Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Što vam je važnije na izborima, parkiralište ili boja kape?
Tjedni pregled Piše: Damir Petranović

Što vam je važnije na izborima, parkiralište ili boja kape?

Zbog gužve na desnici očito nam slijedi maltretiranje ideološkim temama

PONEDJELJAK Ankete

Blesava fascinacija većine gradonačelničkih kandidata raznim internet anketama i najčešće potpuno bizarnim rezultatima anonimnog glasanja - gdje partijske mladeži i aktivisti sumanuto klikaju miševima i dovijaju se kako zajebati sistem - nastavljena je i ovog tjedna. Zasad se velik broj njih, prije svega Kerum i Pauletić, toliko opterećuje saldom klikova da već pomalo izgledaju kao uvrijeđene frajle: jedan danonoćno po medijima trubi o megauroti protiv njega, a drugi noćima smišlja kako će Facebook statusima okrenuti situaciju u svoju korist.

Ne varajmo se: svi oni imaju svoja vlastita, puno ozbiljnija istraživanja, pa jako dobro znaju kako stoje i na kojeg protukandidata se moraju fokusirati. Zato valjda i traje bijesna borba na desnici - svatko svakoga optužuje da je u talu s HDZ-om, kao da se radi o babarogi, premda se zna da i jedni i drugi imaju mokre snove u kojima se nakon izbora baš to događa.

Ovog tjedna Pauletić je lansirao informaciju o tajnom sastanku Keruma s Petrom Škorićem na janjetini kod Dunde, HDZ je odgovorio fotografijom samog Pauletića sa svojim članovima - valjda su htjeli kazati da i njega drže u šaci, a ne da su podijeljeni između sebe - dok je posebno zabavan bio Kerumov pokušaj grabljenja glasova iz tuđeg bazena tako što je Andri Krstuloviću Opari zamjerio da 'nije dovoljno velik tuđmanist'. Iako ovaj valjda prije spavanja ljubi sliku rahmetli predsjednika.

Uglavnom, čini se da se sprema veliko klanje na desnici.

UTORAK Iskušenje

...jer na desnici je gužva neviđena, za razliku od ljevice koja zasad ne daje znakove života.

Ove kategorije uzet ćemo s rezervom, naravno - jer Kerum bi lako surađivao sa SDP-om jednako kao što bi Andro Krstulović Opara vrlo jednostavno pronašao zajednički jezik sa, recimo, Srđanom Gjurkovićem - ali sve ukazuje da ćemo iduća tri mjeseca svejedno biti maltretirani ideološkim gnjavažama, decibelima i nadjačavanjima.
Draže nam je čak i kada paradiraju po Pazaru, kao što su ovog tjedna učinili HDZ-ovci, nego kada od nas pokušavaju napraviti zapjenjene i zaslijepljene majmune.

Splite, izdrži.

SRIJEDA Normalnost

Dobar primjer relativno normalnog ponašanja gradskih političara je ovotjedna sjednica Gradskog vijeća posvećena otpadu i Karepovcu: kao da su pali s Marsa, ekipa koja se četiri godine više ili manje gubila u politikantstvu najednom je postala dobro pripremljena, konstruktivna i nekonfliktna. Mašala.

Problem otpada u svakom slučaju je prvorazredan i ne smijemo ga izgubiti iz vida, bez obzira na to što je naizgled postignut dogovor i što sanacija Karepovca navodno započinje, i to nakon što su svi gradski vijećnici pokazali zadivljujuće jedinstvo i entuzijazam. Ne: tek nakon izbora vidjet ćemo hoće li nam nova gradska vlast osigurati minimum civiliziranog življenja u gradu, što podrazumijeva nekoliko osnovnih stvari - od spomenute brige za smeće do urednih i pristojnih ulica, komunalnog reda i barem naznaka ambicioznosti.

Hoćemo li na izborima odlučivati o asfaltu i parkiralištima ili o znaku na kapama? Ako je odgovor ovo drugo, nismo ni zaslužili bolje nego biti zapuštena i zaostala kasaba.

ČETVRTAK Limuzina

Župan Zlatko Ževrnja nema velikih briga oko izbora, naprosto zato što će njegovu fotelju uvijek osvojiti kandidat HDZ-a, pa makar to bio prometni znak, oblutak s plaže ili četka za zahod. Jednostavno, tako je.
Pa se zato Ževrnja može i bahatiti: ovog tjedna raspisao je namješteni natječaj za novi službeni automobil s očitom namjerom da kupi Škodu Superb najnovije generacije. Ona koju je uzeo prije nešto više od godinu dana valjda mu je već dosadila. Punih 260 tisuća kuna župan će srajbati na novu limuzinu, unaprijed odabranu i valjda kaparanu, i nitko živ u tome ne vidi problem. Nećemo ni mi: troši, rođo, kad ima tko platiti.

PETAK Bankarica

I Aida Batarelo odnekud mora krenuti u kampanju. Ankete i istraživanja sugeriraju da jedinu šansu ima ukoliko otme glasove Marijani Puljak, a kako se ova oglašava sasvim rijetko i teško ju se može uhvatiti za glavu i rep - iskorištena je jedina zasad poznata municija. To, naime, da je Puljak zaposlena u banci. I to Splitskoj.

Jasno nam je zašto bi možda bio krimen da žena radi u samom vrhu bankarske piramide, jer u tom slučaju odium javnosti bilo bi lako izazvati, no prozvati je zato što je zaposlena u informatičkom odjelu i de facto nema veze s uobičajenim bankarskim poslovima naprosto je... Nekako šuplje. Podsjetilo nas je na Ivu Baldasara i njegovu legendarnu izjavu da 'Puljak nikada nije radila u realnom sektoru, za razliku od njega'. Od njega. Ive Baldasara. Kojemu se čak namještalo imenovanje na mjesto ravnatelja jedne državne agencije.

Uglavnom, Puljak: zasad navodno dobro stoji, makar to tek treba opravdati. Istina je da je u oporbi bila dosljedna, ali istina je da je boravak u oporbi najlakši posao na svijetu.

SUBOTA Šetnica

Spominjali smo gradonačelnika Baldasara i s ovog mjesta moramo mu uputiti pohvalu: nije napravio spektakl i svečano otvaranje premda je upravo dovršen jedan od kapitalnih projekata s kojima je mahao.
Onaj batrljak, devet metara nove šetnice na Matejuški.

NEDJELJA Red

U međuvremenu, sa Zvončaca je nakon godinu ipo dana uklonjena jedna od većih splitskih sramota: ostaci bespravnog 'Teatra', kluba Renate Sopek i Sergeja Bijelića koji je plesao samo jedno ljeto.
U Splitu, nažalost, ilegalna gradnja još uvijek nije sramota, ali posebnu drskost zahtijeva podignuti je doslovno pred nosom ekipe iz Banovine.
S druge strane, Žnjan je na potpuno suprotnom kraju grada s kojega nam više ne dolaze nikakve vijesti. Sve je, naime, jasno: dozvole ne postoje, koncesijska rješenja su istekla, pokrenuti su i nekakvi kazneni postupci, izdana su rješenja o rušenju, a deseci ilegalnih kafića i dalje bez problema rade i čekaju novu turističku sezonu. Jednom će, valjda, red pokucati i na njihova vrata.

Vaša reakcija na temu