Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
S Rakelom do Teslinog Smiljana i špilje Samograd: Napokon sam saznao zašto se kaže 'Zdrav kao dren'
Priče s ceste Piše: Željan Rakela

S Rakelom do Teslinog Smiljana i špilje Samograd: Napokon sam saznao zašto se kaže 'Zdrav kao dren'

Na Dalmatinskom portalu objavljujemo priče s izleta na koja se mogu uputiti svi čitatelji. Iskusni avanturist čitateljima preporučuju zanimljive destinacije na koje treba potrošiti samo jedan dan

Danas ću vas tekstom i fotografijama odvesti na jednodnevni izlet na lijepe lokacije - špilju Grabovaču u Perušiću, Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu i spomenik prirode vrela Gacke.

Na put smo Ivica Vukman i ja krenuli s Hondama X-ADV 750 u 9 iz Splita. Ruta je bila Split - Muć - Miočići - Knin - Gračac - Lovinac - Gospić - Smiljan gdje se nalazi Memorijalni centar Nikola Tesla. Prvo stajanje i odmor je bio u Kninu gdje smo natankali gorivo i krenuli dalje prema Smiljanu. Ceste su bile gotovo prazne bez puno prometa, vozili smo u modu vožnje D i potrošnja je bila 3.7 l / 100 km. Stižemo u Smiljan oko podne i odlazimo u obilazak centra, koji se sastoji od prije postojećih i novosagrađenih objekata. Prije postojeći objekti su: rodna kuća Nikole Tesle, crkva sv. apostola Petra i Pavla, gospodarski objekt (štala). Cijeli Memorijalni centar se rasprostire na površini od 13.000 kvadrata. Nama najinteresantnije je bilo vidjeti ispitnu stanicu, kopiju Teslinog laboratorija iz Colorado Springsa umanjenu deset puta. U njoj vršimo demonstracije s Teslinim transformatorom koji stvara milijun volti gdje posjetitelji drže neonske lampe u ruci bez kabla ili žice. Kad je transformator uključen, one im svijetle u ruci, nešto kao jedan od Teslinih pokušaja bežičnog prijenosa energije. Svakako bih vam preporučio da obavezno pogledate kratak dokumentarni film o Nikoli Tesli koji se pušta u Memorijalnom centru, jako interesantnih stvari se može čuti o životu Nikole Tesle. Za obilazak cijelog centra i gledanja filma bilo nam je potrebno sat vremena.


Nakon obilaska sjedamo ponovno na Honde X - ADV i krećemo prema mjestu Perušić koji je udaljen samo 18 km. Vozimo uz predivnu rijeku Liku i ubrzo ulazimo u samo mjesto te pratimo putokaze za špilju Grabovaču tj. Samograd. Ona se nalazi svega 2,5 km od Perušića. 

Samograd je jedina turistička špilja na području parka te je ulaz u nju dopušten samo u pratnji vodiča. Nalazi se na brdu Grabovača, 800 metara udaljen umjereno teškom uzbrdicom, dijelom olakšanom drveno-kamenim stepenicama, od suvenirnice/info pulta.

Špilja se nalazi u ponikvi u koju se ulazi putem betonskih stepenica s rukohvatom, dok se u samoj špilji nalaze kamene ručno isklesane stepenice stare više od 100 godina i drveni rukohvati.

Temperatura špilje je u prosjeku 8°C te se preporučuje odjeća dugih rukava i čvrsta obuća. Posjet špilji nije moguć u neprikladnoj obući zbog podloge kojom se kreće (šljunak, zemlja, kamen). U cijenu ulaznice uključena je i pratnja vodiča koji će vas odvesti do špilje Samograd, pričati vam o njenom nastanku i povijesti, povijesti mjesta Perušić i javne ustanove te odgovarati na pitanja koja vas zanimaju. Obilazak špilje traje okvirno sat vremena te se odvija prema rasporedu koji je dobro da provjerite prije samog posjeta da ne gubite vrijeme na čekanje.

Nakon posjeta prohladne špilje nastavljamo vožnju dalje prema Vrelima Gacke koja su udaljena 32 km. Gacka dolina veliko je krško polje omeđeno Velebitom prema moru, a prema unutrašnjosti Kapelom. Poljem dominira rijeka Gacka, koja izvire na jednom kraju polja i ponire na suprotnom. Po duljini Gacka je treća ponornica na svijetu. Njezin je izvorni tok dugačak 32 km, no nakon izgradnje HE Senj 1960-ih skraćen je na 11 km, budući da se na području Otočca veći dio vode za potrebe hidroelektrane odvodi tunelima u umjetno Gusić jezero. Zbog blagog pada nadmorske visine tok joj je miran i zavojit. Voda Gacke izuzetno je čista i bogata kisikom.

Na samom ulazu susrećemo lokalno stanovništvo koje na samom izvoru rijeke pere nekakvo bobičasto voće crvene boje koje mi nije do tada bilo poznato, pa su mi rekli da se radi o drenu. Inače većina naših ljudi vrlo dobro zna za poznatu uzrečicu 'Zdrav kao dren!'. Plod toga šumskog drveta, kojega neki nazivaju i drijen ili drijenak, a u nekim našim krajevima i drenjak, izuzetno je ljekovit, bogat je pektinom, organskim kiselinama i C vitaminom, a kažu da uspješno regulira krvni tlak i liječi crijevne bolesti. Plodovi se beru u jesen kad poprime tamnocrvenu, bordo boju i tada imaju ugodan slatkokiseli okus.

Nakon što smo probali ljekoviti dren odlazimo do restorana Vrilo Gacke koji se nalazi odmah pored izvora. Svakako bih vam preporučio taj restoran i da probate za predjelo sir škripavac i pršut, a za glavno jelo pastrvu punjenu sa slaninom i šljivama. 

Nakon lijepog i laganog ručka sjedamo na X-ADV i uključujemo se na autocestu te za 2 i pol sata i 270 km stižemo u Split predvečer oko 18.30 sati.

Rezime: krenuli smo u 9, u Kninu smo bili od 10 do 10.30, u Memorijalnom centru Nikola Tesla od 12 do 13, pa u posjetu špilji Samograd od 13.30 do 14.30 i u restoranu Vrilo Gacke od 15 do 16, a u Splitu već oko 18.30.


Sponzori ovog putovanja su:

Dalmatinski portal, Ruting Honda, Šago Honda, MatoTech, Migo Moto, Moto Ogi i Akrapović

Vaša reakcija na temu