Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Gordan Turković: Milanovićeva pojava mobilizirala bi Kolindine glasače, Plenkoviću nedostaje emocija, Grmoja i njegovi sukrivci su za cirkus u Saboru...

Gordan Turković: Milanovićeva pojava mobilizirala bi Kolindine glasače, Plenkoviću nedostaje emocija, Grmoja i njegovi sukrivci su za cirkus u Saboru...

Ivica Puljak bi se konačno trebao odlučiti je li primarno znanstvenik ili političar

Gordan Turković, komunikacijski stručnjak iz agencije CTA komunikacije, gost je naše rubrike '1 na 10'. Splićanina smo pitali da komentira 10 osoba s političke scene, ali iz komunikacijskog kuta...

ANDREJ PLENKOVIĆ: Ima sreće što je oporba ovako rascjepkana i neorganizirana. Inače bi imao puno više komunikacijskih problema i izazova. Neovisno o tome, nastup mu je nekako krut, izgleda kao da je sve naučio napamet i samo reproducira riječi bez ikakve emocije. Pomalo je zamorno to slušati, a u tom se tonu pogube i sve ključne poruke koje bi trebao prenijeti javnosti. Također, kako vrijeme prolazi, sve više gubi onaj svoj diplomatski način ponašanja s početka mandata te ulazi u rasprave s novinarima tijekom javnih nastupa. Zauvijek će se pamtiti onaj nepriličan komentar 'Slatki ste, Damira' koji je tijekom jedne izjave vidno iznerviran uputio RTL-ovoj novinarki Damiri Gregoret. Nije mu trebalo ni ono nasjedanje na provokaciju u Saboru kada se zaletio na Mostova zastupnika Nikolu Grmoju. To jednostavno ne priliči premijeru jedne države. 

DAVOR BERNARDIĆ: Situacija u SDP-u nije dobra i s pravom se ovakvo stanje povezuje s predsjednikom strankom. Postao je sinonim za loše odluke, ali i komunikacijske gafove. Čini mi se da se u zadnje vrijeme malo primirio, ali to ne sprječava odljev zastupnika, članstva i rejtinga. Čitam ovih dana da se u toj stranci sad obračunavaju i s članovima svoga Foruma mladih, između ostalima i s predsjednicom te organizacije Biljanom Gaćom. Po medijskim napisima, rekao bih poprilično nepravedno. Ne znam gdje je tomu kraj i koliko će se još ta stranka osuti do kraja Bernardićeva mandata. Tko će ostati ako i svoj podmladak napadaju? Čini mi se da su se unutarstranački napadi na njega malo primirili samo zato što su konkurenti shvatili da nije oportuno preuzeti odgovornost za SDP dok je u ovako lošem stanju.

IVAN PERNAR: Član jedine istinske populističke stranke u Hrvatskoj. Pernar i njegov Živi zid vični su izlagati prijedloge koji su poslovično neprovedivi i usmjereni protiv establišmenta, ali mora im se priznati da su s temom oko ovršnog zakona, deložacija i dužničkog ropstva našli nišu koja im je i omogućila ovako visok rejting. Ipak, nedavne Pernarove afere s Abecedom demokracije i primanjem novca koji im ne pripada te verbalni napadi na novinarku Jutarnjeg lista Željku Godeč pokazali su da i ta stranka ima svoju mračnu stranu. Također, poprilično nespretno odbijaju odgovoriti na bilo koja svjetonazorska pitanja koja bi ih mogla svrstati na neku stranu političkog spektra, kao što je to bilo, primjerice, s Istanbulskom konvencijom.

DALIJA OREŠKOVIĆ: Morala bi konkretizirati kako točno misli riješiti ključne probleme u Hrvatskoj, zasad je dosta općenita u komunikaciji s primjesama populističkih komunikacijskih figura. Također, trebala bi razmisliti još jednom o pokušaju dogovora nekih koalicija. Nisam siguran da će u ovako rascjepkanoj sceni na lijevom centru njezin Start samostalno uspjeti osvojiti mandat u Europskom parlamentu. Ovo bi, nakon onog promašaja s prijavom liste za prijevremene izbore za ličko-senjsku Županijsku skupštinu, mogao biti još jedan ozbiljan udar na njezine ambicije.   

IVICA PULJAK: Morao bi se konačno odlučiti je li primarno znanstvenik ili političar. S tim da i za njegovu stranku Pametno vrijedi isto što i za Start ako govorimo o koalicijama, ali i verbalizaciji kako točno misle 'zaokrenuti' Hrvatsku ususret EU izbora. 

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ: Previše puta mijenja mišljenja pa je tako o nekim temama, poput pozdrava 'Za dom spremni', uspjela dati tri različita stajališta. Držim da će takvom vrstom nekonzistentne komunikacije samo gubiti povjerenje građana. Posljedica je ovo lutanja u pokušaju da zahvati što širi spektar birača, a to se, recimo, pokazalo pogubnim za njezina prethodnika Ivu Josipovića, ali i nekadašnjeg premijera Zorana Milanovića. Možda bi trebala više učiti na tuđim komunikacijskim greškama. 

ZORAN MILANOVIĆ: Vjerujem da bi njegova kandidatura za predsjednika Republike Hrvatske, o kojoj se jako puno priča posljednjih mjeseci, samo galvanizirala desne birače. U tom bi slučaju gotovo pa sigurno čak i oni koji su Kolindi Grabar-Kitarović uskratili potporu nakon one situacije s pozdravom 'Za dom spremni', ipak zaokružili njezino ime samo da ne bi slučajno on došao na Pantovčak. Pojava Zorana Milanovića jednostavno evocira previše negativnih emocija kod birače s desnog spektra i motivira ih na izlazak. U tom bi slučaju iznimno teško odnio pobjedu nad sadašnjom predsjednicom.

ZLATKO HASANBEGOVIĆ: Ne razumijem u kojem je trenutku preuzeo monopol na domoljublje ispred svih ostalih političara, ali i građana Republike Hrvatske. S druge strane, spasio je kvorum HDZ-u pri glasovanju o INA-i te se tako pokazao kao veliki pragmatik. Ipak se stare ljubavi (i stranke) teško zaboravljaju.

NIKOLA GRMOJA: Po reakcijama premijera Andreja Plenkovića, čini se da je on postao njegova najveća noćna mora. Mostovci su shvatili da im se najbolje pozicionirati na desni centar te svojim, ponekad pretjerano agresivnim istupima pokušavaju ukrasti HDZ-u pokojeg birača s te strane političkog spektra. U svakom slučaju, Nikola Grmoja i društvo sukrivci su za kompletno srozavanje razine komunikacije u našem Saboru. Tamo sad tako imate od pokušaja fizičkih obračuna, bacanja plastičnih aviona pa sve do puštanja davorije 'Ustani bane' s mobitela umjesto iznošenja replika. Ma, cirkus.

MARTIN PAUK: Dojma sam da namjerno objavljuje izjave koje će ljudi smatrati kontroverznima te desničarenjem kako bi na taj način došao do pažnje medija. Ne ulazeći u komentiranje tog sadržaja, treba reći da to rade i mnogi drugi političari unutar domene političke komunikacije i samopromocije. S druge strane, čitao sam negdje da je nedavno na Facebooku prepričavao, odnosno pokušao prikazati stari vic o Hrvatima i narudžbi 'mešane' pizze u beogradskoj pizzeriji  kao dogodovštine svojih prijatelja. Naravno, u kontekstu incidenta s vaterpolistima Crvene zvezde na splitskoj Rivi. Tu priča o kredibilitetu njegovih izjava prestaje. 

Vaša reakcija na temu