Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić OLIMPIJKA U SANJKANJU Daria Obratov: Mi Splićani očito najviše volimo ono što nemamo

OLIMPIJKA U SANJKANJU Daria Obratov: Mi Splićani očito najviše volimo ono što nemamo

Plasirala se na Zimske Olimpijske igre u Pjongčangu

Daria Obratov upisala se u povijest hrvatskog sporta. Ova 28-godišnjakinja, apsolventica Kineziolškog fakulteta u Zagrebu plasirala se na Zimske Olimpijske igre u Pjongčangu u sanjkanju.

 - Darijina priča počinje prije 12 godina, nakon godina truda, propuštenih igara u Sočiju za jedno mjesto, sada je uspjela. Ponosni smo da imamo curu iz Splita, prvi put u povijesti. Nastupa u Svjetskom kupu posljednjih osam godina, ali mi smo tehnički inferiorni u odnosu na druge zemlje. Naše tete vode djecu da igraju graničara, a vani djeca idu sanjkati. Da biste postigli rezultat u sanjkanju, morate početi sa šest godina. Ona je počela dosta kasnije, a ovo je vrlo ekstreman sport. U Vancouveru je Gruzijac napravio grešku, klizaljka je zaorala led, on je udario glavom u stup - rekao je alfa i omega ovog sporta u Hrvatskoj i izbornik Ivan Šola. Potom je riječ dobila Darija Obratov.

- Živim svoj olimpijski san, dugo sam radila na tome. Svi znaju što su prolazili moji roditelji, bilo je potresa mozga, prevrtanja, bolova, lomova, ja sam se izdignula uz njihovu potporu. Ovo nije kraj, i dalje radim i spremam se da odradim što bolje četiri vožnje. Jako teško je to bilo prihvatiti, psihički. Vancouver 2010. Još sam bila nova, u Sočiju je bio jako težak udarac. Sedam cura koje su bila iza mene su otišle, a ja sam otišla kući. Oduvijek sam voljela sve sportove, a mi Splićani očito najviše volimo ono što nemamo. Uvijek sam voljela zimu, bila sam cijeli život u sportu, već sa četiri godine sam trenirala atletiku, bila u rukometu, član mlade reprezentacije. Jedan sportski kanal prenosi sanjkanje, otkad postoji Eurosport Hrvatska dosta me prate, hvala im na tome. Vjerujem da ćete zavoljeti ovaj sport preko malih ekrana.

Kako je došlo do sanjkanja?

- Bila sam dijete s previše energije, jedino me sport smirivao na televiziji. Bila sam na oporavku nakon višestrukih operacija, doktor u Švicarskoj procijenio je da koljeno više ne može izdržati. U sanjkanju se odgurujemo rukama, doktorica Vlasta Brozičević je zvala gospodina Ivana. Kada smo se upoznali još uvijek sam bila na štakama, procjena je bila da sam konstitucijom za sanjkašicu, išla sam u međunarodnu sanjkašku školu. Morate zadovoljiti međunarodne norme i kvalificirati se.  U Innsbrucku u školi, bilo je tu još djece iz Hrvatske, jedina sam ja ostala. Mama se nije slagala, ali otac je rekao 'pusti je'. Napravila sam prvi spust, došla u svlačionicu i poslala poruku svojima 'to je to'.

Koja su očekivanja?

- Očekujem čiste vožnje, u sanjkanju su male razlike. Prošlo Svjetsko prvenstvo sam bila 28., a od pobjednice su me dijelile dvije desetinke. Imam samo jedan par klizaljki, nadam se polusnježnom vremenu i niskim temperaturama.

Vaša reakcija na temu