Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Instagram Zbog objava sina na Instagramu sud kažnjava Severinu desecima tisuća kuna

Zbog objava sina na Instagramu sud kažnjava Severinu desecima tisuća kuna

Agencija za zaštitu osobnih podataka neodgovornim smatra roditelje koji bez ikakve osnove na internetu i društvenim mrežama objavljuju slike svoje djece

Severina Kojić (48) morat će platiti novčanu kaznu u još neutvrđenom iznosu, svakako većem od nekoliko desetaka tisuća kuna, jer se oglušila o odluku Županijskog suda u Dubrovniku te i nakon njihove zabrane na svojem Facebook i Instagram profilu objavila nekoliko 'prigodnih' fotografija na kojima je sa sinom, pišu 24 sata. Koliko će točno Severina morati uplatiti u državni proračun, odlučit će Općinski građanski sud u Zagrebu, u čijoj je predmet nadležnosti.

Naime, dubrovački sud potvrdio je privremenu mjeru zagrebačkog suda iz srpnja prošle godine, prema kojoj se pjevačici na Facebooku i Instagramu zabranjuje objavljivati fotografije malodobnog sina, kojeg ima iz veze sa srpskim poduzetnikom Milanom Popovićem (54). Također, sud joj je naložio da u roku od osam dana od pravomoćnosti rješenja ukloni sve njegove fotografije s društvenih mreža. Sud je propisao i da će, u slučaju da se ogluši na ovu odluku, Severina morati platiti 5000 kuna novčane kazne, koja će se određivati u duplo većem iznosu svaki put kad ignorira zabranu.

Kad je donosio ovu odluku, sud je, kako neslužbeno doznajemo, vodio računa o nekoliko bitnih činjenica. Jedna od njih je da se roditelji dječaka, Severina i Milan Popović, ne slažu oko objave fotografija njihova sina, odnosno da se otac izričito protivi njegovu medijskom izlaganju. Obiteljski zakon propisuje da roditelji koji imaju zajedničku skrb odluke i suglasnosti koje su bitne za dijete trebaju donositi zajedno, odnosno sporazumno.

Potvrđujući zabranu, drugostupanjski sud vodio je računa i o Konvenciji o pravima djeteta prema kojoj svako dijete ima pravo na zaštitu privatnosti. Također, Agencija za zaštitu osobnih podataka neodgovornim smatra roditelje koji bez ikakve osnove na internetu i društvenim mrežama objavljuju, odnosno čine dostupnim većem broju ljudi, osobne podatke svoje djece, poput fotografije, imena ili slično.

U tom kontekstu bitno je spomenuti da Severinu na Facebooku prati gotovo 900.000 ljudi, dok je na Instagramu prati čak njih 1,2 milijuna. Eventualni negativni komentari koje bi netko od pratitelja mogao ostaviti ispod dječakove fotografije mogli bi negativno utjecati na njegov daljnji razvoj, smatra sud.

Podsjetimo, Milan i Severina još se spore oko toga kod kojeg će roditelja dijete živjeti. Sud je lani u studenom donio nepravomoćnu presudu prema kojoj će dijete živjeti s ocem, dok će ga majka viđati u dogovorenim terminima. Također, tom je presudom Severini oduzeto pravo odlučivanja u pitanjima obrazovanja i zaštite zdravlja djeteta. Na presudu se žalila te je spis još na Županijskom sudu u Splitu, donose 24 sata.

Vaša reakcija na temu