Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Počelo četvrto suđenje pomorcu iz Splita za ubojstvo majke

Počelo četvrto suđenje pomorcu iz Splita za ubojstvo majke

Dva puta osuđen na 15 godina zatvora, a potom i oslobođen, Damir Vuković ponovno je morao do suda zbog optužbe da je u stanu u Vinkovačkoj ubio majku

Damiru Vukoviću, pomorcu iz Splita, počelo je četvrto suđenje za ubojstvo majke Ane. Dvaput je osuđen na maksimalnih 15 godina zatvora, a potom oslobođen, no Vrhovni sud ponovno je ukinuo presudu Županijskog suda u Splitu i predmet vratio na novo suđenje. Presuda je ukinuta iz formalnih razloga. Novela Kaznenog zakona nalaže, naime, da se privilegirani svjedoci moraju upozoriti da će se njihov iskaz koristiti u postupku, čak i ako kasnije odbiju svjedočiti na što imaju pravo. Ispao je problem što na to nisu bili upozoreni brat optuženog Mirko Vuković i njegova supruga Manuela

Oboje su svjedočili, Mirko Vuković je na posljednjem suđenju na ročištu održanom prije pet godina prozvao brata kao ubojicu njihove majke. 

I danas je uvjeren u to. Sudac Mlađan Prvan pitao ga je ima li što dodati. 

- A što da vam kažem? Zašto Mirko Vuković nema otisak dlana u stanu i trag baruta na rukama? – započeo je svjedok podsjećajući na glavne argumente optužbe. 

- Zašto čovik pituraje postole za majčin sprovod, a ima 20 tisuća eura u sefu? Za taj novac kupio je Mercedes, a majku još nismo pokopali – nastavio je brat optuženog. 

Reagirao je branitelj Željko Lubina

- Iznijeli ste neke insinuacije, zašto ih niste prije kazali? – zanimalo je odvjetnika. 

- Naknadno sam se sjetio – kazao je Vuković. 

- Kada? – pitao je Lubina. 

- Jučer u 17.15 sam se sjetio… - izgubio je strpljenje svjedok. 

- Ne rugajte se, ovo je sud – upozorio je Lubina. 

Zanimalo ga je i kada je svjedok zadnji put vidio majku. 

- Ispred zgrade, a nakon toga ne. Otišao sam u svoj novi stan, radio sam u njemu. Bio sam i u kafiću. Ne mogu se sjetiti je li mi majka rekla kamo ide, pretpostavljam da je – kazao je Vuković. 

Nekoliko pitanja za njega imao je i brat. 

- Zašto Mirko Vuković nije dao na vještačenje svoj crveni kombinezon u kojem je radio, nego čistu odjeću? – upitao je optuženi. Lubina je inzistirao da pitanje uđe u zapisnik. 

- Ovo me ne interesira jer niste osumnjičeni – zaključio je raspravu sudac Prvan. 

Lubina je prigovorio na dio iskaza svjedoka u kojem se iznose insinuacije na račun optuženog. 

Ana Vuković ubijena je početkom 2010. godine hicima iz vatrenog oružja u stanu svoje rođakinje u Vinkovačkoj ulici. Za ubojstvo je optužen njen sin Damir Vuković. Teretili su ga otisak dlana u kupaonici i tragovi baruta na odjeći. Suci Marko Pribisalić i Ivona Rupić osudili su ga, a sudac Mlađan Prvan oslobodio temeljem načela 'in dubio pro reo'. Sudsko vijeće nije bilo potpuno sigurno da je Damir Vuković počinio ubojstvo. Postojali su dokazi koji su ga teretili, a i oni koji su mu išli u prilog, podsjetio je danas sudac Prvan. 

Vaša reakcija na temu