Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTO/VIDEO: PREDIZBORNI SKUP NA GRIPAMA Frenetična atmosfera, klicalo se Plenkoviću i Ursuli von der Leyen

FOTO/VIDEO: PREDIZBORNI SKUP NA GRIPAMA Frenetična atmosfera, klicalo se Plenkoviću i Ursuli von der Leyen

Čak se i plesalo na Rim Tim Tagi Dim

Govorom Ursule von der Leyen, predsjednice Europske komisije i kandidatkinje EPP-a za istu funkciju u narednom mandatu te zajedničkim izlaskom na binu svih kandidata HDZ-a , završio je predizborni skup najveće političke stranke za EU izbore. Zajedno su zapjevali 'Ništa kontra Splita', praćeni gromoglasnom podrškom pune dvorane na Gripama. Atmosfera je od samog početka bila frenetična, skandiralo se tehničkom premijeru i mandataru Andreju Plenkoviću, ovacijama prekidan njegov govor. Jednako zdušno se klicalo i Ursuli von der Leyen. 


Na skupu su bili i Borjana Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te predsjednik Hrvatskog narodnog sabora iz susjedne države, Dragan Čović. Potonji se i obratio na skupu, zahvaljujući Plenkoviću na zauzimanju ta Hrvate u Bosni i Hercegovini i pomoći na europskom putu.

Osim Čovića, obratili su se i kandidati HDZ-a za EU parlament, tajnik Ante Mihanović, potpredsjednica Europske komisije, Dubravka Šuica, Željana Zovko i Plenković. Kraj je bio rezerviran za Ursulu von der Leyen. 


Plenković je i na pozornicu ispraćen skandiranjem, predstavio je kandidate s liste, a potom održao govor. Istaknuo je slogan HDZ-a za EU izbore, Hrvatska. Snažna i važna. 

- Radimo kako bi hrvatskom čovjeku bilo bolje, gospodarstvo bilo snažnije i razvijeniji kako vi se snažnije pozicionirali u Europi i svijetu. Pokazali smo znanje i umijeće, u vremenima nevjerojatnih kriza koji su praktički u kontinuitetu posljednjih godina. Osnažili smo Hrvatsku, gospodarstvo, riješili velike strateške infrastrukturne projekte, pozicionirali smo se dublje u srcu europske integracije na temelju naših vrijednosti - govorio je. 

Naveo je kako su vodili politiku modernog suverenizma.

- Mnogi nisu razumjeli što je to, a to znači da pozicioniraš svoju zemlju na međunarodnoj razini, suodlučuješ u velikim, kapitalnim odlukama koje se odnose na cijeli kontinent i tvoriš partnerske i prijateljske odnose s EK, posebice s predsjednicom - obrazlagao je i nabrojio niz ostvarenih projekata u takvoj konstelaciji snaga. 

Zahvalio se Ursuli von der Leyen na podršci. 

- Svega toga ne bi bilo da Hrvatsku ne vode oni ljudi koji znaju što je hrvatski interes, partnerstvo - ustvrdio je Plenković. 


Nadahnuta je bila i Ursula von der Leyen u hvaljenju Plenkovića.

- Pet puta sam podsjetila Hrvatsku i svaki put ostanem zadivljena napretkom kojeg je Hrvatska ostvarila pod tvojim vodstvom,  Andrej - krenula je.

Još je i dodala da je divna priča o hrvatskom uspjehu je uspješna priča lidera kao što je Andrej.

- U samo tri desetljeća Hrvatska je prošla put od gorkog krvoprolića do toga da danas stoji kao dio kucajućeg srca naše Unije. Sretna sam što sam s vama, ovi izbori su važni za europsku budućnost i za naše zajedništvo - rekla je. 

Kada je Europa ujedinjena, smatra, mogu se micati planine.

- Izbori su važni i kao otpor neprijatelju, Rusija nas želi rastrgati izvana, kao što nas Putinovi posrednici žele podijeliti iznutra - navela je i poručila kako će Europa pomagati Ukrajini koliko god bude potrebno. 

Podsjetila je i na hrvatsku borbu za demokraciju, slobodu i mir. 

- Branit ćemo svaku od tih vrijednosti: demokraciju, slobodu i mir. Europa će biti i mora biti spremna kako se nijedna sila u svijetu ne bi usudila dignuti ruku na nas - poručila je.

Najavila je i stalnog povjerenika za obranu, bude li izabrana opet za predsjednicu EK.

- Vjerujem da je veća Europa i snažnija Europa, zato je proces širenja na naše partnere sa zapadnog Balkana toliko važna. Učinili smo povijesne iskorake u ovom mandatu, dopustite mi da posebno istaknem Bosnu i Hercegovinu - izdvojila je. 


Zaključila je kako budućnost Bosne i Hercegovine leži unutar Europske unije

- Za 26 dana su izbori, zasučimo rukave i zauzmimo se za prosperitet, sigurnost i demokraciju. Zauzmimo se za Europu - završila je. 

Prijevod govora održanog na engleskom jeziku se mogao pratiti na velikom ekranu iza Ursule von der Leyen. 

Još dugo nakon skupa brojni članovi i simpatizeri nisu dali glavnim akterima da odu. Željeli su Plenkoviću čestitati na pobjedi na parlamentarnim izborima i prikupljenim potpisima za mandatara, fotografirati se s njim, kao i 'najvećom europskom prijateljicom', kako su tepali njemačkoj kandidatkinji iz EPP-a.

Vaša reakcija na temu