majstorske tečajeve kod renomiranih gitarista poput Zorana Dukića, Carla Marchionea, Lukasza Kuropaczweskog, Lorenza Michelija, Aniella Desideria, Sergia Assada i drugih.

Silvio je 2019., 2021. i 2023. godine premijerno izveo djela mladoga skladatelja Šimuna-Čarlija Botice koja su mu posvećena kao izvođaču: Dvije impresije i intermezzo, Preludij, fuga i allegro te Suita elemenata.

Sudjelovao je u premijernoj izvedbi skladbe 'The Walls' skladatelja Sergia Assada pod vodstvom dirigenta prof. Christiana Karlsena na gitarskom festivalu u Uppsali u Švedskoj. Godine 2022. ostvaruje nastup sa simfonijskim orkestrom HNK Split pod vodstvom dirigenta prof. Harija Zlodre.

Dobitnik je rektorove nagrade za posebna postignuća 2020. godine te dekanove nagrade 2023. godine. Pobjednik je 12. ciklusa mladih glazbenika mo. Vinko Lesić 2023. godine. Donator je 1. Festivala novog zvuka u Sinju. Silvio svira na gitari graditelja Želimira Severa.

Segetske kulturne večeri nastavljaju se već sutra (29. rujna) na drugom koncert 'Večer orgulja'. Na koncertu će nastupiti Ursa Ljuban, Anais Bjelobrk, Vid Dodig i Silvio Perić, talentirani mladi orguljaša koji će svirati na segetskim orguljama iz 1856. godine koje su djelo ugledne radionice Giovanni Battista De Lorenzi (Vicenza).

Organizator koncerta je udruga Vrime je za Seget! ispred koje je akademski violinist Luka Jadrić.

Pokrovitelji festivala su Splitsko-dalmatinska županija, Općina Seget i Župa Gospe od Ružarija.

Svi koncerti održat će se u Crkvi Gospe od Ružarija u Segetu Donjem s početkom u 19.00 sati, a ulaz na koncerte je slobodan.

Vaša reakcija na temu