Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Bogdan Klarić Europske sveučilišne igre Splitu donose 100 milijuna eura ulaganja u sportsku infrastrukturu

Europske sveučilišne igre Splitu donose 100 milijuna eura ulaganja u sportsku infrastrukturu

Jedan od ciljeva je preuređenje objekata izgrađenih povodom Mediteranskih igara i izgradnja novih

Split je domaćin Europskih sveučilišnih igara 2028. godine uz još deset dalmatinskih općina. Riječ je o najvećem višesportskom događaju europskog i svjetskog akademskog sporta koji će se održati za četiri godine kroz dva tjedna tijekom srpnja. Na Europskim sveučilišnim igrama sudjelovat će otprilike pet i pol tisuća natjecatelja s oko 400 sveučilišta iz 40-ak europskih zemalja, a natjecanje će se odvijati u 24 sporta, pri čemu je jedan za sportaše s invaliditetom.

Nositelj događanja je Europski akademski sportski savez, krovna organizacija akademskog sporta na Starom kontinentu, a nositelj domaćinstva 2028. godine je Hrvatski sportski akademski savez.

- Igre mogu i trebaju poslužiti kao platforma za izgradnju studentske smještajne infrastrukture da bi ostvarili i proveli igre u punom profilu. Nužna je izgradnja dva studentska doma te izgradnja Sportskog centra Žnjan, ali i obnova infrastrukture Mediteranskih igara iz 1979. godine. Napravili smo analizu u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu gdje smo dokazali kroz elaborat o ekonomskoj učinkovitosti da je ovo isplativa sportska manifestacija s vrlo dobrim omjerom javnih i vlastitih sredstava. Igre će samo u kratkoročnom periodu donijeti ekonomsku dobit od 22 milijuna eura, a dugoročno imamo infrastrukturu koja ostaje Sveučilištu u Splitu i koja će doprinijeti rastu studentskog standarda - između ostalog je rekao Nikola Vincetić, glavni tajnik Hrvatskog akademskog sportskog saveza. 

Domaćinstvo Europskim sveučilišnim igrama u Splitu 2028. godine, kako predviđaju organizatori, kao svoje najveće naslijeđe će donijeti izgradnju i adaptaciju sveučilišne i sportske infrastrukture u Splitu, kao i razvoj te daljnju popularizaciju programa akademskog sporta. 

Najavljuje se i podizanje smještajnih kapaciteta u splitskim studentskim domovima s postojećih 1400 na 2600 kreveta. Pritom se u prvom planu ističu dva nova studentska doma na kampusu Visoka. Projekt je već spreman za Studentski dom Kampus 1, kapaciteta 780 osoba, koji će imati 260 soba, uključujući i one za studente s invaliditetom, a njegova procijenjena vrijednost je 60 milijuna eura. Najavljuje se i Studentski dom Kampus 2, kapaciteta 555 osoba, koji će imati 195 soba, procijenjene vrijednosti oko 40 milijuna eura.

- Tražit ćemo nove izazove, jer smo taj dom već riješili. Vlada je dala novac za projektnu dokumentaciju doma, a već je novac osiguran i za izgradnju doma. A što se toga tiče, iznašli smo i nove načine kako bi mogli omogućiti smještaj našim studentima kad dođu studirati u Split - rekao je Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu te dodao: 

- Znate što su Mediteranske igre značile za Split, zato mislim da svaki događaj koji dovedemo u Split znači rast i razvoj, u ovom slučaju osobito za naše studente - poručio je rektor Ljutić koji je zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremi kandidature domaćinstva. Posebno je istaknuo zadovoljstvo što će se u Europske sveučilišne igre uključiti svi gradovi i općine gdje se disperziralo splitsko Sveučilište.

Tako su sudomaćini gradovi i općine Dugopolje, Kaštela, Klis, Makarska, Omiš, Podstrana, Sinj, Solin, Trogir i Vrlika, koji će ugostiti natjecanja u različitim sportovima te na sportskim borilištima koji su na otvorenom, u zatvorenom, kao i na vodi. Primjerice, na Peručkom jezeru će po prvi pita zaveslati međunarodne sveučilišne veslačke posade.

