Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović S radom počeo Centar izvrsnosti: 'Pojedinac u znanosti ne može napraviti ništa'

S radom počeo Centar izvrsnosti: 'Pojedinac u znanosti ne može napraviti ništa'

Ne zna se još uvijek kako će se financirati ovaj projekt

Na splitskom Sveučilištu je počeo u utorak ujutro s radom Centar izvrsnosti za znanost i tehnologiju - integracija Mediteranske regije STIM. Radi se o prvom i jedinom Centru izvrsnosti u Dalmaciji u području prirodoslovnih znanosti.

Voditeljica Centra u Splitu je prof.dr.sc.Vlasta Bonačić Koutecky, koja je istaknula da je cilj povezati edukaciju mladih istraživača kako bi bili spremni svoje rezultate primijeniti u poduzetništvu.

- Najvažnije je da se privuku mladi znanstvenici i studenti jer bez njihovog angažmana Centar neće uspjeti - ustvrdila je.

Želi i dovesti nove mlade istraživačke grupe. 

- Treba nam kritična masa ljudi, između 20 i 30 mladih koji bi doprinijeli tome da Centar bude uspješan. Suradnja je dogovorena s profesorom Radmanom i sveučilištima u Lionu, Ulmu i Birminghamu koji pružaju svu svoju opremu mladim istraživačima - navela je voditeljica Centra.

Prema riječima rektora splitskog Sveučilišta Šimuna Anđelinovića, u znanosti pojedinac ne može ništa napraviti i zbog toga je važno postojanje Centra koji povezuje napore da se napravi funkcionalna integraciju Sveučilišta i pametne specijalizacije.

Upravo u poticanju interdisciplinarnosti je jedan od značaja STIM-a.

Kako će se Centar financirati, kako kaže rektor, još nije jasno.

- Uvjeren sam da će profesorica Vlasta Bonačić - Koutecky sa svojim partnerima pronaći sredstva kroz EU fondove te da će država to kvalitetno popratiti - drži Anđelinović.

Zadaće znanstvenih centara izvrsnosti su, dodajmo, unaprijediti hrvatsku znanost i još više je uključiti u europski istraživački prostor, odnosno potaknuti sudjelovanje u istraživačkim programima Europske unije i drugim međunarodnim programima.

Misija centara izvrsnosti je da znanstvenim istraživanjima koja provode i njihovom mogućom primjenom pomiču granice istraživanja, znanja i društva općenito i tako povećaju i unaprijede međunarodnu vidljivost i prepoznatljivost hrvatske znanstvene zajednice te da koriste razvoju gospodarstva i društva u cjelini.

Vaša reakcija na temu