Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Natječaj za izvođača radova za Lećevicu raspisat će se do ljeta!

Natječaj za izvođača radova za Lećevicu raspisat će se do ljeta!

Župan Blaženko Boban vjeruje da bi izgradnja Centra za gospodarenje otpadom mogla početi do kraja godine

Do ljeta će se raspisati natječaj za izvođača radova za Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici, najavio je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban dok je obilazio reciklažno dvorište na Šolti.

- Naravno da nećemo ispoštovati onaj rok do 1. siječnja 2019. i očito je da nas očekuju neki penali po tom pitanju, ali ako krenemo s radovima, a vjerujem da hoćemo do kraja ove godine, onda ćemo pokušati utjecati na Jaspers da nam ti penali budu što manji s obzirom na ozbiljnost našeg viđenja rješavanja problema Lećevice vjerujem da će sve općine koje se pripreme do tog perioda moći svoj već reciklirani otpad odlagati u samu Lećevicu - kazao je Boban


Općina Šolta jedna je od rijetkih u županiji koja je na vrijeme krenula s izgradnjom reciklažnog dvorišta, međutim, budući da projekt Lećevice debelo kasni našli su se u problemu.

- Najveći problem nam je prijevoz otpada. Imamo reciklažno dvorište, pres kontejner, danas je došla sortirka i poviše će doći nadstrešnica, ali gdje ćemo mi s tim kada sve to odvojimo? Tržište ne postoji, Lećevica još nije gotova - upozorava Željko Zlendić, zamjenik načelnika Općine Šolta.


Do sada su uložili pet milijuna kuna, a s Fondom za zaštitu okoliša imaju potpisan ugovor na 10 milijuna kuna. U idućih desetak dana očekuju da će dobiti građevinsku dozvolu za nadstrešnicu za sortirnicu i onda ide gabionski zid koji bi trebao izdržati dok se ne izgradi Lećevica. 

- U idućoj fazi je planirana kompostana, upravna zgrada i širenje tijela deponija. To širenje podrazumijeva izradu nepropusne kazete gdje bi deponirali taj otpad i čekamo žurno Lećevicu kao i svi. U sezoni se prikupi dva do tri puta više otpada nego je uobičajeno. Uskoro se sve jedinice lokalne samouprave moraju javiti Fondu i onda će ići zajednička nabava kanti. Do početka studenog moramo uvesti i čipiranje kojim ćemo mjeriti količinu i volumen otpada. To je opsežno, ali to nas čeka - rekao je Zlendić.


S obzirom na to da otočane najviše muči cijena prijevoza smeća do Lećevice Boban je obećao da će, kada se završi s Lećevicom, naći način kako pokriti troškove prijevoza smeća s otoka do kopna odakle ga do Lećevice mogu prevoziti same komunalne tvrtke.

Vaša reakcija na temu