Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović U ponedjeljak uhićen zbog ratnog zločina u Promini, jučer osuđen na četiri godine zatvora za isto djelo u Oklaju

U ponedjeljak uhićen zbog ratnog zločina u Promini, jučer osuđen na četiri godine zatvora za isto djelo u Oklaju

Sve se dogodilo ratne 1993. godine

Nekadašnji zamjenik zapovjednika 1. bataljuna 75. motorizirane brigade vojske Republike Srpske Krajine 65-godišnji Čedomir Vukadin, koji je početkom tjedna uhićen i doveden u Split uz kaznenu prijavu za ratni zločin počinjen u Promini tijekom 1993. godine, jučer je na Županijskom sudu osuđen na četiri godine zatvora zbog ratnog zločina u Oklaju. Dok je trajalo suđenje, Vukadin se branio sa slobode i uredno se pojavljivao na raspravi. U ponedjeljak mu je određen istražni zatvor zbog novog kaznenog postupka za ratni zločin u Promini. 

Sa 75-godišnjim zapovjednikom bataljuna, koji je nedostupan tijelima progona, osumnjičen je za ukupno 28 kaznenih djela ratnog zločina nad civilnim stanovništvom. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su osumnjičenici imali stvarnu ulogu u zapovijedanju i nadzoru nad pripadnicima jedinica kojima su zapovijedali na području Općine Promina s pripadajućim naseljima. 

Utvrđeno je kako su s okupiranog područja protjerali veliki broj hrvatskog civilnog stanovništva te su bili upoznati da se civili hrvatske nacionalnosti muče, protuzakonito zatvaraju i da su ubijene 24 osobe starosti od 43 do 87 godina. Prijava obuhvaća i dva silovanja te jedan pokušaj silovanja pripadnika jedinice srpske vojske. Obojica okrivljenika su hrvatski državljani. 

Vukadin je dobio četiri godine zatvora jer je Branku Tankosiću, komandiru baterije PVO 1. bataljuna 75. motorizirane brigade, naredio privođenje preostalih stanovnika hrvatske nacionalnosti iz sela Matasi, Zelići, Lukari i Suknovci u komandu u Oklaju gdje su ih zatočili u podrumu kuće. Naredio je vojnicima da ih fizički zlostavljaju. Udarali su ih šakama, nogama, kundacima i motikama po glavi i tijelu. Jedan od civila je od mučenja izgubio svijest. Slomili su mu ključnu kost i nekoliko rebara. Drugom su polomili zube pa bi mu navirala krv na usta svaki put kada bi ih otvorio. Civili su kamionima odvezeni u vojarnu Slavko Rodić u Kninu. Nakon nekoliko dana pušteni su kućama.

Vaša reakcija na temu