Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Znate li što se krije iza ovogodišnjeg slogana Adventa u Splitu?

Znate li što se krije iza ovogodišnjeg slogana Adventa u Splitu?

Jedan od glavnih motiva iza slogana 'Ljubav nas spaja' su adventske svijeće koje u sebi također nose simbolične poruke

'Ljubav nas spaja', ovogodišnji slogan Adventa u Splitu, iako naoko jednostavan, iza sebe ima dublju poruku. On naglašava čarobnu moć Božića da sve nedaće ostavi po strani i učini svijet mjestom zajedništva i razumijevanja te ističe ljubav kao sponu koja svaku osobu spaja s najmilijima, čak i kada nam je, uslijed pandemije, oduzeta prisnost i mogućnost zagrljaja. Jedan od glavnih motiva iza ovoga slogana, a i cijeloga koncepta Adventa su adventske svijeće koje u sebi također nose simbolične poruke. 

U svakome tjednu predbožićnoga vremena, poznatijeg kao došašće ili advent, pali se jedna svijeća. Prva od njih, svijeća nade, već je upaljena, te nosi naziv prorokove svijeće. Njome započinje period iščekivanja nade Isusovog rođenja, a ona obilježava i proroka Izaiju koji je nagovijestio taj događaj. Druga se svijeća naziva betlehemskom i poziva sve ljude na mir, kako duhovni tako i svjetovni. Treća svijeća donosi radost zbog saznanja da je Gospodin blizu i naziva se pastirskom. Pastiri su također prvi pohitali prema Betlehemu prateći zvijezdu na nebu. Posljednja svijeća je kulminacija nakana iz svih dotadašnjih adventskih tjedana, to je svijeća anđela koja simbolizira ljubav. 

Sve poruke adventskih svijeća, nada, mir, radost i ljubav, uključene su u krovni slogan Adventa u Splitu 'Ljubav nas spaja', kao i u adventske sadržaje te ih se može pronaći čak na večernjim multimedijalnim atrakcijama u sklopu Fontane na Rivi. Čak i logotip ovogodišnjeg Adventa sadrži plamen svijeće u sebi čime se neizravno aludira na ovu tematiku. 

U razdoblju Adventa koji je prvoga puta obilježen fizičkim udaljavanjem, svima je pružena mogućnost da razmisle o temeljnim vrijednostima Božića i stvarnoj povezanosti između ljudi, a upravo ovakvim porukama ističe se ono zbilja važno, duhovno, a ne materijalno. 

Vaša reakcija na temu