Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Na jesen kreće Boranka, najveća volonterska akcija pošumljavanja Dalmacije

Na jesen kreće Boranka, najveća volonterska akcija pošumljavanja Dalmacije

Ivan Melvan iz Hrvatskih šuma kaže da će bor oko Splita umjetnim putem držati pod kontrolom


Boranka je do sada najveća volonterska akcija pošumljavanja Dalmacije, a organiziraju je Savez izviđača Hrvatske, HGSS, Hrvatske šume i Veleposlanstvo Kanade. Plan je kroz osam vikenda tokom jeseni 2018. godine uključiti tisuće volontera koji bi pomogli u pošumljavanju opožarenih područja. 

- Priroda se može i sama obnoviti, ali joj u ljudskom poimanju vremena treba dugo i zato želimo okupiti tisuću volontera u Hrvatskoj, od izviđača, planinara, HGSS-ovaca, branitelja, ali i svih drugih koji se na neki način žele priključiti. Pošumljavat će se u listopadu i studenom, a u rujnu krećemo s edukacijama koje su vrlo važne jer onaj tko je jednom posadio stablo, sigurno će se u budućnost drugačije odnositi prema prirodi - rekao je Željko Roglić, predsjednik Saveza izviđača Hrvatske. 

Ivan Melvan, iz splitske ispostave Hrvatskih šuma, iznio je podatak da je lani u Dalmaciji bilo 218 požara i da je izgorjelo 34.000 hektara državnih površina. Prošle godine su sanirali oko 168 hektara u što su uložili dva milijuna kuna, a ove godine planiraju sanirati još 130 hektara. 

- Obnova je upitna, treba slušati struku i javnost, ali moramo donijeti i planove jer nema smisla da sada uložimo velika sredstva u obnovu da bi za nekoliko godina netko u planu odlučio to sve maknuti i na primjer tu nešto izgraditi. Morat ćemo promijeniti vrstu, ali protiv prirode se ne može, ranije su na ovom području brstile koze, ljudi su obrađivali polja, to se više ne događa i priroda će sada vjerojatno potaknuti rast autohtonih bjelogoričnih vrsta, a bor ćemo umjetnim načinom držati pod kontrolom - kazao je Melvan. 

Daniel Maksymiuk, veleposlanik Kanade u Hrvatskoj, rekao je da dobro poznaje osjećaj straha i panike s kojim su se suočili stanovnici Splita i okolice prošle godine za vrijeme požara jer su se i Kanađani također prošle godine suočili s požarom koji je progutao 1,2 milijuna hektara zemljišta, što je oko petina Hrvatske.

- Znamo da se događaju klimatske promjene zbog kojih nas očekuju još gore stvari nego prošle godine i zato svi moramo učiniti maksimalne napore da utječemo na to - poručio je Maksymiuk.

Župan Blaženko Boban apelirao je na organizatore akcije da uključe i lokalno stanovništvo te da ih saslušaju kada se bude odlučivao o vrstama kojima će se saditi, a Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a, zaključio je kako bi ovaj projekt trebalo kontinuirano provoditi.

Vaša reakcija na temu