Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NAGRADNI FOTO NATJEČAJ Zeleno. Održivo. Ostvarivo!

NAGRADNI FOTO NATJEČAJ Zeleno. Održivo. Ostvarivo!

Otvoren je do 30. svibnja

Fotoklub Split u suradnji s društvom VSB Obnovljiva energija Hrvatska raspisuje nagradni fotografski natječaj na temu – 'Zeleno. Održivo. Ostvarivo!'. Natječaj je otvoren do 30. svibnja do 23.59, a od autora_ica se traži fotografska/umjetnička interpretacija zelene teme – zaštite okoliša, bioraznolikosti i bioravnoteže, ljepote i netaknutosti prirode i svega ostaloga što nam padne napamet kada razmišljamo o održivom razvoju i zelenoj tranziciji. Jednostavno rečeno, tražimo fotografije koje slave raskošnu ljepotu Hrvatske, u svim tonovima, bojama, godišnjim dobima, visinama i nizinama… jer, ljepota je u oku promatrača, a nagrada je u džepu najboljih! Također, spremni smo i otvoreni za kritičko promišljanje ekoloških problema, devastacija i narušavanja krajobraza te društveno angažirane fotografske narative koji nas suočavaju sa stvarnim problemima i izazovima održive budućnosti.

Društvo VSB Obnovljiva energija Hrvatske dio je VSB grupe, a već u akronimu u nazivu grupacije (VSB predstavlja latinske izraze za vjetar, sunce i bioenergiju, odnosno 'Ventus - Sol - Energia Biologica'), možemo naslutiti ključne odrednice ove iznimno uspješne međunarodne poslovne priče, poput – učinkovitost i optimalno korištenje obnovljivih izvora energije, pametno planiranje i ulaganje s ciljem energetske održivosti i samodostatnosti, te u konačnici bolja i svjetlija budućnosti za sve nas.

Cilj nam je, zajedničkim snagama i angažmanom u lokalnoj zajednici, promicati i afirmirati viziju održivog razvoja i upotrebe obnovljivih izvora energije te malim koracima poticati pozitivne društvene promjene. Grad Split, kao i većina gradova na Mediteranu, u izravnoj je opasnosti od posljedica globalnog zatopljenja, topljenja ledenjaka i podizanja razine Jadranskog mora. Zato želimo biti dio priče koja nam pokazuje da može i drugačije, da je zeleno i održivo doista ostvarivo, a vas pozivamo da nam se svojim fotografijama priključite!

Uvjeti sudjelovanja:

- Natječaj je otvoren profesionalnim fotografima_kinjama; fotoamaterima_kinjama, foto-entuzijastima i zaljubljenicima u fotografiju. Natječaj nije teritorijalno ograničen i mogu mu pristupiti svi autori_ice bez obzira na godine, ali autori_ice mlađi od 18 godina u prijavi na natječaj moraju obvezno priložiti pisanu suglasnost roditelja.

- Svaki autor_ica može poslati do 5 (pet) pojedinačnih fotografija, ne starijih od četiri godine od dana objave ovoga natječaja – dakle, ne starije od 9. svibnja 2020. Za sudjelovanje u natječaju ne plaća se kotizacija. [*Napomena - u opisu događaja na facebooku piše ne starije od 9. svibnja 2022.; ali je to greška]

- Pristup temi je slobodan, uz poštivanje smjernica navedenih u tekstu natječaja.

- Fotografije mogu biti izvedene u kolor ili crno-bijeloj tehnici te trebaju zadovoljiti tehničke uvjete – fotografije trebaju biti u digitalnom obliku, veličine 4000 pixela po dužoj strani (300 dpi), u tiff ili jpeg formatu (high quality):

- Nije dopušteno umetanje potpisa autora_ica.

- Svaka fotografija treba biti imenovana kako slijedi: Ime prezime_Naziv fotografije_datum nastanka

- Prijave se šalju na e-mail adresu: fotoklubsplit@gmail.com, a svaka prijava treba sadržavati – Ime prezime, adresu te umetnuti wetransfer link s maksimalno 5 fotografija.

- Rok predaje prijava je 30. svibnja do 23.59. Prijave zaprimljene izvan roka neće biti uzete u obzir.

- O pobjedničkim fotografijama odlučivat će stručni žiri koji će sve fotografije dobiti šifrirane brojčanom oznakom te će o pobjednicima odlučivati anonimno i nepristrano. Članovi žirija su: Elizabeta Ćormehić (VSB Obnovljiva energija Hrvatska), Ana Žanko (Fotoklub Split), Stipe Božić (Fotoklub Split).

- Pobjednicima natječaja bit će dodijeljene novčane nagrade: prva nagrada – 500,00 €; druga nagrada – 300,00 €, treća nagrada – 150,00 €

- 30 najbolje ocijenjenih fotografija bit će izloženo na izložbi u Galeriji fotografije Fotokluba Split. Trošak tiska fotografija i popratnih promotivnih materijala snosi Fotoklub Split.

Autorska prava

- Autor_ica svojom prijavom potvrđuje da je ovlašten pristupiti natječaju 'Zeleno. Održivo. Ostvarivo!' te da će poštivati pravila Natječaja i ostalih prava vezanih za autorstvo i vlasništvo prijavljenih radova, moralnih i copyright prava, prava prikazanih osoba, imena, zaštićenih žigova i drugih umjetničkih radova na fotografiji te da nije potrebno nikakvih dodatnih uvjeta ili dozvola za objavljivanje tih fotografija.

- Autor_ica svojim sudjelovanjem daje organizatorima predmetnog fotografskog natječaja neopozivo i neograničeno pravo korištenja prijavljenih fotografija, i to bez bilo kakve naknade. Time fotograf pristaje na vremenski, prostorno, dimenzijski i količinski neograničeno izlaganje svojih prijavljenih fotografija na izložbi, reproduciranje izloženih fotografija za potrebe marketinga i promocija, diskusija, objavljivanja na web stranicama, priopćenjima za javnost, specijaliziranim publikacijama, društvenim mrežama, te ostalim medijima, u bilo kojem elektroničkom, tiskovnom ili inom medij u svrhu promocije ovog natječaja i u svrhu promocije organizatora natječaja Društvo VSB Obnovljiva energija Hrvatska.

- Svojim sudjelovanjem autor_ica potvrđuje i da učitane fotografije ne podliježu pravima trećih strana; posebice da se sve prikazane osobe slažu s navedenim korištenjem i da se time ne krše prava zaštite osobnih podataka trećih strana. Svi radovi objavljeni u sklopu Natječaja moraju biti slobodni od prava trećih strana te drugih prava vezanih uz intelektualno vlasništvo, pravo na privatnost, pravo na upotrebu osobne fotografije, itd. Organizatori Natječaja nisu odgovorni za bilo koja potraživanja trećih strana vezano uz kršenje takvih prava.

- Organizatori su slobodni, prema vlastitoj diskreciji, diskvalificirati poslane radove koji bi mogli predstavljati kršenje takvih prava te onemogućiti sudjelovanje fotografa koji je te radove poslao.

Zaštita osobnih podataka

- Prijavom na fotografski natječaj 'Zeleno. Održivo. Ostvarivo!' i učitavanjem fotografija autor/autorica daje suglasnost organizatorima za prikupljanje, obradu i pohranu osobnih podataka u svrhu provedbe natječaja. Podaci će se koristiti za identifikaciju fotografija te za obavijesti o rezultatima natječaja, otvaranju izložbe te nagrada autorima. Prikupljeni podaci neće biti proslijeđivani trećim osobama.

Vaša reakcija na temu