Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KIKICA I DONKO: Dječja priča dobila novi nastavak, a autorica nam je otkrila svoje snove

KIKICA I DONKO: Dječja priča dobila novi nastavak, a autorica nam je otkrila svoje snove

Prijateljstvo mi je jedna od najbitnijih stvari u životu i zato je neizostavna komponenta u svakoj mojoj knjizi, kaže Nikolina Jurišić

Nikolina Jurišić je mlada i talentirana splitska spisateljica koja polako, ali sigurno upisuje svoje ime među dječjim autorima. Nakon godinu i pol, njena, među djecom već omiljena knjiga Kikica i Donko, dobila je svoj drugi nastavak. Promocija je održana krajem studenog u GKM-u na sveopće oduševljenje malih obožavatelja, a prepuna dvorana na promociji iznenadila je i samu autoricu.

- Kao i kod prve knjige, radnju smo pretočili u predstavu i to u suradnji s učenicima OŠ Lučac. Radi se o mojoj osnovnoj školi i profesori su mi oba puta izašli u susret, a nadam se da ćemo surađivati i na trećem nastavku. Neopisiv je osjećaj kada djeca nakon promocije dođu da im se potpišem na knjigu, a pozitivne komentare sam dobivala još danima nakon. Song iz predstave, inače djelo Jakše Matošića, brzo se uvukao djeci pod kožu te je već dio svakodnevnog repertoara u mnogim obiteljima – oduševljena je mlada autorica.

Sama je napisala scenarij predstave, a sama je uvježbala i male glumce. Ovaj nastavak knjige broji 6 likova, a inspiracija za njih proizašla je iz njenog života.

- Iako mnogi poistovjećuju mene s likom Kikice, to zapravo nisam ja. Inspiracija za taj lik je bila moja mama, koja je kao mala često na glavi nosila kikicu. Ona ima vrlo osebujan karakter i često je nazivam svojim Petrom Panom. U prvoj je varijanti lik nosio njeno ime – Gita, no zbog sličnosti s Hlapićevom Gitom sam se ipak odlučila za Kikicu. Donko je čitavim svojim likom naš dragi, pomalo šašavi, šestogodišnji bernski planinski pas. U knjizi, on stalno upada u nekakve nevolje, iz kojih ga izvlače njegovi prijatelji – ispričala nam je Nikolina.

Prijateljstvo se neprestano kao glavna komponenta proteže kroz sve Nikolinine priče, vjerojatno zato što je to njoj, uz obitelj, jedna od najvažnijih stvari u životu.

- Često kažem da jedino sigurno što u životu imam su moja riječ, obitelj i prijatelji. Čitava ova situacija je pokrenuta na inicijativu moje bake, ona je vjerovala u mene i usmjerila me prema pričama za djecu. Uz to je autor svih ilustracija, a pomogla je i u izradi kostima. Ona je prava umjetnica u svakom smislu te riječi, a za sebe to još nekako ne mogu reći. Pisanje je, za mene, dobro organiziranje i sistematiziranje događaja. Uz baku, tu je i 30-ak mojih prijatelja koji su kroz čitav projekt bezuvjetno bili uz mene i pomogli u čitavoj organizaciji i realizaciji. Na tome sam im beskrajno zahvalna – iskrena je Nikolina.

Kroz radnju, autorica današnju djecu vraća u neko prošlo doba u kojem je ona odrastala. Doba bez moderne tehnologije, u kojem su se djeca igrala u svojim dvorištima, a glavni pokretač zabave bila je njihova mašta.

- Ovaj projekt mi je posebno drag jer mi vraća sjećanja na djetinjstvo kakvo danas, nažalost, više ne postoji. Radnja se zbiva u sretnom dvorištu, a djeca igraju igre koje smo mi nekada, kao mali, igrali. Danas djeca gube mnoge osjećaje iza ekrana. Drago mi je da nisam odrastala u ovom vremenu. Djeci nedostaje komunikacije 'oči u oči' – smatra autorica.

Inače diplomirana ekonomistica, Nikolina već 15 godina radi u ugostiteljstvu, koje joj daje dovoljno vremena da se može posvetiti pisanju, ali i financira dosadašnje projekte.

- Ne isključujem mogućnost da ću jednog dana raditi i u struci, ali momentalno mi je pisanje prioritet, ono je moja strast. Glava mi ne može prestati raditi, imam već toliko ideja. San mi je ekranizirati ovu knjigu. Smatram da imam dobar i kvalitetan proizvod u rukama, a tu su i moja velika želja i ljubav prema daljnjem radu i novim projektima. Plan za budućnost je treći nastavak knjige o Kikici i Donku, koji bi trebao izaći u 2019. godini – otkrila je Nikolina.

Priče o Kikici i Donku namijenjene su djeci i učenicima nižih razreda, a nekoliko osnovnih škola već je njima obogatilo svoje knjižnice. Svi roditelji koji svoje mališane žele upoznati s veselim dvojcem i njihovim prijateljima, do vlastitog primjerka mogu doći u Školskoj knjizi na Voćnom trgu te knjižari Hoću knjigu u Jokeru.

Vaša reakcija na temu