Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Pomorcu iz Splita po četvrti put sude za ubojstvo majke, oslobađajuća presuda temelji se na nezakonitom dokazu

Pomorcu iz Splita po četvrti put sude za ubojstvo majke, oslobađajuća presuda temelji se na nezakonitom dokazu

Vrhovni sud ukinuo je i treću presudu Damiru Vukoviću koji je na posljednjem suđenju oslobođen optužbe za ubojstvo majke Ane

Damiru Vukoviću, pomorcu iz Splita, po četvrti put će suditi za ubojstvo majke Ane koja je nađena mrtva u kadi u stanu u Vinkovačkoj ulici početkom 2010. godine. Ubijena je hicima iz pištolja, a Vukovića su inkriminirali otisak dlana nađen kraj kade te barutne čestice na jakni. 

Dva puta je Vuković osuđen na maksimalnih 15 godina zatvora, a na posljednjem suđenju je - oslobođen. Sudsko vijeće nije bilo uvjereno da je uistinu počinio djelo koje mu stavljaju na teret. 

Vuković je od početka tvrdio da nema veze s ubojstvom majke. Otisak dlana obrana je pravdala navikom pomoraca da se pridrže za zid dok mokre, a barutne čestice počasnim plotunom ispaljenim na sahrani jednog hrvatskog branitelja. 

- Donijeli ste ispravnu odluku, ja sam nevin čovjek - kazao je na objavi oslobađajuće presude Vuković. Rasplakao se. 

Vrhovni sud presudu je, međutim, ukinuo i ovu posljednju presudu, i to zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka. Zaključili su da se presuda temelji na nezakonitom dokazu. 

Problem je ispao sa čitanjem zapisnika s iskazima takozvanih privilegiranih svjedoka, optuženikovog brata Mirka te njegove supruge. Konstatirano je da nije bilo uvjeta za čitanje jer u zapisnik o raspravi nije uvedeno da su privilegirani svjedoci upozoreni da će se njihovi iskazi koristiti kao dokaz. Sud je, pak, temeljio presudu i na iskazima tih svjedoka čime je počinio bitnu povredu, navedeno je u rješenju Vrhovnog suda. 

Naloženo je da se u ponovljenom suđenju odluči o izdvajanju nezakonitih dokaza te otkloni bitna povreda pravilnim upozorenjem svim privilegiranim svjedocima. 

Damira Vukovića upravo je brat optužio da je ubio majku. Njegov iskaz iznenadio je sve u sudnici na posljednjem suđenju jer do tada nije tako mislio. 

- Prvo nisam mogao vjerovati, a onda sam shvatio da to nitko drugi nije mogao napraviti - kazao je brat optuženog na suđenju održanom sredinom listopada 2013. godine. 

Vaša reakcija na temu