Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Zoran Erceg o gašenju svoje stranice 'DOSTA JE - Ja vas se ne bojim': Facebook ne razumije problem fašista i antifašista

Zoran Erceg o gašenju svoje stranice 'DOSTA JE - Ja vas se ne bojim': Facebook ne razumije problem fašista i antifašista

Pokušavam istražiti što se dogodilo, dobio sam samo obavijest da sam objavio neprikladan sadržaj, ali nisam dobio obavijest o tome koji je sadržaj ocijenjen neprimjerenim

Facebook ne odustaje od brisanja stranica za koje im se prijavi da objavljuju neprimjeren sadržaj. Među ostalima je izbrisana i stranica  'DOSTA JE - Ja se vas ne bojim' Zorana Ercega, koja je nastala kao reakcija na akciju Autohtone hrvatske stranke prava, koja je prije nekoliko godina pokušala spriječiti obilježavanje antifašističkog ustanka u Srbu. Erceg tim povodom kreirao stranicu i objavio javno pismo u kojem je otvoreno stao u obranu antifašizma iz Drugog svjetskog rata. Stranicu je pratilo više od 30.000 ljudi, a ugašena prije otprilike tjedan dana i od tada je, kaže Erceg, pokušava povratiti.

- Pokušavam istražiti što se dogodilo, dobio sam samo obavijest da sam objavio neprikladan sadržaj, ali nisam dobio obavijest o tome koji je sadržaj ocijenjen neprimjerenim. Vjerojatno je netko nešto prijavio i ja bih trebao otkriti što i u čemu je problem, ali to do sada nisam uspio otkriti. Zadnje što sam objavio je poziv pratiteljima moje stranice da pomognu portalu Lupiga.com, objavio sam poziv za njihovu crowdfunding kampanju. Ne znam je li im to smetalo ili je netko prijavio nešto unazad godinu dana, a sve je to moguće - komentira Erceg.

Razgovarao je, dodaje, s drugima kojima je Facebook ugasio stranice i jedino što su uspjeli zaključiti je da ih prijavljuje netko kome smeta sadržaj koji objavljuju ili način na koji pišu iako to što objavljuju nema veze s neprimjerenim sadržajem.

- Pratitelji me također stalno kontaktiraju i pitaju što je sa stranicom, ali ni njima ne znam reći ništa više od ovoga. Čujem da najveći broj prijavljenih i ugašenih stranica dolazi upravo s Balkana. Došli smo do toga da se ljudi sada boje objavljivati jer se više ne zna koja se vrsta sadržaja smatra neprimjerenim. Došli smo do autocenzure na jedan vrlo perfidan način. Ja ne mogu pisati drugačije, niti mogu vršiti autocenzuru, objavljivat ćemo ono što smo i do sada, pa što bude - bude - kaže Erceg.

S objavljivanjem ne namjerava prestati, ako ne preko društvenih mreža, ističe, promaći će neki drugi način za komunikaciju.

- Morat ćemo pronaći financijska sredstva, koja nemamo, kako bi pokrenuli web stranicu tako da budemo neovisni od Facebooka, jer ovo je neupotrebljivo. Ako će nastaviti raditi na ovaj način, onda Facebook prestaje biti upotrebljiv za bilo kakav ozbiljan rad, a to je stvarno šteta. Što je - tu je, valja plivati u okolnostima u kojma se nalazimo. Problem je ispao u tome što Facebook ne razumije problem fašista i antifašista i na primjer, ako netko iscrta kukasti križ na Rivi i vi to fotografirate i napišete kako to nije dobro i kako se tako nešto ne bi smjelo događati, Facebook to tretira kao promoviranje fašističkih obilježja. Tako da pisali za ili protiv fašizma isto vam dođe, ali bez obzira na razne vrste napada, ne namjeravam odustati - zaključuje Erceg.

Vaša reakcija na temu