Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay PETAK I SUBOTA Dan parodontnog zdravlja Split  2024.

PETAK I SUBOTA Dan parodontnog zdravlja Split 2024.

Upalne bolesti usne šupljine, gingivitis i parodontitis, najraširenije su kronične bolesti na svijetu

Svake godine 12. svibnja u svijetu se obilježava Dan parodontnog zdravlja kako bi se podigla svijest o važnosti prevencije parodontnih bolesti u svrhu doprinosa očuvanju cjelokupnog zdravlja. U Hrvatskoj ćemo također obilježiti ovaj dan u tri najveća grada u Splitu, Zagrebu i Rijeci. 

Tako će se u subotu, 11. svibnja na splitskoj Rivi, na dnu Marmontove ulice, od 10 do 14 sati, održati javno-zdravstvena akcija u kojoj će sudjelovati doc. dr. sc. Marija Roguljić, dr. sc. Ana Družijanić te Dario Bojčić, univ. mag. med. dent., članovi Hrvatskog parodontološkog društva s Medicinskog fakulteta u Splitu. Sudjelovat će i studenti dentalne medicine, udruga PreventiST, Medicinski fakultet Split i Medicinski fakultet  Mostar.

Građani će se moći informirati o prevenciji i liječenju parodontnih bolesti kroz neposredan kontakt sa specijalistima parodontologije. Posebno je osmišljen program edukativnih radionica za djecu. Djeca će moći  na zabavan način, kroz igru, učiti četkati zube sa studentima dentalne medicine.

U petak, 10. svibnja, od 18 do 19 sati na Medicinskom fakultetu (Dvorana B103) predviđeno je predavanje u kojem će sudjelovati prof. dr. sc. Amila Zukanović sa Stomatološkog fakulteta u Sarajevu koja će govoriti na temu 'Sve što ste htjeli znati o mjerama primarne profilakse, a niste se usudili pitati'. Potom doc. dr. sc. Sanja Jurišić s Medicinskog fakulteta  Mostar koja će održati predavanje pod naslovom 'Pušenje kao čimbenik rizika parodontitisa'. O prevenciji gubitka zubi iz ortodontske perspektive govorit će doc. dr. sc. Zorana Ivanković Buljan s mostarskog Medicinskog fakulteta.

Ovaj događaj je sufinanciran sredstvima Grada Splita iz natječaja  za prijavu aktivnosti u projektima manje vrijednosti od interesa za Grad Split te brojnih sponzora iz dentalne industrije. 

U obilježavanju ovog događaja pridružit će nam se gosti iz Bosne i Hercegovine, studenti dentalne medicine iz Mostara te predavačice, specijalistice dječje i preventivne stomatologije, parodontologije i ortodoncije sa Sveučilišta u Sarajevu i Mostaru.

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu održat će se predavanja o poboljšanju tehnika provođenja oralne higijene, o pušenju kao jednom od glavnih čimbenika rizika parodontitisa i o mogućnostima ortodontske  terapije kod odraslih u svrhu dugotrajnog očuvanja zubi. 

Upalne bolesti usne šupljine, gingivitis i parodontitis, najraširenije su kronične bolesti na svijetu, a imaju utjecaj i na cjelokupno zdravlje pojedinca. Održavanjem zdravlja usne šupljine pridonosimo zdravlju cijelog organizma. Brojna znanstvena istraživanja ukazuju na povezanost parodontitisa sa šećernom bolesti, bolestima srca i krvnih žila, reumatoidnim, neurološkim i kroničnim bubrežnim bolestima te s prijevremenim porodom.

Gingivitis je najučestalija oralna bolest koja se javlja već kod djece zbog velike nakupine bakterijskih naslaga na zubima, a parodontitis  predstavlja jedan od najčešćih uzroka gubitka zubi ako se pravovremeno ne liječi.

'Temelj zdravlja usne šupljine leži u svakodnevnom i pravilnom uklanjanju naslaga što postižemo provođenjem oralne higijene. Oralna higijena predstavlja najvažniju i najučinkovitiju preventivnu mjeru oralnih bolesti. Zubne naslage (plak ili biofilm) su teško vidljive, ljepljive, mekane nakupine živih bakterija na tvrdim i mekim tkivima u ustima (npr.: na zubima, gingivi, jeziku, sluznici obraza, implantatima, mostovima, protezama…) koje treba svakodnevno uklanjati četkanjem zubi. 

Osim toga, zdrave životne navike, prestanak pušenja, pravilna prehrana i redovita fizička aktivnost također pridonose očuvanju zdravlja usne šupljine', poručuju organizatori obilježavanja Dan parodontnog zdravlja u Splitu.

Vaša reakcija na temu