Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić Omiški gradonačelnik reagirao na prozivke Prometa: Uvijek smo lijepo surađivali, a ovo je baš bilo neprimjereno

Omiški gradonačelnik reagirao na prozivke Prometa: Uvijek smo lijepo surađivali, a ovo je baš bilo neprimjereno

'Tražili smo sastanak da nam se obrazlaže troškovi, nismo rekli da nećemo platiti'

Nakon plasiranja bombastične informacije da je tvrtka Promet u financijskim problemima zbog dugova 20-ak jedinica lokalne samouprave, reagirao je dio suvlasnika koje se prozvalo na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Odgovorio je gradonačelnik Trogira, Solina i Kaštela te načelnik Općine Klis, a na sličnom tragu je Ivo Tomasović, čelnik Omiša.

Dosad je Omiš godišnje plaćao između 170 i 200 tisuća eura, a prema novom obračunu koji su dobili početkom ove godine, trebaju nadoplatiti još gotovo 300 tisuća eura.

- Nakon što smo dobili obavijest da moramo platiti toliki iznos, prije nekih mjesec dana dio suvlasnika je poslao zajednički dopis Prometu da nam se obrazloži poskupljenje. Do sad smo imali razlike koje su se plaćale na kraju godine, ali nikada ovolike. Nije nam jasno kako je do ovoga došlo. Nismo dobili obrazloženje zašto se toliko povisilo dugovanje, a moramo ga imati kako bi opravdali takvu uplatu. Nikada nije bilo sporno platiti dodatne troškove, samo želimo znati zašto i kako je došlo do tog iznosa - rekao je gradonačelnik, Ivo Tomasović. Primjerice, prošle godine su iz gradske blagajne morali platiti dodatnih 20-ak tisuća eura. Ove godine, uz već plaćenih 158.161, prema izračunu Prometa duguju još 295.928 eura.

- Kad se donosi financijski plan Prometa sukladno tome mi dobijemo upute koliko ćemo mjesečno uplaćivati za javni gradski prijevoz i svaki mjesec dobijemo potražnicu za uplatu. Mi smo to uplaćivali i stvarno dobro surađujemo, a ovo je prvi put da se ovakvo nešto dogodilo. Na nekom od budućih sastanaka nam se mora detaljnije objasniti zašto je tako - naglasio je omiški gradonačelnik koji prije uplate mora pripremiti rebalans proračuna, a Vijeće ga treba izglasati. 

- Konzultirali smo se s Prometom kada smo radili proračun krajem prošle godine. Osigurali smo malo veći iznos nego što je bio lani, ali opet neće biti dovoljno. Nešto ćemo morati rezati - najavio je.

Na prethodnim skupštinama Prometa koje su se održale ove godine, bilo je govora da će iznosi dodatnih uplata biti veći, ali je naglasio da nisu ovo očekivali. Uz sve to, potražnice koje Promet šalje ove godine su iste kao i prošle godine, tako da bi ih na kraju ove godine opet mogao šokirati iznos. Zato Tomasović smatra kako je trebalo kvartalno naglasiti ako je došlo do nekih promjena, a ne da na kraju tekuće ili početkom iduće godine saznaju za veliku razliku. Komentirao je i jučerašnju konferenciju za medije u koju su inicirali direktor Prometa Stanko Sapunar i splitski gradonačelnik Antonio Kuzmanić.

- Bilo je neprimjereno. Sazvala se konferencija za novinare i nas se predstavilo kao problematične suvlasnike. Nikad nismo imali problema i ovo je izgledalo kao pokazivanje mišića, ali kome, zašto? Uvijek smo lijepo surađivali, a ovo je baš bilo neprimjereno. Sve se može ispraviti i riješiti, sastat ćemo se da nam se objasni i isprave greške u komunikaciji i, ako ih ima, u izračunu. Mi smo tražili sastanak da nam se obrazlože troškovi, nismo rekli da nećemo platiti. Uostalom, nemamo ni nekog manevarskog prostora, jer je riječ o prijevozu ljudi. Osim toga, suvlasnici smo i imamo neke obveze - zaključio je Tomasović.

Poslali smo upit Prometu da nam detaljno obrazlože drastičan porast troškova prijevoza putnika za jedinice lokalne samouprave. Odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Načelnik Klisa, Jakov Vetma, nam je rekao da su Prometovi argumenti 'navodna razlika u troškovima i prihodima' koja im na zadnjoj Skupštini nije objašnjena kako su to dužnici tražili. Najavio je za idući ponedjeljak sastanak suvlasnika kada će iznijeti detalje računa i obračuna svih pojedinih gradova i općina.

Vaša reakcija na temu