Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Mladen Babić Baba Zlatko Burić na specijalnoj projekciji 'Mekanih brodova'

Zlatko Burić na specijalnoj projekciji 'Mekanih brodova'

U Kinoteci Zlatna vrata

Kao najava ovogodišnjeg Festivala neobičnih obitelji, u Kinoteci Zlatna vrata 17. svibnja u 20.00 sati ROOM 100 organizira projekciju dokumentarnog filma o kazališnoj grupi Kugla glumište uz razgovor s gostima Višnjom Kačić Rogošić i Zlatkom Burićem Kićom uz moderaciju Kristine Tešije.

'Mekani brodovi' su dokumentarni film o kazališnoj grupi Kugla glumište koja je bila najvažnija avangardna kazališna, multimedijalna i interdisciplinarna umjetnička skupina u Hrvatskoj i SFRJ od sredine sedamdesetih i početkom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Umjesto tradicionalnog kazališta, Kugla je zamišljala teatar kao urbani ritual i socijalnu situaciju. Narušavala je teatar kao 'kocku', u kojoj se unaprijed znalo mjesto za gledatelje, te uspostavljala teatar kao Kuglu, kao ne-dramski teatar, totalni teatar preklopljen sa životom. Grupi je bilo važno kako uspostaviti novi način organizacije rada u proizvodnji kazališta.

U filmu sudjeluju članovi/ce Kugla glumišta, glazbenici iz Kugla benda, teatrolozi/nje, kazališni radnici i radnice, suvremenici/ce i suputnici/ce Kugla glumišta. 

'S dvoje od njih, Višnjom Kačić Rogošić i Zlatkom Burićem Kićom, imat ćemo i priliku razgovarati nakon projekcije filma uz moderaciju Kristine Tešije. Zlatko Burić Kićo poznati je hrvatski glumac koji je dobitnik nagrade za najboljeg glumca u 2022. godini prema Europskoj filmskoj akademiji. Postavit ćemo i pitanje je li Kugla glumišta utrla i put novom cirkusu u Hrvatskoj? Uz obilje glasnog zvučnog i vizualnog arhivskog materijala uz pitanje 'čega se sjećam? čega se ne sjećam?' prepliće se kronološko dokumentiranje rada tog kulturološki, umjetnički i teatarski važnog dijela nezavisne kulturne scene', poručuju iz ROOM 100. 

Film je jedan je od zadnjih radova intermedijalnog umjetnika Željka Zorice-Šiša (1957.-2013.), člana Kugla glumišta.

Ovim projekcijom započinje i program petog izdanja festivala suvremenog cirkusa 'Festival neobičnih obitelji' čiji program možete pogledati ovdje.

Projekcija filma i razgovor s gostima dio je programa Mreže Izvedbenih umjetnosti 2024 koji se realizira uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova. Rad ROOM 100 kolektiva u 2024. godini podržava Zaklada Kultura nova, a ovu projekciju Grad Split i Hrvatski audiovizualni centar.

Vaša reakcija na temu