Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Knin proteklih godina 'povukao' 18 milijuna eura iz EU-a, pregršt projekata i u najavi
EU izbori: iskoristi svoj glas Piše: Sponzorirano

Knin proteklih godina 'povukao' 18 milijuna eura iz EU-a, pregršt projekata i u najavi

'Dobio je kompletno novu vizuru i novu priliku za stvaranje grada ugodnog za život njegovim stanovnicima i atraktivnog za posjet domaćim i stranim turistima'

U kojoj je mjeri Europska unija promijenila svakodnevicu u Hrvatskoj, odlično dočarava primjer Knina. Grad Knin je, naime, od 2018. proveo čak 18 projekata ukupne vrijednosti veće od 21 milijun eura, od čega je oko 18 milijuna eura bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Mahom je riječ o infrastrukturnima s ciljem poboljšanja poduzetničke infrastrukture te izgradnje turističke infrastrukture kako bi se u konačnici pokrenuo gospodarski razvoj tog područja. 

Podatak je to na koji nam je ukazala Zdenka Gugo, voditeljica projektnog tima za provedbu Intervencijskog plana grada Knina. Predstavila nam je ujedno neke od najznačajnijih i u financijskom smislu najvrjednijih projekta. 

'U poduzetničku infrastrukturu uloženo je više od 6 milijuna eura. Najznačajniji je projekt rekonstrukcije bivše tvornice Kninjanka i njene prenamjene u poduzetnički centar, vrijedan oko 4,5 milijuna eura. U njegovu smo okviru osigurali prijeko potrebne poslovne i proizvodne prostore našim poduzetnicima kao i potencijalnim investitorima za pokretanje proizvodnje u Kninu. Trenutno su svi prostori u poduzetničkom centru zakupljeni te u njemu djeluje 13 poduzetnika.

Osim poduzetničkog centra, u Poslovnoj zoni Preparandija u Kninu kroz drugi projekt ukupne vrijednosti oko 1,5 milijuna eura rekonstruiran je i opremljen objekt bivše učiteljske kuće te je prenamijenjen u start-up inkubator. Trenutno ima 19 korisnika.

 U turističku infrastrukturu uloženo je oko 12 milijuna eura. Realiziran je niz zahvata među kojima su: izgradnja triju pješačko-biciklističkih mostova na rijekama Krki, Butižnici i Orašnici, izgradnja dviju šetnica duž Krke i Orašnice, uređenje sportsko-rekreacijske zone Marunuša pokraj Krke, uređenje Cesarićeve obale uz Krku, izgradnja solarne javne rasvjete do arheološkog nalazišta Kapitul, uređenje pješačke ulice / skale koje vode od stare gradske jezgre prema tvrđavi te uređenje stare gradske tržnice', navela je Zdenka Gugo. 


Budući da je Kninska tvrđava simbol Knina i ključna turistička atrakcija, poseban naglasak stavljen je na osiguravanje dodatnih sadržaja kao i uređenje njene infrastrukture. 

'Na tvrđavi je, zahvaljujući sredstvima EU-a, izgrađena funkcionalna i dekorativna rasvjeta, postavljen je sustav tehničke zaštite (video nadzor), uređen je i opremljen interpretacijski centar, uređena je vinoteka/suvenirnica, uređena je kuhinja restorana ondje. Izgrađen je i zipline sustav s polaznom točkom na tvrđavi.  Budući da je zipline sustav namijenjen i osobama s invaliditetom, po čemu je jedinstven u Hrvatskoj, dio tvrđave prilagođen je kroz manje građevinske zahvate i nabavku dvaju vozila za off-road vožnju kako bi im bio pristupačan. Svi su zahvati privedeni kraju te je u tijeku odabir koncesionara za vinoteku/suvenirnicu i zipline poligon. 

Svaki od ovih projekata uvelike povećavaju atraktivnost tvrđave za posjetitelje. U sklopu uređenja interpretacijskog centra izrađena je i aplikacija mješovite stvarnosti koja će im pružiti potpuno novu dimenziju i uvid u prošlost tvrđave i Knina. Moći će obilaziti tvrđavu uz naočale za mješovitu stvarnost te na 10 točaka koje su raspoređene po cijeloj virtualno sudjelovati u scenama iz njene prošlosti', iznijela je naša sugovornica.

Napomenula je ujedno kako su u tijeku pripreme upravo za svečano otvaranje interpretacijskog centra i vinoteke, pri kojem će se uzvanicima i posjetiteljima predstaviti bogati i atraktivni sadržaji izgrađeni na tvrđavi zahvaljujući sredstvima EU-a. No priča tu ne staje - pregršt je projekata tek u najavi. 

