Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Hod za život u subotu se održava u Osijeku

Hod za život u subotu se održava u Osijeku

Geslo je: 'Glas rođenih za život nerođenih!'

U ovu subotu, 11. svibnja, održava se peti po redu Hod za život, obitelj i Hrvatsku. Osječani će se u 10.00 sati okupiti na lijevoj obali Drave, kod Pješačkog mosta (Šetnica hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata) pod geslom: 'Glas rođenih za život nerođenih!'. Građani koji se zalažu za temeljno ljudsko pravo, pravo na život za sve ljude, ove će godine hodati u 15 hrvatskih gradova.

Hodat će za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca, cijele obitelji. Miroljubivim hodom kroz grad Osijek, radosno i uz pjesmu, poslat će se važna poruka da je svaki život važan, rekla je Dora Kujek, članica organizacijskog tima Hoda za život Osijek.

'Ove godine kao i proteklih godina kroz Hod za život podsjećamo i sebe i druge koliko je važno zaštititi svaki ljudski život. Osobito onaj najnezaštićeniji - život djeteta u majčinoj utrobi. Dijete kroz prvih 9 mjeseci svog života na poseban način treba majčinu ljubav i zaštitu. A majka treba zaštitu i pomoć oca svoga djeteta i svih nas, cijelog društva. Sva ljudska bića prolaze isti put razvoja - provodeći prvih devet mjeseci u tijelu svoje majke i povezani smo zajedničkom stvarnošću da nam u tih prvih 9 mjeseci života, još intenzivnije nego inače u životu, treba ljubav i zaštita naše majke, oca i cijelog društva. Nema nerođenog djeteta koje nikome nije važno! Svako je dijete željeno od nekoga. Nikada, baš nikada ne pomažemo majci, tako da joj 'pomognemo' da prekine život svoga djeteta. Usmrćivanje djeteta ni u kojem slučaju nije izraz  suosjećanja ili pomoći. I zato zagovaramo nultu toleranciju prema nasilju nad nerođenom djecom. Uvijek pomažemo ženi kada joj pomognemo zaštititi život svoga sina ili kćeri. Nadamo se da će Hod za život pronijeti sve ove važne poruke kroz cijelu Hrvatsku', podsjetila je Kujek.

Luka Blagojević, član organizacijskog tima Hoda za život u Osijeku, istaknuo je da su se okupili u ovoj inicijativi jer nam je svima zajedničko da se zalažemo za zakonsku i svaku drugu zaštitu svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti. Pravo na život je temeljno ljudsko pravo iz kojeg proizlaze sva druga prava!

'Mi hodamo za sve one majke koje u trenutku najveće životne krize nemaju podršku obitelji i društva. Istraživanja pokazuju da 75 % žena koje su imale pobačaj kažu da su to učinile zbog ekonomskih razloga ili pritiska okoline. Tražimo da se trudnicama koje se nalaze u teškim životnim prilikama pruži konkretna financijska pomoć. A ne da im se prekid života vlastitog djeteta pokazuje kao jedini izlazak iz teške situacije. Pobačaj nikad nije rješenje. Niti za majku. Niti za dijete. Niti za oca. Mi koji živimo u demokraciji imamo obavezu boriti se za poštivanje prava na život svakog čovjeka. Dužnost nam je biti glas onih koji se ne čuju/koji glasa nemaju. I zato želimo poslati jasan zahtjev za zakonskom zaštitom života!

Mi i ovim putem očekujemo od političara, ohrabrujemo sve one koji nas predstavljaju na lokalnoj i nacionalnoj razini, da štite temeljno ljudsko pravo - pravo na život .. jer svaki je život vrijedan! Svaki život oplemenjuje!

Želimo se zahvaliti i svim liječnicima, medicinskim sestrama i farmaceutima koji se koriste prizivom savjesti da bi zaštitili oba pacijenta o kojima su dužni brinuti se - i majku i nerođeno dijete', rečeno je na današnjoj konferenciji za medije u Osijeku.

Lidija Blagojević, koordinatorica organizacijskog tima inicijative Hod za život u Osijeku, istaknula je da ovaj snažan pokret - Hod za život, obitelj i Hrvatsku, pokazuje kako iz godine u godinu, osim rastućeg broja ljudi koji dolaze na Hod, raste i broj gradova u kojima se organizira. To je ona Hrvatska prema kojoj mi želimo ići. Želimo da nam Hrvatska bude zemlja u kojoj se poštuje svaki ljudski život od začeća do prirodne smrti. 

'U Hrvatskoj se nažalost i dalje ne vrednuje odluka koju donosi većina žena  u našem društvu - da rađaju djecu i o njima se brinu. Majčinski poziv, odnosno požrtvovno ulaganje ljubavi, zdravlja, vremena i novaca u svoju djecu nije samo izvor osobne radosti i ispunjenja za brojne naše sugrađanke, već i ulaganje u najveću objektivnu društvenu vrijednost - čovjeka. Tužno je da danas upravo žene iz pozicije političke moći stigmatiziraju one žene i majke koje  se odlučuju potpuno posvetiti odgoju djece i brizi za obitelji. 

Suosjećamo i sa svakom majkom koja se suočava s teškom dijagnozom svoga djeteta, kao i sa svim roditeljima koji nose teško breme bolesti zajedno sa svojom djecom. Upravo ovim Hodom svima njima izražavamo i podršku i ohrabrenje. Svaki je ljudski život vrijedan i zaslužuje zaštitu!', naglasila je Blagojević.

Vaša reakcija na temu