Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay KRENULO SAMOTESTIRANJE Utvrđen koronavirus kod dijela učenika

KRENULO SAMOTESTIRANJE Utvrđen koronavirus kod dijela učenika

U slučaju kontakta s pozitivnom osobom, u samoizolaciju će samo oni koji se ne samotestiraju

Počelo je samotestiranje učenika. Većina škola podijelila je testove još u petak, dok su ih drugi trebali dobiti danas. Testiranje bi se trebalo provoditi jedanput tjedno, u pravilnim razmacima. 

- Nekolicina učenika je ispala, zaista, jučer navečer pozitivna i to su odmah roditelji javili razrednicima i ti učenici, naravno, danas nisu u školi - rekla je za HRT ravnateljica OŠ Scuola elementare Dolac iz Rijeke Dunja Kučan Nikolić.

- Samo jedan roditelj se povratno javio, dijete bez simptoma, testirano, pozitivno, naravno da je ostalo doma - kazala je Marita Guć, ravnateljica splitske OŠ Manuš.

Cilj samotestiranja i jest, istaknuli su epidemiolozi, na vrijeme otkriti asimptomatske učenike, a zdrave što dulje zadržati u školi. 

- Bit će pozitivnih i među onima koji su bez simptoma, ali i među onima koji imaju blage simptome bolesti - napomenula je prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a. 

U slučaju kontakta s pozitivnom osobom, u samoizolaciju će samo oni učenici koji se ne samotestiraju.

- Mislim da je to izvrsno, jer sam i sam već dva i pol tjedna bio doma zbog izolacije i to je moglo prići kraju puno brže da se ta mjera uvela prije mjesec dana - rekao je maturant riječke Srednj talijanske škole Marcel Brozović.

Samotestiranje je dobrovoljno. Ravnatelji upozoravaju da ne mogu znati koliko je roditelja ili učenika uzelo testove, a da ih nije upotrijebilo.

- Normalno, roditelj uvijek traže objašnjenje, ali to je stvarno jedna preporuka, na dobrovoljnoj bazi - poručila je Dijana Radić Škara, ravnateljica Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole, Zadar.

- Nismo je testirali, niti ćemo je testirat, niti ćemo potpisat - kazao je jedan otac s Brodarice.

- Neki roditelji šalju neka očitovanja školama, za tim nema potrebe, rekli smo da djeca koja se neće testirati neće imati nikakve sankcije - pojasnila je Maja Morić Kulušić, predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola Šibensko-kninske županije.

Sva očitovanja i primjedbe proslijedite Ministarstvu, poručuje državni tajnik. Komentirao je i pojavu prodaje testova na društvenim mrežama.

- Netko je vidio šansu da nešto ušićari, netko to možda radi iz zabave, toga je bilo prije, toga će biti, ne vjerujem da će biti toliko da ugrozi cilj ove mjere, rekao je državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja - Tomislav Paljak.

Samotestiranje će se provoditi mjesec dana, druga pošiljka testova u škole stiže sljedeći tjedan - za primjenu prije povratka u školu nakon praznika.

Popravi li se tako školska epidemiološka slika, najavljuje, na red može doći i ukidanje maski.

Vaša reakcija na temu