Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
STIGLA POJAČANJA U PLOVPUT: Državna tvrtka bez natječaja zaposlila bivšeg potpredsjednika HNS-a i brata šefa splitskog HDZ-a

STIGLA POJAČANJA U PLOVPUT: Državna tvrtka bez natječaja zaposlila bivšeg potpredsjednika HNS-a i brata šefa splitskog HDZ-a

Srđan Gjurković javio se na natječaj za direktora Plovputa, no nije prošao. Uzeli su ga za šefa financija. Iz Splitske banke stigao je i brat Petra Škorića

Splitski Plovput, trgovačko društvo u 100-postotnom vlasništvu države, pojačao se proteklih mjeseci novim kadrom. Na mjesto rukovoditelja Financijsko-informatičkog sektora zaposlen je bivši potpredsjednik HNS-a Srđan Gjurković. Za koji mjesec trebao bi uskočiti u Gradsko vijeće umjesto šefa splitskog HNS-a Gorana Kovačevića

Osim njega u Plovputu je nedavno zaposlen i Mario Škorić, brat šefa splitskog HDZ-a Petra Škorića. Mlađi Škorić povratnik je iz Njemačke. U Splitu je završio Ekonomski fakultet te se odmah zaposlio u Splitskoj banci. Napredovao je do pozicije kreditnog risk managera, a onda odlučio potražiti sreću u Plovputu. Stariji brat tvrdi da nema ništa s njegovim zapošljavanjem. Kaže kako sada radi za manju plaću te da je zaposlen na određeno kao referent u sektoru komercijale. 

U Plovputu natječaj samo za direktora 

I Gjurković i Škorić zaposleni su bez natječaja, kako proizlazi iz odgovora direktora Plovputa Mate Perišića. Pitali smo ga kako su se odlučili za Gjurkovića, svojedobno vrlo istaknutog saborskog zastupnika HNS-a koji je otvoreno kritizirao HDZ i tražio primjenu Zakona o športu.

'Plovput je trgovačko društvo i kao takvo nije u obvezi raspisivanja natječaja za zapošljavanje na upražnjena radna mjesta, osim za zapošljavanje direktora - uprave koji se bira sukladno Uredbi o kriterijima za provedbu postupaka odabira i imenovanja kandidata za predsjednike i članove uprava trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.  Budući da je prethodni rukovoditelj financijsko-informatičkog sektora otišao u starosnu mirovinu, na upražnjeno radno mjesto zaposlen je Srđan Gjurković koji za to radno mjesto ispunjava sve uvjete definirane Odlukom o unutarnjem ustroju organizacije procesa rada i poslovanja u organizacijskim jedinicama Plovputa', stoji u odgovoru direktora Plovputa. 

Inače, nakon što se HNS priključio HDZ-u, špekuliralo se kako bi Gjurković mogao zasjesti i na čelno mjesto Plovputa. Javio se na natječaj za direktora, no povjerenje je ipak ponovno ukazano Perišiću, koji već bio direktor Plovputa za vrijeme HDZ-a. 

'Mislim da mogu doprinijeti razvoju firme'

Gjurković nam je potvrdio da je sudjelovao na natječaju za prvog čovjeka Plovputa. 

'Bio sam na natječaju za direktora. Nakon što je natječaj završio, Vlada je izabrala Matu Perišića, a ja sam došao na slobodno mjesto financijskog direktora. Za to mjesto nije bio raspisan natječaj', kazao nam je Gjurković. 

Pitali smo ga kako su se odlučili za njega. 

'Zadovoljavam kriterije, bio sam u užem izboru. Moje kvalifikacije su da sam bio poduzetnik. Bio sam i direktor Veletržnice. Tu su država, Grad, Županija i privatni sektor u vlasništvu. Bio sam u SEM-u, imao sam svoje firme. Sada sam se odlučio za državni sektor. Imam status predavača, magistar sam ekonomije, specijaliziran za financije, predajem na Aspiri Osnove ekonomije, očekujem na drugom semestru i Menadžment. Izdao sam knjigu, upisao doktorat. Tako da imam kvalifikacije', kazao nam je Gjurković. 

Odgovorio nam je i na pitanje kako se nakon godina rada u privatnom sektoru odlučio za državni. 

'Plovput je velika i dobra firma, mislim da mogu doprinijeti daljnjem razvoju. Imam dovoljno znanja, snage, volje, energije', odgovorio je Gjurković. 

Što je HNS? Ni vlast, ni oporba

S obzirom da se HNS na lokalnim nivou drži suzdržano te nisu prihvatili sudjelovanje u izvršnoj vlasti, nadzornim odborima i upravnim vijećima, ali podržavaju proračun, pitali smo Gjurkovića kakav će stav zauzeti u Gradskom vijeću kada se vrati u lipnju iduće godine. 

'Podržali smo proračun Andre Krstulovića Opare uz amandman vezan direktno za škole i njihovo opremanje. Na Gradskom vijeću ne participiramo ni u klubu poziciji, ni u klubu opozicije, nego glasamo za stvari koje su dobre za grad. U ovom trenutku nemamo nikakav dogovor za idući proračun, podržavamo projekte koje Andro gura, za podržati proračun prvo moramo vidjeti što je unutra. Ne postoji razlog ne podržati dobru stvar i nešto glumatati. Ne možeš stalno biti kontra da bi bio u kontri radi ničega. Ako je nešto dobro, onda to treba i reći. A ako nešto nije idealno, onda stvari treba ispravljati. Mi ionako nismo ključna ruka. Imamo slobodu podržati dobre projekte. Namjere Andre Krstulovića Opare pozitivne su za Split', kaže Gjurković. 

HNS je tako zauzeo vrlo specifičnu poziciju na splitskoj političkoj sceni. Vlast nisu, a kakva bi oporba zapravo mogli biti nakon Gjurkovićevog angažmana u firmi koju kontrolira HDZ? 

'Ovo je državna firma, nije gradska. Definirali smo našu politiku da nismo dio vlasti, podržavamo ono što je dobro. Netko to prepoznaje, netko ne', zaključio je Gjurković. 

Vaša reakcija na temu