Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ugostitelji iz Varoša: Šperun su odlučili uređivati tijekom turističke sezone bez ranije najave?! Grad sam sebi zapinje nogu...

Ugostitelji iz Varoša: Šperun su odlučili uređivati tijekom turističke sezone bez ranije najave?! Grad sam sebi zapinje nogu...

Vlasnici restorana i konoba pozdravljaju uređenje trga, ali apeliraju na Grad da krenu radovi nakon sezone

Je li moguće da će uređenje Šperuna početi sada kada je praktički počela sezona, pitaju se ugostitelji iz Varoša koji su već počeli s radom punom parom. Nikakvu službenu obavijest nisu dobili, ali kada su saznali iz medija da će odmah nakon Svetog Duje bageri u ulicu koja je već bukirana turistima te da će radovi potrajati praktički do srpnja, uhvatila ih je zebnja. Strah od neizvjesnosti i hoće li morati ključ u bravu za to vrijeme, period za koji praktički žive dok je zima preživljavanje. Ugostitelji sa Šperuna pozdravljaju uređenje trga, ali apeliraju na Grad da krenu radovi nakon sezone. Damir Banović, Toni Vladislavić, Jakov Kardum, Duje Piplović, Luka Gudelj, Marija Božić Štulić Dragan Rašković, u ime vlasnika konoba i restorana te iznajmljivača u ovom dijelu grada, šokirani su najavom radova, ali i ignoriranjem od strane gradske vlasti.

- Razgovarali smo s predsjednikom kotara Mirkom Ruščićem, obećao je i da će se s nama naći predstavnik Grada, ali od tada muk. Želim jasno reći da nam je istinski drago da će trg biti uređen, jedino na što apeliramo je da se radovi odgode samo do kraja sezone - kaže Banović, vlasnik konobe Šperun.

Oni sezonu ne planiraju 'iz dana u dan', krajem prošle godine već su primali prve rezervacije grupa turista koji planirajući odmor, 'upišu' i ime restorana. Što reći tim ljudima, što će reći vlasnici apartmana kada im goste umiesto mira bude bageri, a pogled s prozora je na gradilište? Niie to, kažu, gubitak 40-ak dana sezone, to je gubljenje povjerenja i dugoročno loše ne samo ugostiteljima, nego i za Split.

Ti se gosti neće više vratiti.

- Grad sam sebi zapinje nogu radeći štetu djelatnosti od koje živi - kaže Banović, vlasnik konobe Šperun.

Osim toga, brojni Splićani već su rezervirali mjesta za krštenja, pričesti i krizme... Što njima reći?

Posebno ih pogađa ignorancija, tim više jer nisu jedni od ugostitelja koji zimi prekriju vrata porukama o renoviranju, nego drže živim Šperun. 

Vlasnik konobe Šperun, primjerice, 17 godina neprekidno radi, ljeti se pojačava sezonskim radnicima, ali o njima brine i tijekom zimskog perioda. O kakvom se odnosu radi, najbolje svjedoči to da se mahom isti ljudi vraćaju raditi za sezonu.

Sada ne znaju što reći zaposlenicima, hoće li ih morati otpuštati... Riječ je o stotinjak zaposlenih kojima je ljeto neizvjesno.

Piplović, iz konobe Fetivi koja je nositelj Michelinove preporuke, istinski je zaprepašten odlukom gradske uprave.

- U svim civiliziranim zemljama, radi se preko zime uz najavu mjesecima unaprijed. Kada smo preživjeli zimu i dočekali sezonu, sada nas se opstruira. Zašto? Zatvaraju gurmanski trg?! Pa zbog čega gosti dolaze? - u nevjerici je Piplović.

Banović je više puta naglasio, s njim su složile kolege, kako i njima smeta nered, drago im je da će Šperun dobiti izgled kakav mu priliči, samo mole da ne krenu sad.

Predlažu da, za sada, počnu na neki način simbolično, primjerice maknu automobili, pretvori u pješačku zonu, a onda, u listopadu da bageri zakopaju.

- Ne želimo cirkuse, prosvjede i nered. Samo želimo raditi i mirno živit, ne tražimo puno. A brane nam pravo na rad - zaključuju.

Hoće li Grad imati sluha, pričekati da Cestar za 1,66 milijuna kuna počne uređenje nešto kasnije, ostaje za vidjeti.

Nadaju se, za početak, da će ih netko iz gradske uprave primiti na sastanak i okončati im neizvjesnost.

Uvijek imaju opciju pravne borbe, ali, kako kažu, žele se mirno dogovoriti i naći zajednički jezik. 

Vaša reakcija na temu