Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dalmacija spaja kulturu i turizam: U centru Splita slikari slikali s građanima

Dalmacija spaja kulturu i turizam: U centru Splita slikari slikali s građanima

Splićane i turiste tako su uveselili umjetnici Anamarija Botteri, Josip Botteri, Vladimir Davidenko, Zdravko Cota, Snježana Mratinić, Mladen Čulić, Mladen Vulas i Alma Čaće

Srednja Dalmacija od danas je bogatija za dva dosad neviđena projekta koja je uspješno realizirala Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije. 

Riječ je o postavljanju klavira u splitsku Zračnu luku Sveti Jeronim pod nazivom 'Where Music Takes Flight', a paralelno s time pokrenuta je i jedinstvena umjetnička manifestacija 'Art In The Heart Of Adriatic' prilikom čega su akademski slikari iz Hrvatske udruge likovnih umjetnosti na splitskoj Matejušci crtali na otvorenom inspirirajući se ljepotama grada uz druženje s građanima. 

Inače, plenerizam je pojam koji označava slikanje izravno u prirodi, a koje se odlikuje svjetlošću, svježinom i živošću boja. Slikanje na otvorenom traži vještog umjetnika koji brzo prenosi motiv na svoje djelo jer se svjetlost neprekidno mijenja, a umjetnici su izloženi pogledima, komentarima, fotografiranju i vremenskim oscilacijama. Zbog toga se sve rjeđe može vidjeti profesionalne umjetnike kako slikaju na otvorenom pa je taj  prizor postao raritet čak i u slikarskim prijestolnicama Parizu i Beču. 

Riječ je o netipičnoj i nekomercijalnoj manifestaciji koja ide za tim da Dalmaciju prikaže kao regiju kulture i impresivne povijesti, a koja inkluzivno okuplja sve mještane, prolaznike i turiste.

Splićane i turiste tako su uveselili umjetnici Anamarija Botteri, Josip Botteri, Vladimir Davidenko, Zdravko Cota, Snježana Mratinić, Mladen Čulić, Mladen Vulas i Alma Čaće koja je ujedno i vodila radionicu na otvorenom.

Govoreći o projeku direktorica splitsko-dalmatinske Turističkek zajednice Ivana Vladović je istaknula:

'To je posveta svim splitskim i dalmatinskim slikarima koji su stoljećima stvarali djela inspirirani vizurama našeg prelijepoga grada, arhipelaga i arhitekture. Nije tu samo riječ o slikarima čija su djela poznata na svjetskoj i nacionalnoj razini. Ovo je posveta svima koji su dali svoj obol u prenošenju dalmatinskih ljepota na platno. 

Željeli smo animirati naše slikare da nam kroz svoja platna evociraju Mediteran kakav je nekad bio. Pun kolorita, ćakule, šušura, i doskočica. Kroz današnju manifestaciju uspješno smo revitalizirali plenerizam, nešto što je danas polako zaboravljena disciplina.  Zašto baš u Splitu? Pa gdje drugo ako ne u gradu koji je poznat po uličnom šušuru i suncu sa svojim živopisnim stanovništvom. Barem na trenutak vratili smo vibrantnost staroga grada'.

Na ovaj projekt su se odlučili, kažu u turističkoj zajednici, kako bi afirmirali umjetnost i kulturu među Splićanima, ali i turistima koji sa slikarima mogu razgovarati, pitati što god ih zanima ili se pak okušati u vlastitoj slikarskoj tehnici, a s dugoročnim ciljem promocije i povećanja udjela u kulturnom turizmu.


Vaša reakcija na temu