Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ŽIVOTNE LEKCIJE Pet stvari koje roditelji nauče u prvoj godini života svoga djeteta

ŽIVOTNE LEKCIJE Pet stvari koje roditelji nauče u prvoj godini života svoga djeteta

Tako brzo rastu...

Koliko god mislite da ste pripremljeni, prvih 12 mjeseci djetetova života vas ipak iznenade. U tom periodu većina roditelja nauči važne životne lekcije. Portal Zadovoljna izdvaja njih 5. 

1. Nije točno sve što piše na internetu

Stručna literatura je sjajna podloga za pripremu na roditeljstvo. Korisno je i poslušati svoje prijatelje, susjede i rodbinu i čuti njihova iskustva s roditeljstvom. No, treba znati da je svaka beba mala individua koja slijedi svoja pravila. Nemojte je prisiljavati da nešto čini u određeno vrijeme samo zato što ste pročitali na internetu da bi to trebala raditi, niti se nemojte čuditi kada napravi nešto sasvim drugačije.

Dok god je pedijatar zadovoljan bebinim razvojem, ne razbijajte glavu sitnicama. Vjerujte svojim majčinskim (i očinskim) instinktima i brinite se za svojeg princa i princezu na način koji je vama ostvariv i dostupan.

2. Nije lako dojiti

Neke majke imaju sreću da njihove bebe prirodno počnu sisati mlijeko bez ikakvih problema. Druge pak trebaju stručnu pomoć, potporu iskusnijih žena ili dodatne informacije o cijelom procesu da bi uspješno krenule u ovu pustolovinu. Ne sramite se tražiti pomoć ako vam je ona potrebna.

3. Roditeljstvo je vrtuljak podvojenih emocija

Roditeljstvo je uzbudljiv put prepun podvojenih emocija. U isto vrijeme možete se osjećati sretno i tužno, ispunjeno i prazno, fokusirano i odsutno. U jednom trenutku može vam se činiti da ne možete obaviti sve zadatke u jednom danu, a već vam u drugom trenutku može biti dosadno. Ne brinite, s vremenom ćete se naviknuti na ovaj emotivni vrtuljak.

4. Sanjarenje o prošlosti ne čini roditelje lošima

Svaki roditelj se barem jednom uhvati u razmišljanju o 'dobrim starim vremenima' i o bezgraničnoj slobodi koju su nekad imali da učine ono što žele. Primjerice, da budu bezobrazno sebični i provedu osam neprekinutih sati u krevetu spavajući. To je posve normalno. Nedostatak sna u prvim mjesecima bebina života može izazvati trzavice s partnerom i okolinom, ali i narušiti zdravlje roditelja. Ne zaboravite se pobrinuti za sebe kako biste se mogli brinuti za svoju bebu.

5. Važno je uživati u svakom danu

Djeca tako brzo rastu. U svega 12 mjeseci transformiraju se od potpuno bespomoćne novorođenčadi u male znatiželjne princeze i prinčeve spremne osvojiti cijeli svijet. Uživajte u svakom danu s njima, vašim malim ritualima i igrama jer vrijeme tako brzo prolazi i ne može se vratiti unatrag.

Vaša reakcija na temu