Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović REVIZIJA DUGA Ipak će nastaviti prometovati autobusi prema Omišu, Trogiru, Kaštelima i Klisu

REVIZIJA DUGA Ipak će nastaviti prometovati autobusi prema Omišu, Trogiru, Kaštelima i Klisu

Postignut je dogovor

Postignut je dogovor između Prometa te gradova i općina koje problematiziraju obračun duga za 2023. godinu prema javnom gradskom prijevozniku.

Nakon sastanka koji se održao jutros u upravnoj zgradi Prometa, najvažnija informacija za korisnike javnog gradskog prijevoznika je da sve linije nastavljaju prometovati. Neće se obistiniti prošlotjedna prijetnja o zaustavljanju svih linija prema općinama i gradovima koji do ovog tjedna ne podmire svoj dug prema Prometu.

Podsjećamo, predstavnici Kaštela, Solina, Trogira te načelnici općina Klisa i Dugopolja prije dva dana su održali konferenciju za medije kako bi poručili da dugovanje smatraju neopravdanim i netransparentnim. Dio ih se sastao danas s Upravom Prometa, a zadovoljni epilogom tog razgovora najavili su da će se provesti revizija obračuna spornog duga.

- Sastanak je protekao u konstruktivnoj atmosferi, jer je svima cilj da Promet posluje. Najvažniji je zaključak da građani mogu biti mirni jer će linije prometovati. Stručne službe i Uprava su se obvezali za 20-ak dana napraviti revidirani godišnji izvještaj prema metodologiji obračuna obveza suosnivača, odnosno korisnika. Kad dobijemo revidirani izvještaj onda ćemo to analizirati, sastat ćemo se i kada se utvrde stvarne obveze, postupit ćemo na temelju toga kao odgovorni suvlasnici - kazao je Dalibor Ninčević, gradonačelnik Solina.

Obznanio je i dogovor kako će svi suvlasnici - uz mjesečne tranše koje plaćaju Prometu - u okviru svojih mogućnosti pokušati unaprijed uplatiti dio sredstava kako bi tvrtka u međuvremenu nastavila poslovati.

Ivo Tomasović, gradonačelnik Omiša je također potvrdio kako je sastanak protekao u mirnom i konstruktivnom tonu. Ponovio je kako se nikada nije osporavao dug, ali način na koji je cijela priča dospjela u javnost smatra neprimjerenim.

- Kada je dogradonačelnik Splita, Antonio Kuzmanić, poručio kako moramo platit ili će se prestati voziti, znao je da iz formalnih razloga nismo mogli toliko platiti jer smo u svom proračunu predvidjeli određena sredstva koja su bila planirana na Skupštini krajem prošle godine, a pokazalo se kasnije da su sredstva nedostatna. Naravno da nitko od nas nije bježao od plaćanja, naravno da moramo financirati javni prijevoz, ali način na koji se to iskomuniciralo je bio neprimjeren i neprihvatljiv - poručio je Tomasović. Potvrdio je da su na današnjem sastanku dogovoreni svi koraci koji će se napraviti kako bi se obrazložio dug i kako bi jedinice lokalne samouprave mogle osigurati sredstva za dug koji će se utvrditi nakon revizije.

Iz Prometa su također izrazili zadovoljstvo zbog konstruktivnog sastanka, a posebno zato što su svi od samog početka suglasni kako je najvažnije da linije nastave voziti.

- S osobne strane mi je drago što nitko nije dovodio u pitanje podizanje plaća radnika. U budućnosti je dogovoreno više ovakvih radnih sastanaka kako bi gradovi i općine imali priliku aktivno sudjelovati u kreaciji svojih linija i svog dijela proračuna koji će se odnositi na Promet. Obvezali smo se revidirati izračune s pomoću kojih je nastala tolika razlika kako bi vidjeli je li došlo do problema ili nije - kazao je Hrvoje Mlikota, glasnogovornik Prometa. Na sastanku su bili predstavnici Kaštela, Solina, Trogira i Omiša.

Nakon održanog sastanka iz Prometa su poslali priopćenje za javnost. Kako su ranije kazali, Promet se obvezao kroz 15-ak dana revidirati obračun za 2023. godinu što podrazumijeva potpunu analizu svih parametara izračuna za svakog pojedinog suvlasnika, dok su se suvlasnici obvezali uplatiti dio iznosa sukladno svojim mogućnosti kako bi se nastavilo nesmetano poslovanje. 

- Sukladno navedenome sve linije će i dalje prometovati prema predviđenom voznom redu. Koristimo priliku još jednom zahvaliti svim suvlasnicima koji su već uplatili dio novčanih sredstava - poručili su iz Prometa.

Vaša reakcija na temu