Zvijezde svjetske operne scene na koncertu posvećenom uspomeni na pokojnog maestra Vjekoslava Šuteja

Zvijezde svjetske operne scene na koncertu posvećenom uspomeni na pokojnog maestra Vjekoslava Šuteja

Splitski će se teatar prisjetiti maestra Vjekoslava Šuteja, jednog od najvećih naših dirigenata svih vremena

Koncertom opernih arija i zborova nazvanim 'Za Điđija', koji će se održati na velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split 22. prosinca s početkom u 20 sati, splitski će se teatar prisjetiti maestra Vjekoslava Šuteja, jednog od najvećih naših dirigenata svih vremena, koji je preminuo prije deset godina, u prosincu 2009. godine. Orkestrom i Zborom HNK Split te solistima ravnat će maestro Ivan Repušić, učenik Vjekoslava Šuteja, danas i sam renomirani hrvatski dirigent koji gradi zapaženu svjetsku karijeru. Kao solisti nastupit će Šutejev česti suradnik i veliki prijatelj, glasoviti meksički tenor i jedan od najistaknutijih svjetskih opernih pjevača Ramón Vargas te jedan od najtraženijih verdijanskih baritona našeg vremena George Petean.

Vjekoslav Šutej u HNK Split došao je 1979. na poziv tadašnjeg intendanta Ivice Restovića i u svibnju te godine ravnao je operom Umberta Giordana Andrea Chénier, prvom izvedbom u novoj kazališnoj zgradi, obnovljenoj nakon požara. Od tada  pa do 1989. maestro Šutej prvi je dirigent splitskog kazališta, a od 1984. i umjetnički ravnatelj glazbenog programa HNK Split i Splitskog ljeta. I nakon prestanka stalnog angažmana u HNK Split Vjekoslav Šutej se u nekoliko navrata vraćao Splitu. Svaki put bile su to nezaboravne glazbene poslastice na koje je dovodio i najveće zvijezde glazbenog svijeta kao što su Placido Domingo, Svetla Vassileva, Leo Nucci, Denyce Graves...

Na medijskoj konferenciji održanoj danas u foyeru HNK Split prisutnima se video-snimkom obratio dirigent Ivan Repušić iz Tokija gdje u New National Opera priprema izvedbu Verdijeve Traviate. 

- Điđi je bio jako vezan uz Split. Proveo je tu deset godina na početku svoje karijere kao dirigent, kao ravnatelj, a poslije tijekom svoje bogate međunarodne karijere nikad nije zaboravio Split, uvijek se vraćao s velikim žarom dirigirajući nezaboravne koncerte s Placidom Domingom, Leom Nuccijem, s Denyce Graves i ostalim velikim svjetskim umjetnicima koji su rado dolazili na njegov poziv. I ovom ćemo prilikom upoznati dva svjetska, međunarodna imena, tenora Ramóna Vargasa i baritona Georgea Peteana. Imat ćemo program koji je Điđi rado volio dirigirati i zato vas sve pozivam da podijelimo te emocije, da se sjetimo našeg dragog Điđija i da uživamo u ljepoti glazbe - rekao je maestro Repušić.

Intendant Srećko Šestan prisjetio se nekih od svojih brojnih susreta i suradnji s maestrom Šutejem, istaknuvši kako je on bio i sjajan pedagog budući da su svi njegovi studenti dirigiranja postali sastavnim dijelom glazbenog života u Hrvatskoj pa i šire. 

- Tu, prije svih, mislim na našeg prijatelja Ivana Repušića koji će ravnati ovim koncertom ali i na sve ostale kojima je Điđi bio i mentor i prijatelj.“ kazao je Šestan i nastavio: „Ono što je predivno u priči oko ovog koncerta je to što su se uključili i prijatelji pokojnog maestra i našeg kazališta koji su sponzorstvima i donacijama omogućili održavanje ovog koncerta na čemu im zahvaljujem - rekao je.

 U ime prijatelja prisutnima se obratio slikar Zvonimir Mihanović.

- Điđi je bio pravi veliki prijatelj koji nije zaboravljao ni najmanje napravljene mu usluge. Tako smo i mi odlučili pokazati kako ga nismo zaboravili i da će uspomena na njegovo prijateljstvo i na njegov muzički genij uvijek živjeti u ovom gradu i u Hrvatskoj. Mnogo je prijatelja angažirano na pothvatu da se ovaj koncert isfinancira i zbog toga sam jako ponosan - kazao je Mihanović

Ravnatelj Opere HNK Split maestro Jure Bučević osvrnuo se na program predstojećeg koncerta. 

- Splićani će u ovoj glazbenoj večeri imati priliku čuti i djela izvan uobičajenog verdijanskog repertoara, kao što su Mozartove arije i uvertire, zastupljeni su Donizetti, Rossini, Bizet, te u ovom gradu nešto rjeđe izvođeni autori kao što su Cilea te Umberta Giordana i arija iz njegove opere njegova Andrea Chenier. Ta posljednja opera naslov je kojim je Vjekoslav Šutej debitirao u ovoj kući na otvorenju obnovljenog kazališta 1979. Uz renomirane gostujuće soliste i naš Zbor neke epizodne uloge pjevat će i naši solisti Marko Lasić, Mate Akrap, Ivona Bosančić Lasić i Branka Pleština Stanić - naveo je Bučević.

Putem video-snimke sudionicima medijske konferencije obratili su se i tenor Ramón Vargas iz Argentine, te bariton George Petean koji je poruku poslao iz Madrida gdje nastupa u Teatro Real, kazalištu u kojem je dirigirao i pokojni maestro Šutej. Obojica su istaknuli svoje zadovoljstvo što nastupaju u koncertu posvećenom velikom čovjeku, prijatelju i glazbeniku i pozvali publiku da 22. prosinca ispuni gledalište splitskog kazališta obećavši sjajnu glazbenu večer.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(55224, "");
Pregledaj komentare