Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Vanessa Barač ZAVRŠIO 12. PLATFORMAT Održan ovogodišnji splitski festival nezavisne kulture i umjetnosti
Kultura Piše: Dalmatinski portal

ZAVRŠIO 12. PLATFORMAT Održan ovogodišnji splitski festival nezavisne kulture i umjetnosti

Donosimo fotogaleriju

U važnoj godini za splitsku kulturnu scenu, festival Platformat je tijekom pet dana gustog rasporeda, od 8. do 12. listopada, predstavio brojne interdisciplinarne, umjetničke, edukativne i zabavne programe koncentrirane u Domu mladih, simbolu nezavisne kulturne scene grada Splita.

Ovogodišnje izdanje Paltformata osvrnulo se na skorašnju obnovu Doma mladih koja će posljedično dovesti do zatvaranja vrata Doma na nekoliko godina te gubitak krucijalnog prostora za splitsku kulturnu scenu. Partneri Platforme Doma mladih (organizatora Paltformata), predstavnici islandske organizacije Reykjanesbaer Krafti Fjolbreytileikans, održali su dvije radionice/okrugla stola na ovu temu. Obzirom da i sami rade u društveno-kulturnom centru za mlade, na prvoj su radionici uz sudjelovanje različitih dionika, uključujući mlade korisnike, članove udruga koje djeluju unutar i izvan Doma mladih, zaposlenike i kreatore programa, kroz igru i grupni rad stvorili temeljnu viziju kao odgovor na pitanje “Kakav Dom želimo?”. Prikupljene informacije bile su temelj za drugu radionicu koja se bavila tematikom preživljavanja, kako olakšati tranziciju, te kojim mehanizmima održati zajednicu, unaprijediti programe i umreženost, te nastaviti rad u nadolazećem periodu kada se gubi baza tj. Dom.

Osim toga, vizualno moćan i iznimno dirljiv performans Marianne Nardini, nastao u produkciji s udrugom Mavena - 36 njezinih čuda, sažeo je iskustvo generacija odraslih u ovoj zgradi kao i tjeskobu pred odlazak prije obnove kompleksa.

Unatoč, ili baš usprkos, neizvjesnim vremenima koja dolaze, ovogodišnji Platformat je osim umjetničkog i kreatorskog duha pokazao i kako je zajednica koju okuplja zgrada Doma mladih snažna i voljna nastaviti raditi i razvijati se te preživjeti godine rekonstrukcije Doma, ali i kako ima brojnu publiku mlađe generacije koja iskazuje interes za sudjelovanjem u stvaranju programa što su i pokazali volontirajući na Platformatu. Ovu su samo neki od njihovih komentara na ovogodišnji festival: 'Atmosfera je bila super i jako opuštena šta mi se baš svidilo.', 'Bilo mi je savršeno.', 'Najbolje vrime provedeno je bilo na Platformatu!', 'Meni je bilo 11/10 zato šta ima različitih aktivnosti i mislim da bilo koja generacija može nać nešto za sebe u sklopu festivala Platformat tako da preporučujem bilo kome.'

U nastavku festivala, publika je uživala uz projekcije filmova, radionice, izložbu, performanse, kviz, buvljak, razmjenu biljaka, popravljaonicu, druženja u festivalskoj chill zoni te koncerte. Nakon pet festivalskih dana Platformat je završio uz najglasniji i najstariji program kluba Kocka koji se održava već 20 godina - ZloSTavljanje - te uz bendove Annexed, Zimogroz, Buzzsaw i Krlja.

Kako je bilo na Platformatu pogledajte u fotogaleriji Vanesse Barač.

Vaša reakcija na temu