- Veseli me što će igre biti disperzirane u još deset lokalnih zajednica na području Splitsko-dalmatinske županije, što znači da će se određena sportska ulaganja dogoditi i u tim gradovima - poručio je Blaženko Boban, župan SDŽ.

Jedan od infrastrukturnih ciljeva održavanja i domaćinstva igara u Splitu svakako je adaptacija infrastrukture izgrađene povodom Mediteranskih igara, a od strane Grada Splita planira se i nova sportska infrastruktura. Među planiranim projektima je renovacija Sportskog centra Gripe, bazena Poljud, teniskog centra Firule, plivačkog centra na Zvončacu, dok je pod kategorijom nove sportske infrastrukture najavljen Žnjan, sportski centar Brda i Mejaši.

- Čestitam timu koji je izvrsno odradio posao kandidature. Grad Split će napraviti sve što trebamo i što je u našoj moći da svim sportašima osiguramo nezaboravan doživljaj u Splitu te da tako opravdamo glas najsportskijeg grada na svijetu. Organizacija ovih igara bit će dodatni poticaj za ulaganje u sportsku infrastrukturu, a ulaganja će sigurno biti veća od 100 milijuna eura. Novac ćemo osigurati kroz naša sredstva, sredstva Europske investicijske banke i drugih fondova s pomoću kojih ćemo učiniti sve da te igre budu zaista najbolje sportske igre do sada - najavio je Ivica Puljak, gradonačelnik Splita, a u ovom slučaju računa i na pomoć Vlade.

Nositelj domaćinstva je Hrvatski akademski sportski saveza u partnerstvu s Vladom RH, Ministarstvom turizma i sporta, Gradom Splitom, Sveučilištem u Splitu i Splitsko-dalmatinskom županijom.

 - Hrvatska Vlada je podržala projekt Hrvatskog sportskog akademskog saveza osiguravši im garanciju od milijun eura za organizaciju Europskih sveučilišnih igara. Veseli me što će se ovakve igre drugi put održati u Hrvatskoj. Čekamo cijeli projekt, ovo je zajedničko ulaganje Vlade, Županije i Grada te se veselimo daljnjem ulaganju u sportsku infrastrukturu -  rekla je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta RH te se zahvalila se svima koji su sudjelovali u kandidaturi, ali i onima koji će sudjelovati u organizaciji.

Nije manje važno naglasiti kako su Split i Hrvatska dobili domaćinstvo Europskih sveučilišnih igara nasuprot kandidaturama turskog grada Manise te španjolske Granade. Kroz dva tjedna koliko će trajati igre, u srpnju 2028. godine u Splitu će se ostvariti više od 60 tisuća noćenja samo zbog natjecatelja. 

Do tada je planirana izgradnja i Sveučilišnog sportsko- rekreacijskog centra Zapadni Kampus u blizini Poljuda. Zamišljen je kao jedinstvena sportsko-rekreacijska infrastruktura koja će svojom multifunkcionalnošću zadovoljiti potrebe za nedostajućom infrastrukturom ovog tipa.

Predloženim projektom planirana je izgradnja i opremanje multifunkcionalnog objekta u kojem bi bila smještena jedna velika sportska dvorana za sportske igre koja bi bila opremljena s tisuću sjedećih mjesta, nekoliko manjih sportskih dvorana različitih namjena s pomoćnim prostorima, kao i dijagnostičke i istraživačke laboratorije, uredske prostore, studentska kantina i društvene prostorije. Uz objekt se planiraju urediti vanjski otvoreni sportski tereni, street workout park i stijena za slobodno penjanje. Također bi se u okviru objekta izgradila podzemna garaža za cca 200 parkirnih mjesta. Ostaje nam vidjeti koliko će se toga ostvariti i kako će Split izgledati ususret tih igrama za malo više od četiri godine.

Vaša reakcija na temu