Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PUNO POZVANIH SE NIJE ODAZVALO NA TRIBINU Viktor Simončić: Način na koji se odvija sanacija Karepovca sam nazvao ljudocidom

PUNO POZVANIH SE NIJE ODAZVALO NA TRIBINU Viktor Simončić: Način na koji se odvija sanacija Karepovca sam nazvao ljudocidom

Jedna od poslanih poruka je da se sanacija koja se provodi na ovaj način, bez mjerenja svih potrebnih plinova, treba zaustaviti

Sa zanimljive tribine o Karepovcu, održane u organizaciji Kluba mladih Split jedna od poslanih poruka je da se sanacija koja se provodi na ovaj način, bez mjerenja svih potrebnih plinova treba zaustaviti dok se ne bude radilo sve kako treba. Jedan od prijedloga je bio i podnošenje tužbe protiv odgovornih, a mahom su svi složni da se provodi nestručno, netransparentno i uz to, praćena je dezinformacijama. Onakva kakva je po projektu, uz mjere predviđene u Studiji okoliša, bila bi dobra. Ali, odstupa se od glavnog projekta. Netko za to, rečeno je, treba odgovarati. Dodajmo i da će tražiti mjerenje čestica P2.5, laički kako je objašnjeno, to su čestice koje lebde zrakom i zadržavaju se u plućima. Osim toga, naglašena je važnost dodatne postaje za mjerenje kvalitete zraka.

Na javnoj raspravi su sudjelovali  ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo  mr. sc. Jasna Ninčević, specijalist epidemiolog dr. Ivo Petrić, ekolog prof. dr. sc. Viktor Simončić, organizator prosvjeda protiv nestručne sanacije Karepovca Veljko Popović te stručnjak za permakulturu i održivi razvoj, predsjednik udruge Permakultura Dalmacija Ivan Rako.

Pozivu se nisu odazvali dogradonačelnik Nino Vela, ispričao se zbog protokolarnih obaveza i najavio je dolazak nekoga iz gradske uprave, međutim nitko se nije pojavio, ispred izvođača Arsen Zoran Tonšić, Mislav Olujić i Tina Dumanić. Također, predstavnik nadzora Mario Bucat, direktor Čistoće Miroslav Delić te Nedjeljko Jovanović, direktor tvrtke distributera biološko-kemijskog sredstva za smanjenje neugodnih mirisa su se oglušili na poziv. Voditelj odjela za praćenje kvalitete zraka i tla 'Higijenskog' Nenad Periš se ispričao zbog nedolaska, ali je poslao odgovore na pitanja koja su mu postavljena. Od gradskih vijećnika raspravu su pratili Mostovi Ante Čikotić i Ante Bradarić Šljujo te SDP-ov Joško Markić.

Govoreći uvodno ukratko o tijeku sanacije, Simončić je kazao da je spontano reagirao nakon što je vidio da se događa.

- Sanacija je apsolutno potrebna, ali način na koji se ova odvija sam nazvao ljudocidom. Nakon mjera ministarstva je ljudocidić – rekao je Simončić.

Ninčević je kazala da nije niti riječ znala o tome kad je počela sanacija, ali da se potrudila doći do dokumentacije i da je tek onda, kada je sve vidjela, istupila u javnosti.

- Projekt kako je zamišljen je odličan, sanacija je nužna, ali s mjerama zaštite i pravom komunikacijom. Trebali bi se oformiti stručni timovi, jedan multidisciplinarni pristup, a ne da sve ovisi o jednom čovjeku – poručila je.

Organizator prosvjeda Popović je naveo da je odgovornost na svima nama da promijenimo ploču i da iskoristimo ovo brdo kao prekretnicu.

Na cijeloj tribini dr.Petriću nisu postavljana pitanja, on je uvodno kazao da nije involviran u proces.

- Da sam direktno involviran značilo bi da se tegobe vezano za Karepovac već izražavaju na zdravlje ljude, a za sada fala Bogu nemamo službenih dojava - kazao je.

