Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Zemlja će za koji dan dobiti gosta

Zemlja će za koji dan dobiti gosta

Uz Mjesec će se pojaviti i 'mini mjesec'

Već smo naviknuli da kad bacimo pogled na noćno nebo, njime dominira veliki sjajni Mjesec. No Zemlja će za koji dan dobiti još jednog 'svemirskog pratitelja'.

Znanstvenici su otkrili da će novootkriveni asteroid, koji nosi oznaku 2024 PT5, privremeno postati Zemljin 'drugi Mjesec'. Naime, od 29. rujna do 25. studenog, taj će asteroid biti zarobljen Zemljinom gravitacijom i kružiti oko našeg planeta. Nakon tog kratkog posjeta vratit će se u svoju heliocentričnu orbitu i nastaviti put oko Sunca, piše Zimo.

Američko astronomsko društvo u svojim je istraživačkim bilješkama objasnilo o čemu se točno radi. Tako navode kako su astronomi prvi put uočili asteroid 7. kolovoza 2024. godine koristeći južnoafrički opservatorij ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System).

Prema njihovim procjenama, asteroid je promjera oko 11 metara, a točne bi dimenzije mogli utvrditi tijekom njegova boravka u Zemljinoj blizini. Zna se da je asteroid 2024 PT5 dolazi iz asteroidnog pojasa Arjuna, koji se sastoji od malih asteroida koji imaju orbite oko Sunca slične orbiti Zemlje.

Glavni autor studije Carlos de la Fuente Marcos, istraživač na fakultetu matematičkih znanosti Sveučilišta Complutense u Madridu, u bilješkama je istaknuo, kako će astronomi iskoristiti blizinu asteroida kako bi ga bolje upoznali i istražili, jer trenutačni podaci govore kako bi asteroid mogao imati promjer i do 42 metra, što bi značilo da je veći i od asteroida koji je ušao u Zemljinu atmosferu iznad Čeljabinska u Rusiji 2013. godine. Podsjetimo, taj je asteroid imao promjer 17 do 20 metara i eksplodirao je u zraku iznad tog ruskog grada, što je oslobodilo energiju 20 do 30 puta veću od atomske bombe bačene na japansku Hirošimu. Tada su krhotine asteroida ozlijedile više od 1000 ljudi i oštetile više od 7000 zgrada.

No de la Fuente Marcos ističe kako asteroid 2024 PT5 neće predstavljati nikakvu opasnost za ljude na Zemlji. Ni sada, ni u sljedećih nekoliko desetljeća jer će se 'smjestiti' na udaljenosti od oko 4,2 milijuna kilometara. To je otprilike 10 puta veća udaljenost od one između Zemlje i Mjeseca.

Dodaje i kako ovo nije prvi, a vjerojatno ni posljednji put da Zemlja dobiva 'kratkotrajnog pratitelja', ali i da neće svaki asteroid postati Zemljin 'mini mjesec' jer su za to potrebni točno određeni uvjeti. Tako asteroid mora putovati određenom brzinom (polako) i smjerom (prilično blizu Zemlje, u svemirskim razmjerima) kako bi ga Zemljina gravitacija zahvatila i zadržala.

Asteroidi koji postaju mini mjeseci dolaze unutar 4,5 milijuna kilometara od Zemlje pri brzinama ispod 3600 kilometara na sat. Istovremeno nije važno koliko je neki asteroid velik ili malen, već samo kako joj prilazi.

Što se ovog mini mjeseca tiče, nakratko će se vratiti u Zemljinu blizinu početkom 2025. godine, i to na udaljenosti od 1,7 milijuna kilometara, prije nego što se opet otisne u svemirska prostranstva. Sljedeći susret može se očekivati tek 2055. odnosno 2084. godine.

A za one koji su se nadali da će 2024 PT5 moći promatrati sami - loša vijest. Zbog svoje udaljenosti i veličine neće biti vidljiv amaterskim teleskopima ili dalekozorima. Morat ćemo se osloniti na astronome i njihove uređaje.

Vaša reakcija na temu