Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREGLED TJEDNA: Kome je bitnija stranka od grada i županije?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

PREGLED TJEDNA: Kome je bitnija stranka od grada i županije?

Ževrnjina reakcija na ukidanje sredstava za prijevoz putnika da 'još nije vidio odluku, pa je ne može komentirati' u rangu je Baldasarovog zakašnjelog cmizdrenja da je SDP-ova vlada opstruirala Split

PONEDJELJAK Graktanje i šutnja

Nema tome ni dva tjedna da je župan Zlatko Ževrnja ugostio ministra prosvjete Predraga Šustara. Dvojac je iza zatvorenih vrata navodno pretresao silno važne teme, između ostalog i pitanje prijevoza učenika - barem kako su kasnije službeno objavili iz županovog ureda. 

A samo par dana nakon toga Vlada objavljuje da ukida lovu upravo za prijevoz učenika, pa se naš siroti Ževrnja našao u dosta neugodnoj situaciji: kako pokazati barem mrvicu kičme i kritizirati vlastitu stranku, barem onoliko koliko je zajedno sa suradnicima graktao kad je prethodna vlada napravila istu stvar? Kako objasniti što se dogodilo na tom sastanku s ministrom - je li ga ovaj napravio budalom i prešutio detalj o prijevozu djece, ili ga je obavijestio o tome i naredio mu da šuti?

Kako god bilo, Ževrnjina prva reakcija da 'još nije vidio odluku, pa je ne može komentirati' u rangu je Baldasarovog zakašnjelog cmizdrenja da je njegova SDP-ova vlada zaobilazila i opstruirala Split. Ako im je i jednome i drugome stranka bitnije od grada i županije, onda bi bilo pošteno da barem javno kažu.

Mada, možda i ne trebaju - sve je vrlo jasno.

UTORAK Trava i papiri

U splitskoj Vukovarskoj ulici u međuvremenu se dogodilo čudo: rukometni klub, koji je od Grada na korištenje dobio rukometni teren, počeo se baviti nogometom. Preciznije, iznajmljivati naš teren kojeg su dobili na korištenje. Još preciznije, radeći sve to bez ikakvih dozvola.

Ovog tjedna završena je akcija postavljanja nekakve umjetne trave - odnosno rashodovanog travnjaka - na legendarnom betonskom igralištu u Vukovarskoj i premda se slučaj razvlači mjesecima, ama baš nitko nije reagirao. Umjesto da se oduzme koncesija zbog nepropisnog korištenja gradske imovine, sada je došlo vrijeme za iznajmljivanje nogometnih termina. Mašala.

SRIJEDA Vozi, Miško

Gradski prijevoznik u gubitku je od devedesetak milijuna kuna, što je još i solidno uzevši u obzir kako se tvrtku vodi, a gradska vlast vizionarski im se sprema oteti i parkirališta, zajedno s prihodom od dvadesetak milijuna godišnje.

Valjda računaju da će Promet procvjetati ako mu uzmu još love.

Osnivanje 'Split parkinga' u teoriji bi bilo pametan potez kad bismo imali alternativu za autobusni prijevoz i kad bismo novu gradsku tvrtku pokrenuli s čistim računima, neopterećenu uhljebljivanjem i političkim kadroviranjem. Naravno da nije tako: već u samom startu ona će imati par stotina zaposlenih, a bogme joj je i direktor unaprijed poznat. 

Nema veze, netko drugi će čistiti nered jednog lijepog dana u budućnosti.

ČETVRTAK Isprika

Tko radi, taj i griješi - pa smo tako prošlog tjedna suprugu gradskog vijećnika Igora Boraske omaškom uvrstili u kontingent uhljeba kojim je prekrcana gradska tvrtka Stanouprava. Gospođa ipak ne radi ondje i stoga joj se ispričavamo, kao i cijenjenom vijećniku.

Od sredine prošle godine, naime, ženski dio tandema Boraska zbraja radni staž u Splitskoj obali, također gradskoj tvrtki, gdje su prepoznali njene kvalitete i primili je na posao.

Eto, crno na bijelo, da nam je svima srce na mjestu.

PETAK Peglanje

Gradonačelnikov savjetnik za kulturu Igor Baković nije se baš proslavio svojom najkonkretnijom zadaćom, kandidaturom Splita za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Ispali smo u prvom krugu i pošteno se osramotili, izgubivši od giganata poput Rijeke, Dubrovnika, Osijeka i Pule. 

No posao se ipak morao raditi - ili je barem trebalo tako izgledati - pa je osim sunčanog ureda nasred Rive gospodin savjetnik dobio i službenu kreditnu karticu s kojom je u godinu dana uspio spiskati naših 40 tisuća kuna. Čestitamo, odlična investicija.

SUBOTA Sunce, more i ništa više

A pedeset tisuća kuna spiskali smo i na događaj nazvan 'Poslovni uzlet', pa je bilo logično da se ondje pojavi i gradonačelnik koji će lamentirati o, pogađate, splitskom uzletu.

Kaže da nam se grad 'dobro drži', 'ide dobrim koracima' i, ukratko, 'doživljava poslovni uzlet'. Nije imao baš puno za nabrojati osim sunca, mora, turizma i IT industrije - makar nije baš sasvim jasno otkud je izvukao ovo posljednje - ali je izrekao i znakovitu rečenicu da se 'prilagođavamo recesiji'.

Da, mora se priznati da je njegova uprava dala sve od sebe kako bismo zbilja potonuli u aktualni ekonomski glib: gradska administracija je sve glomaznija i sve slabije učinkovita, gradske tvrtke prekrcane su uhljebima i ustrajno tonu u minus, na ulicama je sve vidljiviji komunalni nered, nije napravljen ni milimetarski korak naprijed u rješavanju dvaju ključnih tempiranih bombi - Karepovca i gradske jezgre koja stenje pod teretom nebrige - a povrh svega u pune tri godine nije bio u stanju čak ni izmijeniti GUP ili roditi barem jedan suvisao komunalni projekt s njegovim potpisom.

Nula, ništa.

NEDJELJA Pohod

...pa je stoga bilo sasvim očekivano da Ivo Baldasar već ovih dana najavi pohod na još jedan mandat u Banovini. Kaže da mu je dosad bilo 'malo vremena'.

Istina, takvom geniju stvarno treba dati šansu da procvjeta u cijeloj svojoj punini. Koliko god nas to koštalo.

Vaša reakcija na temu