Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTO/VIDEO Proslava 33. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade 'Pauci'

FOTO/VIDEO Proslava 33. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade 'Pauci'

Stigao je predsjednik i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović

15.45 sati - Vijenac i svijeće položili su i predstavnici Hajduka i Torcide.

 

15.30 sati - U tijeku je polaganje vijenaca. U ime Vlade vijenac je položio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a u ime Grada Splita dogradonačelnik Bojan Ivošević.

15.20 sati - Položena je prisega.


Slijedi dodjela crvenih beretki.


14.30 satiNa proslavu je stigao i veteran 4. gardijske brigade, sinjski gradonačelnik Miro Bulj.

'Ovo je dan kada se prisjećamo povijesti, vremena Domovinskog rata kada su heroji ostavili svoje živote i oni koji su preživjeli bili su spremni položiti svoje živote. Mnogi nisu s nama i vrijeme je da se prisjetimo njih i da se borimo za slobodnu, demokratsku Hrvatsku, a ne okupirane institucije od istih koji su bili u komunizmu', rekao je Bulj.

Bulj je u 4. gardijsku brigadu došao iz policije, a u njezinom sastavu bio je tri godine. Ukupno je u Hrvatskoj vojsci proveo 13 godina.

'Nada zadnja umire. Moramo se i daje boriti za Hrvatsku. I sada mladi umiru zbog nepravde koju vide u društvu', poručio je Bulj mladim naraštajima koji iza njega ponosno nose crvenu beretku. 


Ranije objavljeno

Pred bivšom vojarnom Sveti Križ u Dračevcu odrađuju se posljednje pripreme za proslavu 33. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade 'Pauci'.

Najavljen je dolazak predsjednika i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Zorana Milanovića

Predsjednik će nazočiti svečanoj prisezi i dodjeli beretki pripadnicima 3. mehanizirane bojne 'Pauci'.

Milanović će položiti vijenac i zapaliti svijeću u Spomen kapelici 'Sveti Križ', a potom se obratiti i novinarima. 

'Ovo je jedna od prvih postrojbi u Hrvatskoj koja je osnovana kao Zbor narodne garde i na to smo izuzetno ponosni', kazao je Borislav Lapenda, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade.

Osvrćući se na mladiće i djevojke koji danas primaju crvene beretke poručio je:

'To su naša djeca, na njima je budućnost. Mi smo ponosni što smo bili kamen temeljac osnivanja moderne, moćne, jake Hrvatske vojske, koje sada ojačana novim, modernim zrakoplovima. Apeliramo na njih da čuvaju ono što smo im ostavili'.

Vaša reakcija na temu