Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTO Splićani 'navalili' na gigantski krokant sv. Duje: 'Povezali smo dvije tradicije'

FOTO Splićani 'navalili' na gigantski krokant sv. Duje: 'Povezali smo dvije tradicije'

Bobis slavi 75. rođendan i Sudamju

Kultna splitska pekara i slastičarnica Bobis podignula je na splitskim Prokurativama i potom podijelila građanima i gostima gigantski krokant - velik više od pet metara i visok čak dva metra. Obilježila je tako 75 godina neprekinutog rada i iznimne tradicije kao i Sudamju, odnosno Dan grada Splita. 

Impresivni krokant simbolizira dugogodišnju izvrsnost brenda. Ovaj događaj, pored toga što je obogatio proslavu Sudamje, postat će trajan simbol Bobisove povijesti. 

'Ideja nam je bila povezati svetog Duju i Bobis, dvije splitske tradicije. Nema bolje prigode od ovog dana za napraviti gigantski krokant - on pokazuje što Bobis znači za ovaj grad.

Bilo je poprilično zahtjevno pripremiti ga; sudjelovalo je jako puno ljudi te je uloženo jako puno truda. Od ideje, preko izrade makete, do danas - punih se dva tjedna radilo. No isplatilo se!

Očekivali smo tisuće ljudi, ali smo se pribojavali, premda je golem, hoće li namiriti potrebe svih kada smo vidjeli koliko ih je došlo. Svakako, za svakoga je bilo ponešto i jako nam je drago što su prepoznali našu želju', komentirala nam je uime Bobisa Maja Marija Komar.

Fotogalerija: Bobisov krokant sv. Duje

U slastici je uživala i Splićanka Tea. Otkrila nam je da je, uz to što je impresivno izgledala, odličnog okusa.

'I inače, svakodnevno prije posla kupujem u Bobisa. Imam samo pohvale za njihove proizvode, osobito ujutro kada su svi topli i svježi', komentirala nam je.

Njeno iskustvo ide u prilog tezi da je Bobis od svog osnutka 1949. sinonim za kvalitetan kruh i neodoljive slastice - ne samo u Dalmaciji, već i šire. Sjećanja na mirise svježe ispečenog kruha i pekarskih proizvoda, koji su se širili iz prve radnje na splitskoj Pjaci, otad su dio splitske svakodnevice. 

Split je kroz godine rastao i mijenjao se, no u sjećanjima Dalmatinaca ostale su upravo brojne  uspomene povezane s Bobisom i njihovim delicijama. Ovaj simbol grada i Dalmacije već desetljećima, naime, obogaćuje važne događaje u životima  stanovnika - mnogi kažu da nijedna proslava, osobito vjenčanje, nije potpuna bez  kultnog krokanta sv. Duje. Nije to jedina legendarna Bobisova slastica - torta za 70. rođendan Hajduka, visoka tri metra, ostala je upamćena kao jedan od najsjajnijih trenutaka u povijesti kako Bobisa tako i kluba.

Vaša reakcija na temu