Jučer navečer u Hvar Hills Wine Baru na Zapadnoj obali održano je predstavljanje dvaju vina koja su postigla nešto što se u vinskom svijetu događa iznimno rijetko. Vinarija Hvar Hills, koja raspolaže s jednim od najvećih otočnih vinograda na Mediteranu, može se pohvaliti nevjerojatnim uspjehom svojih prvih vina sorti Merlot i Syrah.
Naime, oba vina su u protekla dva mjeseca postigla impresivne rezultate na dva prestižna svjetska vinska natjecanja. Nakon što su u svibnju na International Wine Challenge-u osvojili medalje, stigla je vijest koja je nadmašila sva očekivanja - zlatne medalje s 95 bodova na Decanter World Wine Awards 2025.
Rekordni broj stručnjaka
Ono što čini ovaj uspjeh posebno značajnim jest činjenica da je Decanter World Wine Awards ove godine obilježilo sudjelovanje rekordnih 248 svjetskih vinskih stručnjaka, uključujući 22 Master Sommeliera i 72 Masters of Wine - najveći broj u povijesti natjecanja.
Vina su stigla iz 57 zemalja, a Hrvatska je ostvarila iznimno uspješne rezultate s ukupno 386 medalja, što je 20 više nego prošle godine. Posebno ohrabruje činjenica da je Hrvatska zauzela osmo mjesto po ukupnom broju osvojenih medalja, ostavivši iza sebe zemlje poput Kanade, SAD-a, Novog Zelanda i Ujedinjenog Kraljevstva. Hrvatska je osvojila 14 zlatnih medalja - poboljšanje u odnosu na prošlogodišnjih 11, te jednu platinastu medalju. Od ukupno tri zlatne medalje koje je naša zemlja osvojila u kategoriji crnih vina, dvije pripadaju vinariji Hvar Hills.
Što je posebno kod uspjeha Hvar Hillsa?
Ono što ovaj uspjeh čini uistinu posebnim jest da su u pitanju prva vina sorti Syrah i Merlot vinarije Hvar Hills. U 22-godišnjoj povijesti Decanter World Wine Awards, ekstremno je rijetko da vinarija debitira s dvije nove međunarodne sorte i odmah osvoji zlatne medalje, što dokazuje konkurentnost hrvatskog vinarstva izvan autohtonih sorti. Zlatne medalje predstavljaju oko 3,8% svih prijavljenih vina, što dodatno naglašava iznimnost ovog postignuća.
Jučerašnje predstavljanje
Na održanoj proslavi u Hvar Hills Wine Baru na Zapadnoj obali posjetitelji su imali priliku da se uvjere što čini ova vina posebnima. Uz predstavljanje nagrađenih vina, mogli su uživati u selekciji lokalnih sireva i tradicionalno pripravljenim dagnjama u BIG PAN-u. Gosti su također imali priliku kušati i prvi hrvatski rosé napravljen metodom odležavanja na finom talogu (sur lie).
Ovaj uspjeh predstavlja važan korak za hrvatsko vinarstvo na međunarodnoj sceni. Za vinariju Hvar Hills, ova priznanja nisu krajnji cilj već početak novih izazova u proizvodnji vrhunskih vina.