Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Zanimljiva priča o grbu Splita

Zanimljiva priča o grbu Splita

U Muzeju grada bit će otvorena izložba pod nazivom 'Splitski grbovi'

U Muzeju grada Splita u Noći muzeja, 1. veljače, bit će otvorena izložba pod nazivom 'Splitski grbovi - kameni grbovi iz Muzeja grada Splita'.

Bit će, dakle, izloženi kameni grbovi koji se čuvaju u Muzeju grada Splita. Među ostalim i grb grada Splita koji se nekada nalazio na Trsteniku, ugrađen na fontanu pokraj koje ste vjerojatno često prolazili šetajući tim splitskim predjelom. Nastao je u razdoblju od 1441. do 1443. godine nakon što je skinut s Komunalne palače na Pjaci. Isklesan je od vapnenca i dimenzija je 61 puta 71 centimetar.


Na kamenoj ploči uklesane su dvije jednokatne kule koje stoje na postoljima i odijeljeno od zidova grada. U prizemlju kula su vrata, a na prvom katu označenom vijencem, po jedan prozor. Vrh kula i zidina obrubljen je kruništem. U sredini su rastvorena gradska vrata, a na njima niz otvora. Zvonik ima tri kata, donji ima veliki otvor, a gornji po dva prozora. Krov zvonika ima oblik šiljaste piramide. Sva vrata, otvori i prozori imaju gotički šiljasti luk. Uz zvonik stoje dva grba gotičkih karakteristika. Štit prvog grba podijeljen je u dva vodoravna polja. U uglu gornjeg polja je mletački lav s knjigom tip leone in moleca - grb obitelji Foscari. Pripadao je duždu Francescu Foscariju koji je upravljao Mletačkom Republikom od 1437. do 1457. godine. Drugi grb s donjim praznim poljem, a s tri zvijezde u gornjem polju je grb obitelji Quirini. Knez Demetrio Quirini upravljao je gradom od 1441. do 1443. godine.

Arhitekt Vicko Andrić izgradio je u predjelu Trstenik 1823. godine rezervoar za vodu s fontanom te je u nju ugradio grb skinut s tada porušene Komunalne palače. Gradski grb, nakon što je skinut s Vijećnice, bio je uzidan na toj javnoj fontani nazvanoj po austrijskom caru Franji I. do 1949. godine (Carska česma /Kraljeva voda/ na Trsteniku) kada je prenesen u Muzej. Fontana je izgrađena na potoku koji i danas teče u istočnom dijelu Splita, na predjelu Trstenik.

Vaša reakcija na temu