Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Tužiteljstvo traži novo suđenje za ubojstva civila kod Gline 1991.

Tužiteljstvo traži novo suđenje za ubojstva civila kod Gline 1991.

Pogrešno je zaključeno da nema dokaza

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je žalbu protiv prvostupanjske presude Županijskog suda u Zagrebu kojom je taj sud oslobodio optužbe jedanaestoricu optuženika da su u Glini 1991. godine počinili kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

'Žalba je podnesena zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka iz članka 467. stavak 1. u svezi članka 468. stavak 1. točka 11. Zakona o kaznenom postupku i zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja iz članka 467. točka 3. u svezi članka 470. stavak 1. i 2. Zakona o kaznenom postupku. 

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu smatra kako je sud prvog stupnja obrazlažući oslobađajuću presudu počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka jer je u odnosu na trojicu optuženika u presudi obrazlagao nepostojanje činjenica i svojstava koja se tim optuženicima nisu niti stavljali na teret optužnicom ovog državnog odvjetništva.

Ovo državno odvjetništvo smatra i kako je sud prilikom donošenja svoje odluke pogrešno utvrdio činjenično stanje u predmetu te je na temelju tako pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja donio i pogrešan zaključak kako nije dokazano da bi jedanaestorica optuženika počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret optužnicom ovog državnog odvjetništva', priopćeno je. 

U žalbi je istaknuto kako sud nije na ispravan način doveo u vezu iskaze ispitanih svjedoka i materijalnu dokumentaciju u spisu zbog čega je pogrešno zaključio kako nema dokaza da bi polovicom listopada 1991. godine optuženici (od drugooptuženika do jedanaestooptuženika) po zapovijedi prvooptuženika ubili više od trideset stanovnika Glinskog Novog Sela pa sud pogrešno smatra da su te osobe stradale u jednom neodređenom razdoblju nakon što su navedeno mjesto okupirali nepoznati pripadnici raznih neutvrđenih postrojbi neprijateljske vojske. 

'Naime, kada se na ispravan način analiziraju provedeni dokazi u ovom postupku tada je vidljivo da se predmetni događaj zbio upravo polovicom listopada 1991. godine i da postoje očevici tog događaja koji navode upravo jedanaestoricu optuženika kao počinitelje, kao i da postoje drugi svjedoci i dokumentacija koja na logičan način podupiru iskaze tih očevidaca', dodaju u žalbi.

ŽDO je predložilo ukidanje pobijane prvostupanjske presude i vraćanje predmeta na ponovno odlučivanje drugom raspravnom vijeću županijskog suda.

Vaša reakcija na temu