Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ANTE TRUMBIĆ-PATRICIJ S LUČCA: U Muzeju grada po prvi put su izloženi osobni predmeti splitskog velikana

ANTE TRUMBIĆ-PATRICIJ S LUČCA: U Muzeju grada po prvi put su izloženi osobni predmeti splitskog velikana

Bio je vjeran sebi i svojim narodnjačkim idealima do samog kraja, rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara otvorio je sinoć izložbu u povodu 155. godišnjice rođenja najvećeg dalmatinskog političara 20. stoljeća, dr. Ante Trumbića.

- Svojom otmjenošću imponirao je američkom predsjedniku Wilsonu. U pregovorima u Rapallu imponirao je svojim držanjem, nepokolebljivošću, što bi rekli stari Splićani - svojom andom. Sve su to karakteristike sadržane u tom čovjeku kojeg su zbog krivih konotacija dugo godina držali po strani - Krstulović Opara.

Izložbom 'Ante Trumbić-patricij s Lučca' u Muzeju grada Splita široj javnosti su po prvi put predstavljeni neki od osobnih predmeta ovog monumenta hrvatske politike 20. stoljeća rođenog 15. svibnja 1864. u splitskom predjelu Lučac, a koji se u turbulentnom vremenu po okončanju Prvog svjetskog rata na domaćoj i svjetskoj političkoj pozornici gorljivo borio za očuvanje teritorijalnog integriteta hrvatske Dalmacije.

- Naziv izložbe 'Ante Trumbić-patricij s Lučca' je svojevrsni oksimoron, 'drveno željezo'. Upravo to govori o Splitu kakav jeste, plemeniti, narodnjački, hrvatski Split, grad bogat duhom i ljudima. Sve to izvire iz splitskog polja i truda težaka. Proučavanje Trumbićeva djela i njegovog životnog opusa je ona karika koja je nedostajala svih proteklih godina. Ova izuzetno vrijedna izložba pruža jasan prikaz i interpretaciju tko je i što je bio Trumbić, taj ponositi sin Lučca i težaka splitskog polja. Bio je vjeran sebi i svojim narodnjačkim idealima do samog kraja. U crkvi svetog Frane na Rivi, u tom panteonu splitskih velikana, leži pokraj Marka Marulića, Kavanjina, Lukačića, Tome Arhiđakona, … No, kroz ovakve izložbe njegovo djelo, ali i inspiracija, žive dalje. Ne dati nikome gušta, ići hrabro naprijed i ostati vjeran svojim idealima - takav je bio Trumbić - kazao je Krstulović Opara.

Zahvalio se svima koji su dali doprinos u realizaciji izložbe koja je sinoć privukla veliki broj Splićana. Autori izložbe Marijan Čipčić i Darka Perko Kerum istaknuli su kako nije prikazana samo Trumbićeva dimenzija povijesnog velikana, nego i ona osobna, manje poznata dimenzija supruga, prijatelja, putnika i Splićanina.

- Mogao je sebi olakšati život u novoj državi. Kralj Aleksandar mu je nudio razne unosne funkcije u Beogradu ili diplomaciji. No, uvijek je birao teži, ali ispravan put. To je prava istina o Trumbiću odlučnom, čvrstom i neokaljanom pučkom sinu, kojem je njegov Split priredio veličanstveni sprovod, najveći u dotadašnjoj povijesti grada - naveo je Čipčić. 

Stručni suradnici na projektu bili su dr.sc. Josip Dukić i Marko Trogrlić, dok likovni postav izložbe potpisuju Dina Vuletin Borčić i Mirko Gelemanović. 

Vaša reakcija na temu