'Prije 15-ak dana Grad Knin potpisao je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost kojim mu je dodijeljeno 458.000 eura za uređenje novog vrtića. Grad priprema dokumentaciju za uređenje još jednog dječjeg vrtića te će se i taj projekt prijaviti na sufinanciranje iz EU sredstava. Osim toga, u pripremi je i projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju Kuće arheološke baštine na tvrđavi kao i za izgradnju kosog dizala koji bi posjetitelje vozio iz stare gradske jezgre do ulaza u tvrđavu. U tijeku je ishodovanje građevinske dozvole za Centar za posjetitelje Krčić - kroz ovaj projekt ruševni i devastirani objekt bivšeg restorana, koji se nalazi neposredno na izvoru rijeke Krke i ispod slapa Krčić, obnovit će se i prenamijeniti. 

Također je u pripremi dokumentacija za izgradnju novog autobusnog kolodvora u Kninu, izgradnju novog vatrogasnog doma, izgradnju sportsko-rekreacijskog centra s unutarnjim i vanjskim bazenima te sportskim dvoranama i terenima, uređenje objekta stare bolnice i njegove prenamjene u hostel, izgradnju novog poslovno-proizvodnog pogona u Poduzetničkoj zoni Preparandija itd. Po izrađenoj dokumentaciji i ishodovanim dozvolama Grad će prijaviti navedene projekte na natječaje za sufinanciranje iz EU fondova', najavila je Zdenka Gugo. 

Komentirala nam je i kako prijava na natječaje nije jednostavna, no kako je izazovnija provedba projekata. Usprkos poteškoćama koje se pritom pojavljuju - poput osiguravanja vlastitog sufinanciranja te sredstava za predfinanciranje aktivnosti, dugotrajne obrade zahtjeva za nadoknadom, nepriznavanju troškova, što predstavlja financijsko opterećenje za Grad, papirologiji i administraciji te pogreškama u provedbi na koje su fokusirana kontrolna tijela - stava je kako mali gradovi poput Knina ne bi mogli samostalno financirati i provesti gotovo nijedan od ovih projekata bez pomoći iz EU fondova. 

'Svi se slažemo da je kninska tvrđava iznimni potencijal za razvoj turizma u Kninu kao i sedam kninskih rijeka, planina Dinara, novi Park prirode Dinara, blizina NP Krka, blizina obale, bogata kulturna i prirodna baština. Međutim, bez ulaganja u infrastrukturu i bez osiguravanja dodatnih sadržaja kojima će se svi potencijali staviti u funkciju poticanja razvoja ovog kraja, sve ostaje samo na neiskorištenim prilikama. Zahvaljujući EU fondovima Kninska tvrđava dobila je nove atraktivne sadržaje primjerene takvoj ljepotici koji će privući veći broj posjetitelja. Kninske rijeke svim ovim infrastrukturnim zahvatima približene su stanovnicima Knina i posjetiteljima, pružaju im idilična mjesta za rekreaciju i uživanje u prirodi. 

Ulaganjima u staru gradsku jezgru započela je revitalizacija tog napuštenog i donedavno pustog dijela grada. Uređeni su stanovi za deficitarni kadar kao i stanovi za organizirano stanovanje osoba s poteškoćama, izgrađena je poduzetnička infrastruktura kojom su poduzetnicima i potencijalnim investitorima u Kninu osigurani poslovni i proizvodni prostori kojih Grad Knin do sada nije uopće imao. Izgradit će se novi dječji vrtići te tako omogućiti da ih sva djeca imaju šansu pohađati. S obzirom na sve navedeno, rekla bih da je Knin zahvaljujući EU fondovima dobio kompletno novu vizuru i novu priliku za stvaranje jednog malog grada ugodnog za život njegovim stanovnicima i atraktivnog za posjet domaćim i stranim turistima', zaključila je. 

Članak je, napomenimo, dio serijala 'EU izbori: iskoristi svoj glas' u kojem progovaramo o značaju utjecaju europskih politika na hrvatsku svakodnevicu te kojim potičemo građane da iziđu na birališta na nadolazećim europskim izborima. U Hrvatskoj će se održati 9. lipnja 2024. Hrvatski državljani stariji od 18 godina izabrat će 12 zastupnica i zastupnika u Europskom parlamentu. Dodatne informacije mogu se pronaći na poveznici

***

Objava je realizirana uz potporu Europskog parlamenta. Za sadržaj je odgovoran isključivo Dalmatinski portal. 

Vaša reakcija na temu