Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Josip Rajević Najmlađi državni prvaci violine pozivaju na upis u Glazbenu školu Josipa Hatzea

Najmlađi državni prvaci violine pozivaju na upis u Glazbenu školu Josipa Hatzea

Donosimo detalje

Državni prvaci u prvoj kategoriji violine, Duje Filipović iz klase prof. Tanje Čudine Bratković i Eva Kozina iz klase prof. Maje Ercegović Marinić, uz korepetitorsku pratnju pijanista Tončija Tranfića, najmlađi su prvonagrađeni učenici Glazbene škole Josipa Hatzea na 62. Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa.

Nakon što su u ožujku prošli etapu međužupanijskog natjecanja, 22. travnja Duje i Eva natjecali su se na državnoj razini u Zagrebu. Kako su izgledale pripreme, objasnila je prof. violine Maja Eterović Marinić: 'Iskustvo natjecanja sa svakim učenikom je individualno, a s Evom je bilo vrlo uzbudljivo i motivirajuće. Ona je znatiželjna, jako voli violinu i provoditi vrijeme u glazbenoj školi pa je s radošću dolazila na dodatne satove. Imali smo mnogo prosviravanja te je svakim nastupom otkrivala nešto novo. To je proces koji se postepeno gradi. Uz veliku podršku roditelja i korepetitora, njen trud i svakodnevno vježbanje ostvarila je izvrstan rezultat na Državnom natjecanju.'

Unatoč dodatnim pripremama, učenik drugog razreda GŠ Josipa Hatzea i trećeg razreda OŠ Plokite Duje Filipović, uspješno je uskladio i treninge na plivanju te taekwondou. Državno natjecanje, osim prve nagrade, donijelo mu je i prvi posjet Zagrebu, odlazak u zoološki vrt, a prvi put vidio je i tramvaj. 

'Najveći motiv samog odlaska na natjecanje nije nam bilo osvajanje nagrade već napredak koji se događa tijekom višemjesečnih priprema', ističe prof. violine Tanja Čudina Bratković te dodaje: 'U tom procesu Duje je unaprijedio tehniku sviranja, samostalnost u vježbanju, postigao je sigurnost u sebe i javni nastup te još više zavolio glazbu i violinu. Koliko god je sviranje bilo najizazovniji dio natjecanja, ipak ćemo najljepša sjećanja ponijeti iz međusobnog druženja. Ovo iskustvo dodatno je povezalo profesore i učenike gudačkog odjela kroz zajedničke koncerte i putovanje u Zagreb, gdje smo upoznali i druge glazbenike iz Hrvatske.

Neizostavan dio gudačkog tima je i pijanist Tonči Tranfić uz čiju su se korepetitorsku pratnju violinisti sigurnije i spretnije vinuli do titule najmlađih Hatzeovih prvaka.

Oboje učenika bili su polaznici novog programa Glazbene škole Josipa Hatzea Volim violinu, kojeg provodi prof. Kristina Visković, a čije je pokretanje podržala ravnateljica Vesna Alebić: 'Predškolski program Volim Violinu nastao je kao rezultat povezivanja naših iskustava i najboljih svjetskih praksi u radu s malom djecom zainteresiranom za sviranje violine. Program je predradnja za upisivanje u glazbenu školu te istražuje i podržava učenikove potencijale, potiče kreativnost, razvija odnos prema instrumentu i korisnim dnevnim navikama. Osmišljenim igrama i vježbama te prilagođenim pjesmicama cilj nam je osigurati djetetu ugodno okruženje za stvaranje glazbe, improviziranje i zajedničko muziciranje. Program naglašava važnu ulogu roditelja kao aktivnog sudionika u procesu učenja. Uloga roditelja na nastavi je zapisivati bilješke, postavljati pitanja i aktivno pratiti tijek sata, a kod kuće osmisliti dnevni termin za vježbanje (po mogućnosti uvijek isti), podsjetiti svoje dijete na upute dobivene na satu, isto kao i zajednički slušati glazbu, odvesti dijete na koncert i slično. Dobrobit za dijete je stvaranje samopouzdanja, sigurnosti i unutarnje motivacije, dok je za roditelja zadovoljstvo sudjelovanja u dječjem učenju i rastu. Dobrobit za obitelj je vrijeme provedeno u sadržajnim aktivnostima, te jačanje povezanosti i povjerenja.'

U Glazbenoj školi Josipa Hatzea upravo su u tijeku prijave za upis u prvi razred osnovnog glazbenog obrazovanja za školsku godinu 2024./25., koje se zatvaraju 6. svibnja u 17 sati.

Osim u matičnoj školi u Splitu, upisi se vrše i za dislocirane odjele u Trogiru i Kaštelima te na otoku Braču (Postira, Bol i Supetar), Hvaru (Hvar, Stari Grad i Jelsa) te na otoku Visu.

Zašto upisati Glazbenu školu Josipa Hatzea možda će najbolje objasniti upravo državna prvakinja violine, učenica drugog razreda GŠ Josipa Hatzea te trećeg razreda OŠ Lučac, Eva Kozina: 'Volim Glazbenu jer je prezabavna! Na violini je predobro što dobivam nove note koje su prelijepe. Na solfeggiu mi je najdraže što je lagano i imam sve petice. Volim nastupe na koncertima, pogotovo u Hrvatskom domu Split. Volim ići i na koncerte, jer onda gledam druge poznate glazbenike i ljude.'

Dobna granica za buduće učenike ovisi o odabiru instrumenta, a detalji su opisani u natječaju na službenoj stranici Škole. Nakon prijave u aplikaciji, svakom kandidatu bit će dodijeljen termin za prijemni ispit glazbene darovitosti na kojem se vrednuju glazbeni sluh, pamćenje i ritam, izvedba pripremljene pjesme prema izboru i glazbeni test.

Vaša reakcija na temu