Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Komedija 'Jezične varijacije' u Splitu: Jedan događaj iz crne kronike ispričan na 12 različitih dijalekata

Komedija 'Jezične varijacije' u Splitu: Jedan događaj iz crne kronike ispričan na 12 različitih dijalekata

Nastanak predstave potaknula su istraživanja filološkog odjela na zagrebačkom Filozofskom fakultetu

Komedija 'Jezične varijacije' zagrebačkog Binocular teatra gostovat će u splitskom klubu Quasimodo 22. ožujka u 20 sati. Nastala na temelju priča Nikole Jakovčevića, nesvakidašnja je to predstava je u kojoj se vrsni glumački dvojac Antonija Stanišić Šperanda i Davor Svedružić poigravaju hrvatskim narječjima. Prepričavajući jedan banalan događaj iz crne kronike na 12 različitih dijalekata koji se mogu čuti na ulicama Lijepe naše, glumci se transformiraju u isto toliko različitih scenskih likova, oslikavajući ono što se dogodilo iz isto toliko dijametralno različitih vizura.

Tako jedan pokušaj provale ili pokušaj ovrhe na svoj specifični način doživljavaju i interpretiraju Istrijanka, Albanac, Zagrepčanin, Bosanka, Imoćanin, Komižanka, Dubrovčanin, Splićanka, Slavonac, 'brutalni tip', te Hercegovka, povratnica iz Njemačke.

Po riječima autora nastanak predstave potakla su istraživanja filološkog odjela na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a sama predstava pokušaj je da kroz jezik dođu do istinske predodžbe različitih specifičnih geografskih, karakternih i duhovnih krajolika koji objedinjeni rađaju različitost koja veseli - varietas delectat veli poznata latinska izreka.

Antonija Stanišić Šperanda glumica je teatra Gavella i dvostruka dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta, publici osim s kazališnih dasaka, poznata i kao protagonistica više televizijskih serija (Zauvijek susjedi i druge). Davor Svedružić glumac je zagrebačkog kazališta Komedija u kojem je od 1999. ostvario čitav niz značajnih uloga.

Predstava je od premijere 2016. na matičnoj sceni i na gostovanjima izvedena tridesetak puta.

Ulaznice po cijeni od 50 kuna mogu se nabaviti u klubu Quasimodo, a telefonske rezervacije primaju se na 0915205936.

Vaša reakcija na temu