Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Slatkopedija DOMAĆI NOVITET KOJI MORATE IMATI Nova Slatkopedijina slikovnica slavi majčinu ljubav

DOMAĆI NOVITET KOJI MORATE IMATI Nova Slatkopedijina slikovnica slavi majčinu ljubav

'Nastala je u najtežem trenutku mog života, ali mama je uvijek bila tu'

Ususret Majčinu danu na naše tržište stiže nova domaća slikovnica posvećena upravo – majčinoj ljubavi. Riječ je o slikovnici 'Mama je uvijek tu' koju izdaje Slatkopedija, a iza koje stoji uigrani tim: Kate Bošković kao autorica, Matea Erceg iz 13. kata kao ilustratorica i Mirjana Bošković Smrekar kao urednica. Ova slikovnica predstavlja svojevrstan zaokret u izboru tema te stilu pisanja i ilustriranja po kojem su Slatkopedijine slikovnice već postale prepoznatljive na tržištu, a ujedno je i prvi naslov iz njihove novopokrenute biblioteke Obiteljske priče.

'Slikovnicom 'Mama je uvijek tu' željele smo podsjetiti sve čitatelje – i velike i male – na onu najjaču ljubav, onu ljubav koja pobjeđuje sve – čak i smrt. Riječ je naravno o majčinoj ljubavi. Ujedno, slikovnica služi i kao utjeha djeci koja su prerano izgubili majku ili oca – da im na nježan način pokaže da roditelj, odnosno njegova ljubav, ostaje s njima i nakon smrti', ističe autorica slikovnice Kate Bošković.

Pomalo iznenađujuće, slikovnica koja priča o majčinoj ljubavi nije posvećena majci, nego ocu.

'Slikovnica je posvećena mom tati. Naime, i sama sam bila dijete kada sam ostala bez oca, no on je i danas, 22 godine poslije smrti, u svakom mom danu, u svakom mom radu, uvijek tu', objašnjava autorica.

'Mama je uvijek tu' prati priču jedne majke i njezine kćeri od trenutka kada majka saznaje da je trudna pa sve do poslije njezine smrti. Nježne ilustracije i tekst vode nas na putovanje kroz sve one situacije u kojima su majke uvijek uz svoju djecu – od prvih grčeva i noćnih plakanja, preko prvih padova, loših ocjena, ljubavnih razočaranja do najvećih uspjeha, selidbe, vjenčanja i konačno trenutka kad dijete i samo postaje roditeljem. Slikovnica završava nakon smrti majke, a kroz svaku ilustraciju, sve do samog kraja proteže se moćna poruka – 'mama je uvijek tu'.

'Ujedno, slikovnica služi i kao utjeha djeci koja su prerano izgubili majku ili oca – da im na nježan način pokaže da roditelj, odnosno njegova ljubav, ostaje s njima i nakon smrti', rekla je autorica Kate Bošković

Da je to doista tako potvrđuje i priča koja stoji iza stvaranja same slikovnice. Naime, ovu slikovnicu uigrani je tim stvorio u iznimno kratkom roku i to nakon što se Kate suočila s dijagnozom karcinoma štitnjače. 

'Samu priču napisala sam nešto prije dijagnoze, no na njoj smo počele raditi nakon što smo saznale za karcinom. Točnije, Matea i ja smo prvi sastanak vezano za ovu slikovnicu odradile nakon moje druge punkcije. Nakon toga, redali su se pregledi, punkcije, operacija, terapija…, a mi smo hvatale svaki trenutak i 'u hodu' ispravljale, dodavale, mijenjale… Zadnje tekstove za slikovnicu poslala sam joj otprilike sat vremena prije operacije, a s radom na slikovnici nastavila sam odmah dan poslije. U cijelom tom izazovnom periodu, uz mene je uvijek bila moja mama i tako je ova priča postala zaokružena cjelina', nježno ističe Kate.

O kvaliteti same slikovnice i snazi priče govore i recenzije koje su donesene u slikovnici, a koje potpisuju Sonja Šumić i Bartul Vlahović (Naklada Fragment), Ivana Sutić (urednica portala 'Avanture malih okica'), Jelena Pervan (književnica za djecu), Danijela Miklec (profesorica hrvatskog jezika, učiteljica, voditeljica 'Fora priče'), Nikica Micevski (Fokus na hit), Romana Ban (autorica bloga 'Djeco, laku noć' i stranice 'Split za djecu') te Ella Hasel (autorica bloga Knjiški recenzeRAJ). U slikovnici je, osim same priče, ostavljen i poseban prostor za pismo djeteta majci i majke djetetu.

'Ovu slikovnicu zamislile smo kao trajni podsjetnik na ljubav koju majka i dijete dijele i stoga smo ostavile prostor u kojem oni mogu jedno drugom napisati pismo koje će ih za 10 – 20 godina, kada im se slikovnica možda sasvim slučajno ponovno nađe u rukama, ponovno podsjetiti na snagu njihove ljubavi', ističe Kate Bošković.

Izdavanje ove slikovnice financijski su podržali Kavana Romana, OPG Matulić, slastičarnica Dolce Mondo i sladoledarnica Gelateria aMare, a slikovnica je do 3. svibnja dostupna u pretprodaji na Slatkopedijinom webshopu po posebnoj cijeni od 12,50 eura. 

'Ukoliko je naruče u pretprodaji, naši kupci će svoj primjerak dobiti i prije nego što slikovnica stigne na police knjižara, a uz to će u njihovim rukama biti i prije Majčina dana. Naime, čim nam slikovnica dođe iz tiska prvo je šaljemo onima koji su je naručili u pretprodaji', kaže Kate Bošković.

Jelena Pervan, književnica za djecu, u svojoj je recenziji istaknula: 'Ova oda našim prabakama, bakama, mamama i mamama u nama, čuva uspomene na prvi i najsnažniji odnos koji ćemo ostvariti i koji će inspirirati svaki sljedeći. Čuvajte je i čitajte često.'

Stoga ona predstavlja idealan dar za Majčin dan, ali i za sve one dane kada želite svojim majkama reći – hvala.

Vaša reakcija na temu