Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Milanović u Splitu: 'Koja je Vlada bolja od ove?'

Milanović u Splitu: 'Koja je Vlada bolja od ove?'

Premijer je učinio gaf, rekao je da će se 'slaviti pobjeda nad antifašizmom', pa je dodao 'da će to sada biti glavna tema'

Premijer Hrvatske i predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je u Splitu da je ponosan i zadovoljan radom Vlade na čijem je čelu, te je izazvao političke oponente na debatu tko je prije bio bolji i u čemu.

- Ovo nije 2000. godina kada je cijela Europa imala zamah prema naprijed, ovo je 2015. u kojoj tek sad Europa izlazi i krize, u kojoj i Hrvatska naporima naše Vlade izlazi iz krize. Koja je vlada bila predanija i poštenija od ove Vlade? Jesu li to one vlade iz vremena privatizacije, iz 90-ih godina, koje ustvari i nisu bile prave vlade, nego vlade pod uredom predsjednika. Jesu li to one dvije HDZ-ove vlade, one prije naše, je li to bolja od nas? Mi se realno uspoređujemo. Pa pitam: je li bolja bila koalicijska Vlada 2000.? Toj Vladi za neke stvari kapa dolje, ali bila je ucjenjivana od početka iznutra, a meta je bio Ivica Račan i tako se nije dalo raditi - pitao je.

Na izvještajno tematskoj konvenciji splitskog SDP-a održanoj u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika za mikrofonom je poručio i da je riječ o koaliciji onih kojima je s političkog spektra tu mjesto.

- Mi smo stranke koje imaju razloga biti zajedno. S druge strane je svašta, može i ovamo i tamo, ovisi kolika je cijena. Mi tako ne funkcioniramo - poručio je.

Rezultati Vlade su vidljivi, rekao je, nisu spektakularni, ali se vide i to izaziva zavist i zlobu. To su najgori neprijatelji u politici. Kada želiš naštetiti svojoj zemlji, odnosno ne mariš za štetu koju radiš svojoj zemlji, samo da bi ostvario privremeni politički probitak. Potom je dao primjer o istraživanju ugljikovodika u Jadranu.

- Kada netko traži interpolacije radi istraživanja plina u Jadranu, onda to radi iz zlobe. Tko od nas želi zagaditi Hrvatsku, tko želi upropastiti ovu ljepotu, tko uopće može pomisliti da se za to išlo u istraživanje bogatstva podmorja Jadrana? A to se govori. Naš je patriotski zadatak da vidimo i konačno utvrdimo što imamo i koliko imamo, nalaze li se milijarde bogatstva naših ljudi, pa kad budemo znali onda možemo odlučiti i na referendumu ako treba hoćemo li to rudno bogatstvo iskorištavati kao što to rade neke od najčišćih i najbogatijih zemalja, kao Norveška, pri čemu su stvorena radna mjesta ili ćemo ta nalazišta, ako ih otkrijemo reći: hvala lijepa, mi to ne želimo. I to je legitimna odluka, je li pametna, to je drugo - poruka je Zorana Milanovića.

Ustvrdio je na samom početku govora da dok SDP i partneri govore o realnim životnim stvarima, neki u Hrvatskoj sastavljaju popis onih koji vole i onih koji ne vole Hrvatsku. 

- Eto, dotle smo došli u 2015. godini, to je danas ključna poruka političke opozicije u Hrvatskoj. Podjela na one koji vole Hrvatsku, to su oni i na one koji ne vole Hrvatsku, koje treba popisati. Onima koji pokušavaju podijeliti građane ove zemlje, na one koji prema njihovim kriterijima vole Hrvatsku i oni koji ne vole Hrvatsku, predstavlja elementarno zlo - naveo je.

Jasno je poručio i da zlo i nepogodu za Hrvatsku predstavlja i veličanje nacističkih režima iz povijesti, i onog tzv. hrvatskog iz vremena Drugog svjetskog rata.

Potom se prvom čovjeku SDP-a dogodila omaška. Govoreći o skorom slavljenju 70 godina pobjede nad antifašizmom, Milanović je rekao da ćemo za koji dan obilježavati 70 godina pobjede nad antifašizmom.

Odmah se ispravio i zaradio veliki pljesak, a onda dodao:

- Već vidim da će ovo biti glavna tema - našalio se.

Rekao je i da neki neće slaviti taj datum, jer imaju traume iz tog vremena, ali da se to mora prihvatiti.

Slavit će se pobjeda antifašističke koalicije u kojoj je hrvatski narod  bio na pravoj strani, zato što je to bilo dobro.

Među prvima tisuće Dalmatinaca koji su prepoznali što je dobro, a što nije dobro, i što je atak na njihov zavičaj, identitet koji je hrvatski i dalmatinski i što je prodaja domovine.

