Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PRIČA O PATKAMA: Dino Rađa napisao tekst o jednom događaju iz djetinjstva kojega ne može zaboraviti

PRIČA O PATKAMA: Dino Rađa napisao tekst o jednom događaju iz djetinjstva kojega ne može zaboraviti

Dolazi lito i patke već malo narasle, a sestra i ja ka svake godine na Brač u babe i dide. Naravno da su patke išle s nama...

Dino Rađa je objavio novi tekst na svojoj Facebook stranici. Prenosimo ga u cijelosti...

-  Tamo negdi 1974-5 godine za Uskrs donese stari s puta sestri i meni dvi male patke. Žute, slatke taman su nan u naše male ruke stale. Ja 7-8 godina a sestra 4-5. Na balkonu smo in napravili kuću od kartona. U stvari kartonska kutija bez krova. Tu smo in napravili za spavat, ist i pit. Donosili in salate i istraživali šta vole. Navečer bi se znali dizat iz kreveta ić gledat kako smišno spavaju sa glavon ispod krila. Dolazi lito i patke već malo narasle a sestra i ja ka svake godine na Brač u babe i dide. Naravno da su patke išle s nama. Tamo nan je dida jedan stari lavandin zakopa u zemlju i napravija bazen u vrtlu vikendice. Sestra i ja smo to čistili i minjali more svaki dan. Jer su se i patke tribale kupat u moru. Kad bi se išli kupat uvatija bi živih kozica rukama i odnija u bazen da se patke pomuče malo same uvatit za ručak. Znate ono u plićaku kad je vidiš sa dva dlana polako sa dvi strane dok ti ne ostane u šakama. Nema toga danas ni blizu. Tako smo mi njih pazili i mazili još cilo lito. Običaj je bija da se zadnji dan prid školu skupe braća i sestra (moja stara) sa svin unucima i cili dan s babon i didon prid vapor. Kako su patke već naresle velike i nisu mogle baš živit u stanu, kažu oni da ćemo ih lipo ručat. Ja u suze, ne dan patke. Urlan i pokušavan ih branit. Aha. Moš mislit. Barba ih je uvatija i samo zavrnija vraton. Mrzija san ga ka pasa ti dan. Nisan tija ništa obidvat nego san cmizdrija cili dan. Negdi popodne ide vapor za Split, ja još u suzama ali kako nisan ništa ija cili dan crkoh od gladi. Kaže stara: iman ti pohano i fetu kruva. Ja to progutan ka pelikan. Posli nego san izija pita stara znaš li ti šta je ono bilo. Pohano, kažen ja. Je ali pohano od patke. Znači, nije ni a stigla od patka reć, a ja san vec izriga i pohano i dušu i opet proplaka sve do doma.


Vaša reakcija na temu