Na pitanja moderatorice Gabrijele Radanović kako komentira izjavu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare da je njen istup o tome da ne znamo što udišemo i da ne može garantirati za zdravlje, Ninčević je uzvratila da takvo što niti ne zaslužuje komentar.

Istaknula je kako je potrebno mjeriti ozon, te da projekt odudara od studije.

Nije mogla dopustiti, kaže, da se tvrdi da se mjeri sve potrebno, a nije.

Simončić je pak dodao da su ova mjerenja u rangu toga da se upalu pluća liječi toplomjerom.

- Ovaj tip sanacije bio bi dobar da se radi po projektu. Ili tražite odgovornost da se radi kako treba ili mijenjajte projekt ako ne valja – poručio je.

Rako je govorio o važnosti svijesti i o kompostiranju, a  da posljednjih 15 godina promocija Čistoće je usmjerena na nasmijane slike s kamiona i Mucalov 'jingl'.

Simončić je iznervirao okupljene primjedbom da su zaustavili prosvjedima rješavanje otpada u tvornici Cemex, a i time da problem zagađenja zraka u Slavonskom brodu nije zbog rafinerije nego zbog kućnih ložišta i automobila. Na to je reagirao Mostov vijećnik Ante Čikotić i rekao mu da je ta izjava sramotna. Osim toga, Čikotić je pitao i Ninčević zašto nisu kao Zavod reagirali i da barem zbog 80 milijuna kuna županijskog proračuna bio bi minimum pristojnosti da su angažirani. 

- Poslali ste uređaje izvan Splita, zašto ih niste povukli i vratili?  - pitao je među ostalim.

Nabrojio je i sukob interesa Nenada Periša koji je u nadzornom odboru Čistoće, gradskom  povjerenstvu i voditelj odjela pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo. Odgovornost i povlačenje Periša jedan je od zahtjeva.

Ninčević mu je odgovorila da dok se sama nije angažirala, nije vidjela niti studiju niti dokumentaciju,  a kamoli da je mogla sudjelovati.

- Koji uređaji kad nisam imala zahtjev, niti sam znala što se treba mjeriti? Periš je bio uključen, zašto nije reagirao?  Morate znati da mjerenje i usluge koje i pružamo su na tržištu. Izvođač radova je bio dužan provoditi sve mjere zašite i mjerenja, zašto nije raspisao i zašto je nadzor  pustio da krene sanacija bez svega potrebnog – uzvratila je Ninčević.

Od zanimljivosti izdvojimo i pitanje majke dvoje djece, njeno izlaganje je dotaknulo okupljene, možda ju je malo umirio Markić.

- Nemojte se bojati za svoju djecu, nema u ovom trenutku pokazatelja da bi trebalo biti straha. Nažalost, nultog rizika nema, ali sada nema dokaza na temelju kojih bismo  mogli reći da su dugoročno loši. Ne možemo garantirati da neće biti tehnologija za deset godina koja će drukčije reći, ali sada nema indikatora – smirio je Markić.

Obećao je i da će na tematskoj sjednici tražiti mjerenje čestica P 2.5.

Na koncu, dotaknulo se i pitanje ispravnosti vode, Ninčević je rekla da Karepovac nikako ne utječe na kvalitetu vode, niti može zbog konfiguracije, te da Split ima izuzetno kvalitetnu vodu. S druge strane, vodoopskrbni sustav Žrnovnice nema dozvolu, niti je pod ičijom nadležnošću.

- Počeli smo ga nadzirati nakon požara i otkad god je bio požar nisu dobili signal u Žrnovnici da mogu piti vodu. Nažalost,  oni nemaju ni kaptažu, ni osigurano izvorište, ali njima odgovara da tako ostane jer je ne plaćaju. O ovom problemu sam upoznala više gradonačelnika – poručila je Ninčević.

Kako je izgledao 'fajt' i brojna neugodna pitanja, prepirka Čikotića sa Simončićem i Ninčević, što je sve sumnjivo  u sanaciji, zašto nema odgovora na brojna pitanja pogledajte u videu.

Vaša reakcija na temu