- Nisu odabrali kalkulaciju niti sportsku prognozu, odabrali su dobro, biti na pravoj strani protiv onog lošeg u čovjeku. To su važni momenti i tu nema podjela. I zato kad se na nekim stadionima kliče nekim vrijednostima, odnosno opačinama, onda se takva atmosfera ne može proglasiti veličanstvenom, pa makar Hrvatska pobijedila 10 prema 0, jer to nije pobjeda, to je neugodno i zato nas kažnjavaju i sramote. I zato moramo reći da to ne valja, svaki političar, tko je vidljiv i koga se čuje, možda ga se ne sluša, ali ga se čuje, mora na te stvari upozoravati – pozvao je. 

Dijeliti ljude u 2015. prema izopačenim kriterijima iz komiteta, naglasio je, ali ne lijevog komiteta, nije dobro. 

- I to djeca slušaju i kao svako dijete ne shvaćaju i zbunjeni su jer ih se zlostavlja. Ljubav prema domovini nije opsesivno, zlostavljačka ljubav. To je ljubav ova koju čujemo u himni – ustvrdio je.

Lijepa naša je, smatra, jedna od najmiroljubivijih himni u Europi. 

- Ima još takvih, ali ima i onih koji slave naciju, krv i rat. Malo se to zna, prije nekoliko mjeseci u Parizu povodom veličanstvenog skupa, komemoraciji žrtava terorističkog napada na Charlie Hebdo, čula se 'Marseljeza' na ulicama od građana sa strane, ali stihovi koji su pjevali pozivaju na osvetu i krv i to je zvučalo onima koji su razumjeli, meni, tako da sam se naježio. Tih riječi nema u hrvatskoj himni, naša himna je himna mira, harmonije, ljubavi prema zemlji, samosvijesti i ništa više, a opet sve to. A to je puno – zaključio je Milanović.

Govoreći o stranci na čijem je čelu rekao je da su socijaldemokratska partija, koja je dio europskog pokreta, socijaldemokrata, i da je partija nacionalna, hrvatska partija.

- I te dvije stvari ne samo da su pomirljive, nego se itekako prožimaju.

Pod tom ideologijom je u Europi prije stvoreno i održano sve ono što čini modernu i održivu državu i društvo. Socijalna zaštita, zdravstvo, škola za sve, jednake šanse za sve, poštena plaća za pošten rad, to je matica, srž socijaldemokracije. To se godinama pokušalo obezvrijediti i srušiti, to i ova kriza koja traje šest godina ugrožava, s lijeva i desna. S ekstremne desnice koja svoje rezonance ima i među vodećim političarima desnice u Hrvatskoj, kao i s ekstremne ljevice u Europi koji danas kao u nekakvom duetu napadaju taj centar - poručio je. 

Socijaldemokracija je, nastavio je, ljevica,  matica zdravog razuma, sve prave europske vrijednosti, sve ono što Europu čini najboljim prostorom za život je rezultat ideja, predanosti i političke borbe europske ljevice, socijaldemokracije i stranke kao SDP.

Sve ono što je plemenito, mnoga prava koja su bila nemoguća, za, rekao je, naše djedove i pradjedove, a koje koštaju državu i treba ih proračunski predvidjeti sve je to dominantno ostvarila ljevica. Napadaju ih s desnice, koja mrzi sve što je drukčije, a koja u vremenima krize pupa, pa i u Skandinaviji. Napadaju ih i s ekstremne ljevice koja se, drži Milanović, ponaša kao da ne živi u realnom svijetu. U tom kontekstu naveo je Grčku koja smatra da se dugovi ne moraju vraćati.

- Današnja Europa je antifašistička. To nije crnokošuljaška ni smeđekošuljaška, to je Europa demokracije, različitosti, socijalnih prava to je sve ono za što se zalažemo mi i prije svega mi, a drugi kalkuliraju. I zato će hrvatski SDP naprijed, s namjerom da pobijedimo na parlamentarnim izborima. Da još četiri godine vodimo Hrvatsku, ne kao privatnu firmu ne kao Fimi mediju, nego kao zemlju samosvjesnih ljudi u kojoj se neće slaviti mitovi od prije tisuću godina, nego će se slaviti ono zbog čega danas živimo i djelujemo - poručio je.

Želi miroljubivu Hrvatsku i u retorici jer riječi se lako pretvaraju u malj.

Osim Milanovića, na konvenciji su bili i potpredsjednici Vlade, Branko Grčić i Ranko Ostojić, Arsen Bauk, koalicijski partneri, predsjednik splitskog HNS-a i dogradonačelnik Goran Kovačević, HSU-a Stanko Čudina, govor je kratki održao i Marin Jurjević, saborski zastupnik i bivši čelnik splitskog SDP-a.

Izdvojimo da je Grčić rekao da mu je pobjeda na proteklim lokalnim izborima u Splitu jedan od sretnijih dana u životu, ali i da su  rezultati ove Vlade svakim danom sve vidljiviji što kod oporbe izaziva strah. Ostojić je pozvao splitski SDP da pomogne i manjim sredinama.

- Onima gdje se događalo da nas pokradu. Nije dovoljno samo pobijediti u Splitu - Ostojićev je poziv je koji nije konkretizirao sredine gdje je SDP pokraden.

Bauk je pak rekao da su upravo zbog pobjede u Splitu mogli reći da su pobijedili na proteklim lokalnim izborima.

Vaša reakcija na temu