Nervozu zvanu 'Što poslužiti na blagdanskom stolu' riješilo je jedno poznato i simpatično kulinarsko TV lice. Gorana Goge Milaković čiji bistro 'Missy B.' je postao sinonim za odličan brunch subotom u Splitu a i bogatu dnevnu ponudu, jučer je u jednom dubrovačkom supermarketu u sklopu kulinarskog showa pripremala slastice koje će se zasigurno naći na blagdanskoj trpezi mnogih posjetitelja.
Jednostavan recept privukao je mnogobrojne posjetitelje koji su se i sami okušali u izradi Gogine 'Proljetne slagalice', a ohrabreni su bili i dubrovački gospari pa nije nedostajalo ni duhovitih situacija.
Goge je predstavila i verziju za mališane a posebno je zanimljivo bilo gledati interakciju s djevojčicom Đivom koja je iznimnom spretnošću pripremila slasticu u svega nekoliko minuta.
Bilo da radite varijantu za uskršnji stol ili samo hladno proljetno osvježenje, svježe jagode i Plazma mljeveni keks pokazali su se kao tajni saveznik za pripremu omiljenih slastica.
U nastavku donosimo recept...
Gogina proljetna slastica s jagodama
Priprema: 30 min
Broj serviranja: 16 kom
Sastojci:
500 g Plazma keksa
100 g mljevene Plazme
200 g mascarpone sira
100 ml slatkog vrhnja
80 g šećera u prahu
2 bourbon vanilije
1 limun (korica)
400 g svježih jagoda (za izradu džema)
50 ml vode
žlica limunova soka
Dekoracija:
250 g svježih jagoda
listići mente
Pomiješajte mascarpone sir, slatko vrhnje, šećer u prahu, bourbon vaniliju i koricu limuna te sve skupa mikserom izradite dok ne dobijete glatku kremu. 400 g svježih jagoda pomiješajte s 4 žlice šećera te kuhajte dok se voće ne raspadne.
Usitnite štapnim mikserom i dodajte vodu i limunov sok.
Ostatak od 250 g svježih jagoda narežite na tanke kriške.
Našu slagalicu slažite u četvrtasti kalup tako da Plazma kekse prvo umočite u džem od jagoda a onda rasporedite na dno kalupa. Pola kreme premažite preko Plazma keksa, a zatim sve prekrijte kriškama jagoda.
Ponovite postupak s Plazma keksima i džemom, a potom i kremom i svakako završite kolač s kriškama jagoda i posipom od mljevene Plazme.
Ako imate par listova mente za dekoraciju i svježinu - stigli ste do kraja!
Kolač dobro ohladite prije serviranja.