Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Pokrenut portal 'Dokazi u medicini' koji će razotkrivati šarlatanske terapije

Pokrenut portal 'Dokazi u medicini' koji će razotkrivati šarlatanske terapije

Tim angažiranih znanstvenika očekuje da će portal postati važan izvor informacija

Pokrenut je portal 'Dokazi u medicini' (www.dokaziumedicini.hr) koji javnosti želi pomoći u prepoznavanju neutemeljenih tvrdnji o učinkovitosti kojekakvih čudesnih terapija koje se nude na tržištu. Portal volonterski uređuje skupina znanstvenika koji se zalažu za medicinu utemeljenu na dokazima.

Na portalu će svatko moći postaviti pitanja o dokazima koji stoje iza neke terapije koja se nudi na tržištu, nakon čega će znanstvenici odgovor na upite potražiti u medicinskoj literaturi i odgovor objaviti.

Portal 'Dokazi u medicini' napravljen je u okviru projekta popularizacije znanosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a voditeljica projekta je prof. dr. sc. Livia Puljak s Medicinskog fakulteta u Splitu.

- Motivi za pokretanje ovakvog izvora informacija temelje se na frustraciji tima znanstvenika golemom količinom 'čudesnih' proizvoda koji se nude na tržištu za liječenje i sprječavanje bolesti, a za koje nema nikakvih dokaza o učinkovitosti i sigurnosti, ili ima dokaza koji su nedostatni, ili potječu od istraživanja na stanicama i životinjama u laboratoriju, a ne na ljudima. Neke od šarlatanskih terapija mogu ozbiljno narušiti zdravlje i uzrokovati smrt - kaže Livia Puljak.

- Svakodnevno se u javnosti mogu pročitati tvrdnje o učinkovitosti kojekakvih terapija - nude se čudesni lijekovi za neplodnost; kreme koje povećavaju grudi i sprječavaju usput nastanak tumorskih stanica; čaj za visoki i niski tlak koji visoki tlak liječi ako se pije vruć, a niski tlak liječi ako se pije hladan. Prodaju se kojekakvi uređaji koji liječe sve poremećaje za koje ste ikad čuli, magnetske narukvice za mršavljenje i čudotvorni madraci koji blokiraju zračenje. Laicima je teško procijeniti imaju li takve tvrdnje o učinkovitosti ikakvu realnu podlogu i opravdanje u medicinskim istraživanjima. U želji da poboljšaju zdravlje, ublaže bol i izliječe bolest, ljudi su spremni probati sve i svašta, a malo je mjesta na koja se mogu obratiti da bi se kritički procijenile tvrdnje o učinkovitosti proizvoda koji obećavaju blagotvorne učinke na zdravlje. Zbog toga je pokrenut portal 'Dokazi u medicini' - dodaje Puljak.

Tim znanstvenika koji stoji iza portala očekuje da će 'Dokazi u medicini' postati važan izvor informacija za sve koji traže pouzdane informacije o terapijama koje zvuče predobro da bi bile istinite. Na portalu su navedeni i suradnici: prof. dr. sc. Damir Sapunar, prof. dr. sc. Ana Marušić, prof. dr. sc. Matko Marušić, prof. dr. sc. Ivica Grković, prof. dr. sc. Katarina Vukojević, prof. dr. sc. Ivica Puljak, doc. dr. sc. Viljemka Bučević Popović, doc. dr. sc. Sandra Kostić, Mersiha Mahmić-Kaknjo, dr. med., prof. dr. sc. Vesna Kušec, mr. sc. Filipa Markotić, dr. med., doc. dr. sc. Marija Raguž, doc. dr. sc. Davorka Vrdoljak, doc. dr. sc. Tomislav Franić, dr. sc. Irena Zakarija Grković Mario Malički, dr. med.

Vaša reakcija na temu